fredag 28 mars 2014

Smörkräm, Choklad

Kan det blir för mycket smörkräm i ett bakverk? Inte om ni frågar mig, jag har alltid älskat smör och på senare år insett vilken skillnad riktigt smör gör i bakverk. Jag ser heller att det är snudd på för mycket än när det snålats! Det här receptet har jag tidigare använt till biskvier, tårta och cupcakes.

Smörkrämen går givetvis att smaksätta ytterligare om skulle vilja det. Ett exempel är julbiskvierna på bilden nedan där även kanel, kryddnejlika och ingefära blandas ner i smörkrämen. Receptet på julbiskvierna hittar du här. Ett tårtrecept med denna smörkräm är min biskvitårta, hela receptet finns här.


Smörkräm, Choklad:
300 g smör, rumsvarmt
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
2 msk starkt kallt kaffe/espresso
2 äggulor

Rör/vispa upp smöret ljust och fluffigt, vänd ner florsocker, vaniljsocker och kakao. Tillsätt kaffe och äggula och vispa till en fluffig och jämn smet. Kyl i 15 minuter.
Gör du smörkrämen dagen innan förvara den i kylen över natten. Ta fram cirka en timme innan och vispa därefter upp den igen.

Gillar du inte kaffe kan du givetvis byta ut kaffet mot vatten, mjölk eller grädde.

tisdag 25 mars 2014

Kalljästa slätbullar

Det finns många möjligheter med slätbullar/släta bullar. Fyll dem med en god kräm eller sylt, pensla med smör och rulla i socker eller skär av toppen fyll med mandelmassa och toppa med grädde och du har en semla. Goda är de också bara precis som de är!

Jag testade att göra slätbullar av mitt favoritrecept för kalljästa vetebullar, riktigt saftig slätbullar blev resultatet. Snudd på degig i mitten, var därför noga vid gräddning att du inte plockar ut dem för tidigt. Täck istället med folie och låt dem gå några extra minuter. Lyft på bullarna, "degtyngden" ska var borta och då vet du att de är genomgräddade.


Kalljästa slätbullar:
40 g färsk jäst
5 dl kall vispgrädde
150 g smör, rumstempererat
1 tsk salt
1 dl strösocker
1 msk kardemummakärnor
12-13 dl vetemjöl special

ägg till pensling


Kvällen innan:
Smula jästen i en bunke och blanda ut med lite av grädden. Tillsätt sedan resten av grädden, smör, socker, salt, mortlade kardemummakärnor och till sist mjöl, lite i taget. Arbeta degen ca 10 minuter, jag använder alltid maskin och knådar slutligen i det sista mjölet för hand. Du känner bäst med händerna när degen har fått nog med mjöl.

Pudra degen lätt med mjöl och täck med plastfolie och ställ i kylen över natten, ca. 8 timmar.

Morgonen efter:
Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord, låt vila ca 15-20 minuter. 
Dela degen i två bitar som du delar i fyra som du delar i åtta och så vidare, jag brukar väga mina bitar till 60-70 gram styck. Trilla till runda bollar och placera på papprad plåt.
Låt jäsa cirka 30 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda på 250 grader C mitt i ugnen 10-12 minuter (beroende på bullarnas storlek). Låt svalna på galler.


Det är redan tisdag och imorgon når vi åter igen mitten på ytterligare en arbetsvecka. Veckorna går alldeles för fort och bröllopet närmar sig med stormsteg. Från och med denna vecka är det träning 3 ggr i veckan som gäller för min del, en riktig hurtbulle ska jag se till att bli! Dagen började strålande med en runda i spåret innan det var dags att bege sig till jobbet. Två pass till denna vecka och jag har klarat av första veckan. Nu kör vi!

Happy Baking!

söndag 23 mars 2014

Våffeldagen, 25 mars

Våffeldagen infaller i nästa vecka! Nu minns jag inte lägre om det var under hösten förra året eller när det nu var, men mitt våffeljärn överhettades och jag fick helt enkelt göra mig av med det. Jag har inte köpt mig ett nytt varpå det nu inte kommer att bli några våfflor hemma hos mig nu på tisdag.

Vid närmare eftertanke var det nog under senhösten våffeljärnet gav upp, jag gräddade kanelvåfflor med tillbehör av ädelostkräm och äpplen stekta i socker och kanel. Receptet kom däremot aldrig upp på bloggen då jag helt saknar bilder.

Matvåffla eller dessertvåffla?
Receptet med dinkel fungerar lika bra till mat som dessert. Havrevåfflorna däremot är mer en matvåffla om ni frågar mig.

DinkelVåfflor




Det är lätt regn denna söndagsmorgon här i Sthlm, 14 veckor kvar till bröllopet nu :)
Förra veckan bestämde jag mig äntligen för hur vigselringen ska se ut och igår fick jag besked om att solist och pianist har bokat in vår dag. Ännu några saker att bocka av på listan, den krymper nu för varje veckan!

