onsdag 30 april 2014

Göra egen mandelmassa

Att göra egen mandelmassa är barnsligt enkelt. Det som egentligen krävs är en matberedare eller mixer för att köra samman allt till just en massa. Du bestämmer själv om du vill skålla och skala mandeln eller om du väljer att strunta i det. Jag tycker personligen inte att det behövs.


Mandelmassa:
200 g mandel
1 dl florsocker
1 dl strösocker
en lite skvätt, vatten/grädde eller mjölk

Kör mandel, florsocker och strösocker i en mixer. När mandeln är finmald tillsätt vatten, grädde eller mjöl under mixning tills massan har en bra konsistens. Nu är mandelmassan klar.

Om du vill ha en mandelmassa med bitar av grovhackad mandel vänd då ner dem när massan är färdig. Ett tips är också att rosta mandlarna lätt i stekpannan då rostningen ger otroligt god smak till mandelmassan.


Väljer du istället att köpa mandelmassa kolla då hur många procent mandel den består av. En riktlinje är att mindre än 50% mandel (samt många andra tillsatsen än socker) betyder att du har hittat en budgetvariant. Sträva efter 50/50 av mandel och socker.

Happy Baking!

tisdag 29 april 2014

Semmelkrans

Semmeldagen har sedan länge passerat och även fast jag under hela februari och stora delar av mars la bröllopsplaneringen lite åt sidan har bloggen inte varit min högsta prioritet. Två kära kollegor till mig valde att lämna oss och gå vidare under mars månad. Som tack för alla år ville jag baka något riktigt smaskigt och det slutade i två semmelkransar.

Den första kransen hade en len och fin fyllning av mandelmassa medans den andra en len mandelmassa med stora bitar av rostad mandel. För första gången valde jag också att göra min egen mandelmassa, som alltid blir det en helt annan sak när man gör det själv! Receptet på mandelmassa kommer i veckan.


.Till min semmelkrans behöver du:
Vetedeg (1 sats ger två kransar)
(Till min semmelkrans valde jag en kalljäst vetedeg, den kalljästa degen ger väldigt kompakta och saftiga bullar. Vill du istället ha luftig bullar rekommenderar jag istället att du använder den här degen)
Mandelmassa (250-300 g)
Grädde (5 dl)
Florsocker till dekoration

Gör vetedegen enligt receptet.
Placera bullarna innan sista jäsningen på en papprad plåt, tätt ihop format som en cirkel.
Grädda dem enligt receptet och låt svalna helt (de ska växa ihop till en krans)

Skär av locket på alla bullar (om du gjort alla bullar lika stora och de växt ihop ordentligt kan du skära bort alla toppar samtidigt, det vill säga att du får ett sammanhängande lock likt en krans. Jag var lite slarvig och skulle behöva skära bort största delen av bullarna för att få ett sammanhängande lock). Jag valde även att skära mina lock i trekanter då jag tycker det är snyggast.

Gröp ut lite av innanmätet på bullarna och fyll dem med mandelmassa. Spritsa ett lager med grädde och toppa med locket samt lite florsocker precis innan servering.


Jag bakade bullarna kvällen innan och fyllde dem morgonen därpå innan det var dags att bege sig till jobbet. Under mars månad var det fortfarande rätt mörkt om mornarna, jag valde därför inte att fota kransarna där och då utan jag efterkonstruerade istället en krans. Jag använde mig av slätbullar jag hade i frysen, därmed att bullarna i min krans på bilderna inte jäst ihop. Ni får ändå en bra bild av hur det ska se ut!


Jag har väldig svårt att bestämma mig om kransen är finast med eller utan florsocker. Ni får själva avgöra vad ni tycker!


Idag är det tisdag och imorgon har jag tagit ledigt från jobbet då mina syskonbarn kommer till stan. På torsdag infaller första maj och jag hoppas komma igång med bröllopsprogrammen vilket jag skulle ha gjort redan förra helgen men kom aldrig till skott.

