söndag 31 augusti 2014

Novas dopdag

Igår var det dop för Nova i Sofia kyrka och Stockholm bjöd på en varm och solig augustidag. Med cirka 50 gäster beslutade vi om tre sorters bakverk; tårta, pops och kakor. Här kommer bilder på alla bakverk samt även lite bilder från dopkalaset. Recepten kommer senare.


Det här var mitt fjärde dop och otroligt nog ännu ett nytt färgtema. Tidigare färger har varit blå, grön och lila. Denna gång hade Novas föräldrar önskemål om rosa och guld.  

Jag gjorde omkring 50 stycken pops och lika många kakor, att beräkna en per person brukar fungera bra. Vissa tar två medans andra endast väljer att äta tårta. Jag bakade tre stycken tårtor denna gång och nu i efterhand vet vi att det hade det räckt med två. Tårta är alltid svårt att beräkna anser jag, sen beror det nog också mycket på vad för slags tårta det är. Vid ett tidigare dop med samma antal gäster och storlek på tårta hade tre tårtor varit utmärkt medans det denna gång hade räckt med två. Alltid svårt att avgöra innan. Novas föräldrar får helt enkelt se till att bjuda hem grannarna på fika :)


Novas mamma gjorde vimplarna och jag pimpade dem lite med samma rosa sidenband som popsen samt att jag köpte ståltråd i guld som jag virade runt några av vimplarna. Popsen är doppade i vit choklad och därefter har jag använd guldpulver (ätbart) som jag blandade med strösocker och förgyllde dem med. Jag använde också pastiller i vit choklad som jag vände i den guldfärgade sockerblandningen, en droppe smält choklad och sen var det bara att fästa guldknapparna.

Sofia kyrka ligger på söder i Stockholm är otroligt vacker. Kyrkan är byggd på en kulle och bjuder därtill också på en fantastisk utsikt över staden.


Dopfika hölls inte långt därifrån i församlingens lokaler. Popsen gick åt som smör (de brukar alltid vara populära), kakorna var förvånansvärt goda och tårtan blev precis så saftig som jag hade önskat. Då tårtorna var 15 cm i diameter och omkring 10 cm hög var det inte allt för lätt att skära sig en bit, vi satte därför en person på att skära tårta. Visst kan man välja att göra tårtan lägre och förenkla hela serveringen, men tårtan blir då inte lika vacker. Vi kan dra en parallell till högklackade skor, ju högre klack desto ståtligare, ju lägre klack desto bekvämare. Vad väljer du?

Novas föräldrar var nöjda med samtliga bakverk och i grund och botten är det just de som jag strävar efter. För en gångs skull känner jag mig faktiskt också rätt nöjd, ett riktigt lyckat dop med andra ord.


TACK Novas mamma och pappa för förtroendet att baka till er dotters stora dag!

fredag 29 augusti 2014

Kladdkaka med BOUNTY

Jag köper ofta på mig godis i olika färg/form/smak och lägger i min "att baka med" låda. Ett par bounty bitar hade tagit plats i lådan ett ett bra tag när jag bestämde mig för att bjuda på fredagsfika på jobbet. För mig finns det bara ett recept när det kommer till kladdkaka och det är Leilas. Dessa underbart sega kanter och perfekta kladdiget, Mums!

Godiset tillför både seg- och knäckighet till den redan delikata kakan, Testa!


Kladdkaka med BOUNTY:
2 ägg
50 g smör
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
0,5 dl matolja
2,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
4-6 bounty bitar 
Topping: rostade kokoschips

Ugn 175 grader.

Smöra en form (jag valde en springform 24 cm)
Smält smöret i en kastrull.
Vispa ägg och socker poröst.
Rör ner smör och olja i äggsmeten.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke innan du vänder ner dem i smeten.
Häll sedan smeten i den smörade formen och strö över skivad bounty.
Grädda i ugnen ca 30 minuter.

När kakan har svalnat strö över rostade kokoschips.


Ha en toppenfredag!
Happy Baking!

fredag 22 augusti 2014

Redan fredag igen..

...vart tog denna vecka vägen?

I måndags satte jag samman några bilder från förra helgens bak och tänkte då att jag skulle dela helgens bilder redan då. Måndagen försvann i ett nafs och lika så gjorde resten av veckan. Idag är det fredag igen och även om jag inte kommer att ha lika många järn i elden på bakfronten denna helg så fortsätter förberedelserna inför dopet.