Ha en härlig söndag... Happy Baking!  

lördag 22 mars 2014

Bästa Tårtbotten

Det här receptet hittade jag redan för några år sedan. På den tiden bakade jag knappt tårta alls och därav blev det aldrig att jag testade receptet. Nu har jag vid flera tillfällen bakat tårtor med "vaniljbotten" och inte riktigt känt mig nöjd med resultatet. Den blir bastant, sjunker ihop och blir torr. Jag bestämde mig därför att det var dags att leta fram ett nytt recept och då plötslig mindes jag det här receptet. Blogginlägget heter världens bästa tårtbotten, och mina förhoppningar var därmed skyhöga. Receptet kommer från bloggen Heavenly Cupcake, tack ännu en gång Danielle för att dina recept aldrig gör mig besviken!

Receptet är lite annorlunda, men tveka inte för de. Gör som det står så kommer du förhoppningsvis att få att lika bra resultat som jag fått nu 4 gånger i rad (hittills). Luftiga, höga och fluffiga bottnar som har den där segheten i sig att de knappt smular alls. Det här receptet är precis i stil med den sockerkaka som min farmor bakar, vilken lycka!


Recept:
5 stora ägg
Strösocker
Potatismjöl
Vetemjöl
2-3 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver

smör och ströbröd till formen/ar

Ugn 175 grader C

Smöra och bröa formen (en form á 24 cm i diameter alt. två formar á 15 cm i diameter)
Ta fram tre lika stora genomskinliga glas. 
Knäck ägg i det första glaset, ställ nästa glas intill och mät upp lika mycket socker.
Ställ glas tre intill och mät upp 1/3 potatismöl och resten med vetemjöl. Tillsätt också i glas tre vaniljsocker och bakpulver.

Vispa ägg och socker riktigt pösigt med elvisp eller köksassist.Använder du elvisp räkna med att du behöver vispa minst 10 minuter, det ska bli riktigt pösigt. När du tror att du är klar, vispa en minut till!
Sikta i mjölblandningen och vänd samman (ej vispa, ej röra)
Häll smeten i formen/ar och grädda i cirka 35 minuter på 175 grader.
Kakan är klar när stickan kommer ut torr, låt kakan svalna i formen för att den ska behålla bästa form.


Har du en väldigt låg form kan du behöva klä den med bakplåtspapper runt om för att få höjd på den. Smöra i så fall formen och tryck fast bakplåtspapper istället för att bröa den. Kakan får riktigt bra höjd, mina formar på bilden ovan är 10 cm höga och kakan växer mer än halvvägs på upp till kanten. När jag har bakat kakan i en större form växer den sig 7-8 cm på höjden.

Springform är inte ett måste men det underlättar givetvis. Lägg ett bakplåtspapper i botten innan du trycker dit cylindern och drar fast, pensla med smör och klä också sidorna med bakplåtspapper om du anser att det krävs.

***En liten varning gällande denna tårtbotten om du ska baka en smal och hög tårta, då tänker jag på storleken 15 cm i diameter med en höjd på mer än 10 cm. Bottnarna blir RIKTIGT fluffiga, vid för mycket tyngd kommer de att sjunka ihop! Det går därmed inte att ha för tjocka lager av tårtbotten. Välj istället att dela bottnarna flera gånger och använda stadiga lager av fyllning emellan (gärna en smörkräm). Risken annars är att bottnarna säckar ihop och din tårta därmed lika så (JA, jag har gjort detta misstag!).***


Jag hoppas nu genom att publicera det här inlägget ytterligare en gång i "cyberspace" att fler upptäcker och uppskattar detta fantastiska recept. Kakan fullkomligt smälter i munnen! Tack igen Danielle!

Ha en fin lördag och  Happy Baking!

fredag 21 mars 2014

Espressofrosting

Denna frosting är absolut en av mina favoriter. Fungerar i alla lägen! Till tårta! Till cupcakes! JA, vad du vill egentligen! Att den sen har en ton av kaffe gör bara saken ännu bättre, mmm MUMS!


Espressofrosting:
200 g mörk choklad
300 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker (ev. lite mer)
1,5 dl kakao
0,5 tsk vaniljpulver
4 msk espresso

Smält chokladen över vattenbad, ställ åt sidan och låt svalna.
Vispa upp smöret, tillsätt florsocker och kakao lite i taget tills blandningen är jämn.
Blanda i den smälta chokladen och vaniljpulvret, tillsätt espresso lite i taget och vispa i ett par minuter tills frostingen är slät och glansig.

onsdag 19 mars 2014

Mandelmassa och Rabarber, (FYLLNING)

Möjligheterna när du ska fylla dina vetebullar är oändliga, vispa samman smör och mandelmassa så får du riktigt saftiga bullar. Här har jag även valt att lägga en lager med rabarberkompott, lika bra går det med annan kompott/sylt/marmelad. OBS! Använder du en marmelad var extra vaksam vid gräddning då marmelad lätt bränner vid höga temperaturer och du får brända bullar.