Happy baking och en fin Valborg önskar jag er alla!

söndag 27 april 2014

Fryst MangoPassion cheesecake till Påsk

Till påsk blev det i år en cheesecake smaksatt med mango- och passionsfrukt. Ännu en Lomelino tårta! Jag dividerade länge över vad jag skulle baka och slutligen fastnade jag för den här, en lätt och fräsch efterrätt men gula inslag. 

Jag ville gärna göra tårtan i en smal och hög form, då mina mindre formar inte är öppningsbara blev det till att investera i en ny form. Den nya formen blev däremot något lägre än vad jag egentligen önskat, den är också av den varianten där man "skjuter upp" botten. Friktionen som blir när tårtan ska tryckas upp ur formen förstör kanterna någon varför jag istället rekommenderar en form men löstagbar kant till denna cheesecake. Jag själv kommer nog att införskaffa denna


Fryst MangoPassion cheesecake
Botten:
150 g digestivekex
60 g smält smör

Fyllning:
300 g philadelphiaost
250 g ricotta
4 dl vispgrädde
1 3/4 dl strösocker
1 tsk rivet citronskal
250 g mango

Dekoration:
3 passionsfrukter

Mixa kexen till fina smulor.
Smält smöret och blanda med kexen.
Tryck ut botten i en springform á 15 cm i diameter till 18 cm i diameter. Ställ i kylen att stelna.

Skala mango, skär ut fruktköttet från kärnan och mixa till en slät puré.
Vispa ihop philadelphiaost, ricotta, grädde, socker och citronskal. Smeten ska börja tjocka men ändå vara så pass lös att du kan hälla den i formen. Vänd ner mangopurén lite slarvigt och sen ner i springformen. Täck med plastfolie och låt tårtan stå minst 6 timmar i frysen.

Ta tu tårtan ur frysen cirka 30 minuter före servering. Dela passionsfrukterna och gröp ur fruktköttet över tårtan.


Två mangofrukter räckte gott och väl för att få ihop 250 gram puré. Är det inte säsong går det också med mango från frysdisken.


Vänd i mangopurén lite slarvigt för att få lite liv i fyllningen, snyggt blir det också sen när det är dags att skära i tårtan. Vi var tio personer som åt tårta och ändå blev det en liten bit kvar, så räkna med 10 - 12 bitar.


Påsken var i övrigt väldigt lugn och skön. Jag fyllde upp frysen med massor av bröd och hoppas hinna dela recepten inom kort. Gjorde bland annat mitt första "danska" rågbröd, lång jästid men slutresultatet var väl värt att vänta på.

Happy Baking!

måndag 21 april 2014

Dop för lilla Liv

Den 15 mars var det dop för lilla liv. Livs mamma och pappa hade beställt prinsesstårta smaksatt med hallon och citron. Temat gick precis som vårt bröllop, i vit och lila. Två tårtor, en på 25 cm i diameter och en på 15 cm. På toppen av den ena tårtan stod ett par sneakers i vitt och lila, Nyfiken på hur du bygger sneakers i sockerpasta, kolla då i detta inlägg.

Målet var att bygga fluffiga bottnar med fräscha fyllningar, inför dopet testbakade jag därför tårtbottnar för att hitta en riktig fluffig variant. Till slut hittade jag det jag var ute efter och det har nu även blivit mitt nya favoritrecept på sockerkaka. Receptet finns här


Jag föreslog även att vi skulle göra pops då det alltid är ett fint och mycket uppskattat tillbehör till kaffet. Fyllningen på popsen blev min senaste favorit: CHOKLADBOLLAR! MUMS!


Jag tycker att det är roligt att baka till dop, det krävs dock lite planering för att få ihop allt om man som jag också jobbar 40 timmar i veckan. Dopet var tidigt lördag morgon och planeringsfreak som jag är såg jag till att baka bottnarna redan helgen innan och frysa in dem. Fyllningarna, popsen och skorna i sockerpasta gjorde jag klart på torsdag kväll och på fredag eftermiddag satte tårtbygget igång.