Föra helgen testbakade jag tårtan och i måndags hade vi tårtprovning på jobbet. Alla var vi eniga om att brownie är jättegott, däremot blev det lite för mycket då tårtan ska ha fyra lager och därmed kommer jag att välja en annan "lättare" botten till doptårtorna.

Det här receptet på browniebotten som jag bakat i formar á 15 cm passar egentligen bättre till en tårta med endast två lager. För några år sedan gjorde jag denna till min namnsdag, lite ganache i mitten och ovanpå och slutligen grädde och jordgubbar. Den tårtan finns att se här


Frostingen blev riktigt poppis under tårtprovningen, den kommer jag att göra fler gånger! Receptet på den kommer inom kort.

I de randiga formarna är det muffins, jag hade en burk rabarberkompott i kylen som det var dags att göra slut på och då fick mitt favoritrecept på muffins bli lösningen. Gjorde några justeringar i receptet då mer vätska tillfördes genom rabarberkompotten, återkommer med fler bilder samt ändringarna i receptet.

Receptet till de bohuslänska brödkakorna har jag redan på bloggen, se här De blev inte lika runda och fina denna gång, men vad gör väl de (lika goda blev de ändå).

Ha en bra fredag och en fin helg.
Happy Baking!

söndag 17 augusti 2014

Burger Buns

Hamburgare är något som ständigt käkas hemma hos oss. Allt som oftast blir det kryddstarka sambalburgare men även en och annan laxburgare brukar gästspela. Jag har en favorit som min man brukar göra och det är en laxburgare som toppas med skagen och massor med citron. MUMS!

I julas köpte jag boken HAMBURGARE OCH TEXMEX av Lena Söderström. Jag gillar speciellt alla röror, salsa och såser. Inget gör maten lika god som när det serveras en smarrig sås till. Det här receptet kommer från boken.


Burger Buns:
(6-8 bröd)
12,5 g jäst (1/4 paket)
3 dl ljummet vatten, á 37 grader
2 tsk strösocker
0,5 msk salt
3 msk mjölk
6 dl vetemjöl
50 g smör
0,5 msk bakpulver
1 ägg
sesamfrö

Ugn 225 grader C

Smula jästen i en bunke, tillsätt vatten, socker, salt och mjölk.
Blanda i 4 dl av mjölet och låt knådas i maskin på låg hastighet i 10 minuter.
Täck över med bakduk och låt jäsa 1,5 timme.

Tärna smöret och låt det ligga i rumstemperatur cirka 30 minuter under tiden då degen jäser.
Blanda 1,5 dl av mjölet med bakpulver och arbeta det samt de tärnade smöret i den färdigjästa degen, den ska bli blank och smidig. Blanda bara i lite mer mjöl om du anser att det behövs.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 6 stora eller 8 mindre bitar.
Rulla dem till bollar och lägg på papprad plåt.
Pensla med uppvispat ägg och trycka till dem med handflatan så att de inte blir för höga under gräddningen.
Strö över sesamfrö och låt jäsa utan bakduk i 15 minuter.

Grädda i mitten av ugnen 12-15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.


Denna söndagsmorgon gräddar jag Bohuslänska brödkakor. Endast 5 minuter i ugnen så det gäller att vara på sin vakt.
Ha en fin söndag!

Happy Baking!

fredag 15 augusti 2014

Säg det med Cake Pops...

Sommaren börjar lida mot sitt slut och i nästa vecka är det många som börjar skolan igen. Min man är en av all dem som på måndag återvänder till skolbänken och jag kan inte annat än beundra alla Er som tar steget att återvända efter att ha satt sin fot ute i arbetslivet. En stor eloge till Er alla!

Idag bjöd min man alla i personalen på fika som tack för en lärorik och givande sommar. Då jag fick fria händer bestämde jag att han fick säga TACK med cake pops! Det kom ett SMS under eftermiddagen och det lät som att cakepopsen gick hem.


Två sorter:
Oreo täckt med vit choklad + mörk chokladstänk, se recept här
Chokladbollar täckt med mörk choklad + vit chokladstänk, se recept här


För att vara på den säkra sidan bakade jag också en sockerkaka med kardemumma, en riktigt saftig (utan att vara kompakt) kaka som alltid går hem! Receptet finns här


Jag har nyligen investerat i en ny kamera och därmed blev det nu massor med bilder. Jag behöver lära mig kameran som skiljer sig ganska mycket från min förra. Bara den lilla detaljen att min tidigare kamera saknade titthål gör nu att jag ofta glömmer att slå på kameran (bilden visas i titthålet oavsett om kameran är på eller inte).