När bottnar och fyllning redan är klart bör det kunna gå rätt snabbt att bygga två tårtor. Den här gången stötte jag däremot på problem redan från start, allt som kan gå fel tänkte den här gången också göra det. Här kommer några av de hinder jag stötte på och hur jag sen löste det.

Se alltid till att du har extra dekor, du kommer att klappa dig själv på axeln om du stöter på problem som du med lite extra dekor lätt kan fixa till. 

Problem: Marsipanen visade sig vara vit inte "extra vit" som jag trodde.
Lösning: Hade som tur var vit pulverfärg (för bakverk) som jag kunde färga min marsipan med, det kräver en hel del arbete för att få den jämn men det visade sig fungera bra.

Problem: Fuskade med spacklingen av smörkräm.
Lösning: Gör aldrig det, det är som vilket grundarbete som helst, det kommer att visa sig om du har fuskat. Har du ändå gjort det finns bara en lösning, dekorera bort problemet.

Problem: Överambitiös och kavlar marsipanen alldeles för tunt, vilket resulterar i att ALLA utbuktningar och skavanker på tårtan kommer att synas.
Lösning: 1. Kavla inte alldeles för tunn marsipan
              2. Se till att dekorationerna tårtan för att dölja dessa områden

Problem: Fluffiga bottnar + tunt lager smörkräm + marsipan = Risk finns att tyngden av marsipanen kommer att få bottnarna att sjunka ihop. Detta hände med tårtan på 15 cm i diameter (cirka 10 cm hög), bottnarna pallade inte trycket och började sjunka samman.
Lösning: Vill du bygga en smal och hög tårta med luftiga bottnar, välj då istället att dela bottnarna fler gånger och använd stadiga lager av fyllning (gärna smörkräm). Se till att spackla tårtan ordentligt och låt smörkrämen stelna helt innan du täcker den med marsipan. Mitt tips är nog ändå att undvika marsipan helt och istället ta en smörkräm som yttersta lager. Se exempel här

Här hittar du alla fyllningar:
Tårtfyllning, vaniljkräm/mousse
Lemon Curd
Tårtfyllning, jordgubbsmousse (byt ut jordgubbarna mot hallonpuré)

Jag spacklade tårtan i en smörkräm smaksatt med citron, se receptet här


All dekor är gjord i marsipan med undantag för skorna som jag valde att göra i sockerpasta. Sockerpasta är mycket enklare att arbeta med (inte lika klibbigt) och när det kommer till dekor som ändå inte ska ätas upp väljer jag gärna sockerpasta. Smakmässigt sätt skulle jag däremot aldrig välja sockerpasta då den är alldeles för söt för min smak.

Det blir inte några bilder från tårtbygget denna gång, det fanns ingen tid under fredagskvällen att dokumentera och då jag på lördagsmorgonen fick lägga tid på att "fixa" det sista blev det endast några snabba kort på tårtorna innan det var dags att bege sig till kyrkan.

Det visade sig inte vara någon "piece of cake" att baka inför just detta dop, belöningen kom först när tårtan skulle skäras upp och det visade sig att bottnarna blivit precis så fluffiga som jag önskat och smakerna satt där de skulle. Alla gästerna var nöjda och lika så Livs mor och far.

Tack Liv för en fin dag!

onsdag 16 april 2014

Bak- Pizzasten

Strax innan jul införskaffade vi oss en baksten. Jag bakade julens vörtbröd på den och har därefter även hunnit med att testa pizza, rågbullar, baguetter, hassel- och valnötsbröd, kalljästa bullar, julknäcke och säkert något mer jag glömt bort längs vägen. Jag är i alla fall riktigt nöjd med den, en riktigt bra investering!