Jag hoppas vi kommer bli lika goda vänner som jag och min gamla SONY, den har nu fått ett nytt hem och jag hoppas han ska trivas!



Happy Baking!

Durumbröd

Det här är ett bröd som kväver lite arbete, inget man kanske ger sig på mitt i veckan. Degen behöver bearbetas ordentligt, jäsa över natten och ytterligare jäsning krävs efter utbak dagen efter. Då jästiden är lång går gräddningen relativt snabbt, ca 30 minuter.

Jag har inga problem med att jäkta ihop bakverk, även om jag allt som oftast när tiden är knapp väljer ett recept jag vet levererar. Bjuder jag på fika vill jag veta att det är gott och därmed sparar jag experiment av gamla och test av nya recept tills dess att tiden infinner sig. Blir resultatet bra (vilket det oftast blir) bjuder jag gärna på fika! Nya recept vill jag så klart även få tid att fota för att senare kunna lägga ut på bloggen, vilket i sin tur betyder att det tar lite extra tid.

Kring storhelgerna finns det mer tid för bak och då är det gärna nya brödrecept jag ger mig på. Jag bakade detta bröd i påskas och tog med mig till påskmiddagen, ett mycket uppskattat bröd med en knaprig skorpa och ett saftigt innanmäte.


Durumbröd
(2 formbröd eller 4 baguetter)
7,5 dl kallt vatten
10 g jäst
20 g salt (1 msk)
200 g durumvetemjöl (3 dl)
900-1000 g vetemjöl (1,5-1,7 l)

Dag 1:
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, durumvetemjöl och nästan allt vetemjöl.
 (Ta för vana att inte ha i allt mjöl på en och samma gång, utan spara lite av det som står i receptet till slutet. Det kan skilja mycket på mjölets förmåga att ta upp vätska, just den här degen ska vara ganska fast i konsistensen)

Bearbeta degen med en träslev i degbunken, det är ett ganska hårt arbete, det går även bra att ta upp degen på bakbordet och knåda den. (Jag började med maskin och gick sen över till att knåda för hand)
Täck degen med lock eller plastfolie och låt den stå över natten i rumstemperatur. Tänk på att inte ha för liten bunke eftersom degen jäser till något över dubbel storlek.

Dag 2:
Ugn 250 grader C
Mjöla bordet och häll ut degen.
(Om du är nybörjare inom brödbak så är det enklast att smörja 2 stora formar eller tre mindre bakformar) 
Knåda inte degen utan samla bara ihop den och lägg ner degklumparna i de smorda formarna. om du hellre vill göra baguetter så dela degen i 4 delar, rulla/snurra ut dessa till avlånga baguetter och strö över lite durumvete. Lägg sedan baguetterna för jäsning på smord plåt eller på bakplåtspapper. Täck med handduk!

Om degen jäser i formar ska den nästan upp till dubbel storlek, det kan t upp emot en timme.
Baguetter jäser lite snabbare, bli inte orolig om det verkat "flyta ut" lite på plåten, det kommer att stiga fint i ugnen sedan.

När degen är jäst kan brödet snittas med en vass kniv, Bröden i for kan man skära med ett snitt på längden så spricker de dekorativt i ugnen. Sätt in plåten i ugnen eller formarna på galler. Slå en 0,5 dl kalt vatten i botten på ugnen och stäng genast ugnsluckan, sänk sedan värmen till 200 grader C.
De här bröden ska bakas ganska hårt för att få den där fina och knapriga skorpan.

Baguetter bakas cirka 30 minuter.
Formbrödet först 30 minuter, ta sedan ut bröden ur formen, lägg tillbaka bröden på galler, stäng av ugnen och baka ytterligare 10 minuter.

Låt svalna utan att täcka över så bevaras den knapriga skorpan tills det är dags att äta av brödet.


Jag smorde två formar á 15 cm + en oval, men facit i hand hade det räckt med två formar då bröden i formarna på 15 cm endast nådde 2/3 upp till kanten. Nästa gång får det nog bli baguetter!


Idag är det fredag och i helgen står tårtbottnat på schemat. Dopet är om två veckor och då det är ett nytt tårtrecept vill jag hinna testbaka, hallon och choklad blir kombinationen. Trevlig helg!

Happy Baking!  

tisdag 12 augusti 2014

Nybakt Sockerkaka

I söndags morse bakade jag en sockerkaka av bara farten då vi bestämde oss för att ta en sväng förbi nära och kära på en fika. Det är bara tisdag ännu men jag märker att mina kollegor på jobbet tycks behöva lite extra socker nu efter semestern, därför bakade jag ytterligare en sockerkaka ikväll. Den får följa med till jobbet imorgon och blir den minst lika bra som den i söndags kommer de att bli riktigt nöjda.