Samtidigt som vi köpte stenen passade vi även på att köpa en spade/skyffel som gör det lätt att skjutsa in brödet på stenen i ugnen och lika när det ska ut igen. Jag använder mig alltid av bakplåtspapper mellan stenen och brödet, inte vågat ta kliven över till att baka direkt på stenen ännu. Någon som har testat och kan komma med tips?


Dags att bege sig till jobbet, inte många dagar kvar till påskledigheten nu. Bestämde mig igår för att årets påsktårta får bli en cheesecake smaksatt med mango och passionsfrukt.

Ha en bra dag!

söndag 13 april 2014

Hassel- och Valnötsbröd

Jag tycker att bröd med nötter är väldigt gott. Detta bröd fick jag själv aldrig smaka då jag bakade det till en vän men av återkopplingen att höra var det mycket lyckat. Någonting som kan vara bra att tänka på är att receptet ger en väldigt mycket deg, min köksassisten klarar inte av att knåda hela degen varför jag allt som oftast endast väljer att bara göra ett bröd (halvera alla ingredienser).

Håll lite koll på bröder de sista tio minuterna i ugnen, du kan behöva täcka bröder med lite folie för att undvika en bränt yta.


Hassel- och Valnötsbröd
1 l vatten
20 g jäst
1 100 g vetemjöl
400 g durumvete
40 g salt
100 g hasselnötter
100 g valnötter

Dag 1:
rör ut jästen i vattnet.
Tillsätt resten av ingredienserna och kör degen i maskin minst 20 minuter, den ska bli elastisk.
Tillsätt nötterna och låt jäsa i kylen över natten.

Dag 2:
Forma degen till två bröd, låt jäsa i mjölade brödkorgar i rumstemperatur i två timmar.
Om du har en baksten lägg in den i ugnen och värm till 250 grader C (annars använd en plåt).
Tippa upp bröden på bakplåtspapper och vidare in i ugnen på bakstenen/plåten. Grädda i 45 minuter långt ner i ugnen


Jag valde att snitta mitt bröd för att få en fin yta. Det går att skapa det mest otroliga mönster genom att snitta brödets ovansida. Jag har mycket kvar att lära kan man säga :)

Vill du snitta bröder så gör det precis innan det går in i ugnen.

Happy Baking!

söndag 6 april 2014

Hallon- och ChokladTårta med fingerkex

Den här tårtan har ljusa bottnar med ett lager av hallon och ett med choklad. Tårtan är täckt med en chokladfrosting och slutligen dekorerad med fingerkex och hallon. Tårtbaket var ett test inför ett dop, jag ville se hur väl bottnarna klarade av en tårta i modellen 15 centimeter i diameter.

Resultat av test:
Fluffiga bottnar + tjockt lager smörkräm = Fungerar utmärkt då smörkrämen när det stelnar ser till att tårtan håller sin form även om bottnarna är i det fluffigaste lagret.



Hallon- och ChokladTårta:
Tårtbotten:
Receptet hittar du här

Frosting och fyllning 1:
Receptet hittar du här

Fyllning 2:
1,5 dl hallon (frysta eller färska)
2 msk florsocker

Dekoration:
2 paket fingerkex
10 hallon

Rör samman smeten till bottnarna enligt receptet och fördela den jämnt i två formar á 15 cm i diameter.
Grädda på 175 grader C i cirka 35 minuter. Låt svalna helt. (detta kan du med stor fördel göra några dagar innan och därefter frysa in bottnarna, lättare blir det då också att bygga tårtan)

Vispa ihop frostingen enligt receptet

Mosa hallonen lätt med en gaffel och rör därefter ner florsocker.


Bygga tårta

Dela bottnarna på mitten så att du får fyra bottna (Jag valde endast att använda 3 av bottnarna, välj själv hur du vill göra). Lägg en liten klick frosting på ett tårtfat eller en tårtbricka, placera därefter första botten. Bred ett jämnt lager frosting och placera nästa botten ovanpå bred ett jämnt lager med hallon (använder du alla fyra bottnar lägg ytterligare ett lager frosting)

TIPS! vänd den skurna sidan ner hela tiden, annars smular lätt botten när du täcker tårtan.