Receptet hittar du här
Jag blandande strösocker och kardemumma och toppade min kaka med, kardemumma är aldrig fel!

Happy Baking!

måndag 11 augusti 2014

Päronkaka med ingefära

Att baka sockerkaka och toppa med skivad frukt. Historiskt sätt har jag aldrig riktigt lyckats. Fast besluten om att jag näste gång kommer att lyckas ger jag mig upp i sadeln igen. Helgen som var fick jag för mig att testa igen, denna gången med ett recept på en päron och ingefärskaka. Receptet från tidningen BAKA (från 2012) visade en hög och fin kaka och angav en form på 20 cm i diameter. Jag vispade ihop smeten och toppade med tunt skivade päron vända i socker och ingefära. Sen var det bara att vänta.

I receptet stod det 35-40 minuter i ugnen. Efter 40 minuter var min kaka fortfarande bara en smet i mitten (jag har ej varmluftsugn) och det tog ytterligare 30 minuter innan jag kunde plocka ut den. Höjden från kakan på bilden i tidningen lyste med sin frånvaro men för en gångs skull lyckades jag ändå med att får den genomgräddad.

Är det allt vatten i frukten som tynger ner kakan och gör att den inte får samma höjd må tro? Toppade jag med för mycket frukt? Skulle resultatet blir bättre om jag istället använde en sockerkaksform med hål i mitten? Hösten närmar sig med stormsteg och jag ser nu fram emot att bemästra äppelkakorna de kommande månaderna.


Päronkaka med ingefära:
(cirka 10 bitar)
180 g smör
2 1/4 dl strösocker
3 ägg
2 citroner, rivet skal
3 msk grädde/mjölk
3 3/4 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver

Topping:
2-3 päron
1 msk ingefära
2 msk pumpakärnor/solrosfrön
ev. florsocker

Ugn 200 grader C

Smöra och bröa en form á 20 cm, gärna en form med avtagbar kant.
Vispa smör och socker krämigt. Vispa ner äggen, ett i taget och därefter citronskal grädde eller mjölk.
Bland ihop mjöl och bakpulver, sikta ner i smeten och vänd försiktigt samman.
Skala och skär päronen i tunna skivor/klyftor. Lägg dem i en stål och strö över socker och ingefära. Lägg ut klyftorna i ett fint mönster på kakan och strö över pumpakärnor/solrosfrö.
Grädda 35-40 minuter (OBS! stickan ska komma ut torr i mitten av kakan)
Ta ut kakan och låt den vila en stund i formen. Plocka bort kanten och sikta över florsocker innan servering.




Fortsatt trevlig måndagskväll!
Happy Baking!

söndag 10 augusti 2014

Peanut Butter Cookies

Äntligen har jag börjat baka igen, denna helg slog jag på stort och det blev bakverk ggr tre. En superlätt kaka som du slår ihop på nolltid, passar utmärkt om du står utan fikabröd och gästerna är på ingång. Jag älskar jordnötssmör men har det sällan hemma, igår hade jag det och men ett så enkelt recept kunde jag bara inte låta bli.

Peanut butter cookies
(cirka 30 st)
120 g brun farin (1,5 dl)
150 g strösocker (1,5 dl)
125 g smör
1 ägg
2,5 dl jordnötssmör
3 g salt (ca 0,5 tsk)
150 g vetemjöl (ca 2,5 dl)
5 g vaniljsocker (ca 1 tsk)


Ugn 175 grader C

Blanda samtliga ingredienser till en deg. 
Rulla degen till 30 bollar
Lägg bollarna på en på klädd med bakplåtspapper och tryck till med en gaffel.
Grädda 10-15 minuter, de ska få lite färg.


Kakorna blev riktigt goda, krispiga och samtidigt lite sega i mitten. Vill man ha mer seghet i kakorna kan man grädda dem lite kortare tid, de får däremot inte samma gyllene färg då.

Jag och T klämde i oss flera stycken redan samma kväll, idag passade jag på att ge bort alla kakor då vi var iväg på fika hos T:s bror. Jag behöver säkra lite plats i frysen inför ett dop jag ska baka till i slutet av augusti. Detta dop kommer att gå i rosa och guld, mer om de i kommande inlägg.


Nu ska jag hjälpa min man att baka ut pizzadegen inför kvällen middag.
Happy Baking!