När alla bottnar är på plats bred då ett jämnt lager frosting över hela tårta, ställ kallt cirka 30 minuter och lägg därefter ett sista täckande de lager med frosting. Trycka därefter fast kexen, dela de kex som blir över i mindre bitar och strö dem på toppen av tårtan tillsammans med några hallon.

Förvara tårtan svalt och låt stå i rumstemperatur cirka 20 minuter innan servering.


Varför endast tre av bottnarna? Jo, för att fingerkexen endast är 8-9 cm höga och vid en högre tårta skulle mycket av effekten försvinna från kexen och tårtan skulle inte bli lika fin :) Botten nummer fyra plockar du sen fram ur frysen när du får oväntat besök, tinar kvickt och är försvinnande god precis som den är.


Vill du byta ut hallon mot blåbär, björnbär, jordgubbar eller något annat går det givetvis också bra. Jag bakade min tårta till T som jag vet är förtjust i kombinationen hallon och choklad därför blev det just hallon denna gång.

Istället för pingerkex går det också att använda kit kat (eller vad det heter nu för tiden), snäppet lyxigare om du frågar mig.


Tårtan går utmärkt att göra dagen innan kalaset, förvara den i kylen över natten och ta fram en stund innan servering för att det ska gå lätt att skära igenom frostingen.

Idag ska jag testa polkamuffins, återkommer med slutprodukten lite längre fram. Ha en fin söndag!

Happy Baking!

onsdag 2 april 2014

Kalljästa vetebullar med kanel- och rabarbermarmelad

Till min födelsedag ville jag baka en tårta, för att även hinna med ett bullbak (bullar bakade samma dag) fick det bli att sätta degen redan kvällen innan. Kalljästa bullar med en marmelad på rabarber och kanel. Jag har den senaste tiden snöat in i ost och marmelad träsket och därmed finns det en stor risk att det kommer fler marmeladinspirerade recept framöver.

Bullarna måste ha fallit gästerna i smaken då det vid slutet på dagen endast var ett fåtal kvar. Som vanligt vid kalas är jag dålig på att ta bilder, hittade endast en bild på slutprodukten.


Kalljästa vetebullar:
40 g färsk jäst
5 dl kall vispgrädde
150 g smör, rumstempererat
1 tsk salt
1 dl strösocker
1 msk kardemummakärnor
12-13 dl vetemjöl special

Fyllning 1:
150 g smör, rumstempererat
1 dl strösocker

Fyllning 2:
1 dl marmelad

Kvällen innan:
Smula jästen i en bunke och blanda ut med lite av grädden. Tillsätt sedan resten av grädden, smör, socker, salt, mortlade kardemummakärnor och till sist mjöl, lite i taget. Arbeta degen ca 10 minuter, jag använder alltid maskin och knådar slutligen i det sist mjölet för hand. Du känner bäst med händerna när degen har fått tillräckligt med mjöl.

Pudra degen lätt med mjöl och täck med plastfolie och ställ i kylen över natten, minimum 8 timmar.

Morgonen efter:
Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord, låt vila ca 15-20 minuter. (Vispa under tiden samman fyllningen med en elvisp)
Dela degen i två bitar och kavla ut, bred på fyllningen och rulla ihop.
Skär i bitar och lägg i formar, låt jäsa 30 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över råsocker.
Grädda på 250 grader C mitt i ugnen 5-8 minuter (beroende på bullarnas storlek).

Låt svalna på galler.


Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Den här degen är underbar att jobba med, det går att kavla ut riktigt tunt och den klibbar inte fast i bänken.

Var på din vakt när det kommer till gräddning då marmeladen lätt gör att bullarna blir brända!


Nu i helgen hittade jag en hallon och lakritsmarmelad samt en med smakerna jordgubb och balsamico. Kanske hinner jag till helgen experimentera med dessa :)

Ha en bra onsdag, Happy Baking!