Fyllning:
200 g mandelmassa
150 g smör, rumsvarmt

Vispa smör och mandelmassa till en jämn smet. OBS! Rabarberkompotten ska vara vid sidan av.

Bred ett jämnt lager av blandningen med smör och mandelmassa, därefter ett tunt lager med rabarberkompott. Rulla ihop och dela i bullar eller forma en krans.


Hela receptet finns att hitta här

söndag 16 mars 2014

Rågbullar

Hej,
idag är det söndag och även fast solen skiner är det inte många grader ute. Jag har varit iväg och tvättat bilen för att sedan inse att den är smutsig redan innan jag kommit tillbaka hem. Som min pappa brukar säga, men måste byta ut skiten ibland. 

Igår var det dop för lilla Liv, tårtorna blev inte som jag hade tänkt mig utseendemässigt men insida var riktigt lyckad och alla gästerna belåtna.

Efter massor av baka och förberedelser inför dop hela veckan blir idag en vilodag. En söndag några veckor tillbaka däremot bakade jag de här rågbullarna, ett recept som egentligen innehåller russin men då T fick bestämma blev det inga russin i mina bullar. 


Rågbullar
0,5 l mjölk
50 g jäst
700 g vetemjöl
200 g grovt rågmjöl
50 g smör
75 g mörk sirap
15 g salt

Ugn 270 grader C

Lös upp jästen i lite av mjölken(mjölken ska vara kall), tillsätt därefter resten av ingredienserna och låt degen knådas i maskin tills dess att den känns som ett elastiskt tuggummi.
Låt degen vila i 40 minuter.

Kavla ut hela degen (gärna till en kvadrat), degen ska vara 2-3 cm tjock.
Sporra eller skär ut frallorna och placera dem därefter på ett bakplåtspapper, låt jäsa till dubbel storlek.

Värm ugnen till 270 grader, sikta vetemjöl över bröden och grädda i cirka 10 minuter.
Låt svalna på galler.


Då jag inte lyckades kavla ut min deg till en kvadrat fick jag olika former på bröden. Så länge de är "på ett ungefär" lika stora spelar det ingen större roll vid gräddning om de är fyrkantiga eller trekantiga!

Ett kompakt och saftigt bröd med en touch av sötma från sirapen.


Bullarna har också blivit ny favorit här hemma som bröd till hamburgare, lätta att dela på mitten och fungerar utmärkt ihop med alla tillbehör.

Fortsatt trevlig söndag!

lördag 8 mars 2014

Brödburk

Här är mitt senaste tillskott bland burkar, en riktigt stor brödburk. Jag fick den i present av kär vän som vet precis vad jag behöver och gärna vill ha. Jag ser nu fram emot att fylla den med stora brödkakor.

Idag blir det inget bak, jag tänker istället ta vara på solen som skiner på den blå himlen där utan för fönstret, våren är nära nu! Imorgon blir det däremot sockerkaksbak, jag fortsätter mitt sökandet efter det perfekta receptet på bottnar till tårta.

Ha en underbar lördag!


fredag 7 mars 2014

CitronTårta

Till min födelsedag bakade jag en citrontårta. Just tårta bakas ofta till ett "tillfälle" och därför är det inte alltid jag själv som får välja form och smak, nu var det MIN dag som skulle firas och jag gick "all in" på citrontemat. Nu i efterhand kan jag ärlig säga att jag inte var helt nöjd med bottnarna, de blev alldeles för kompakta och jag är i full gång med att testa nya recept på just ljus sockerkaksbotten. Har hittat ett grymt som jag ska provbaka ytterligare någon gång för att säkerställa att det är lika bra som jag vill tro, därefter kommer det upp på bloggen.


Citrontårta:

Tårtbotten, citron


Bygga tårta

Dela bottnarna på mitten så att du får fyra bottna.
Lägg en liten klick lemon curd på ett tårtfat eller en tårtbricka, placera därefter första botten. Bred ett jämnt lager lemon curd och placera nästa botten ovanpå och upprepa tills alla fyra bottnar är på plats. TIPS! vänd den skurna sidan ner hela tiden, annars smular lätt botten när du täcker tårtan.

När alla bottnar är på plats bred då ett jämnt lager citrongrädde över hela tårta, fyll en spritspåse med resten av citrongrädden och spritsa ovansidan av tårtan (jag använde tyll "wilton 22 korea").

Låt stå svalt fram till servering.


Jag är en riktig Lomelino fanatiker och tårtan kommer givetvis från hennes underbara bok LOMELINOS TÅRTOR. Sakta med säkert bakar jag mig igenom boken.

Jag nämnde tidigare att detta kanske skulle kunna bli en tårta likt den jag föreställer mig inför vår bröllopsdag, alla delar utom bottnarna skulle jag säga får betyget MVG. Jag kommer testbaka den igen, då med ett annat recept på tårtbotten. Jag tror då att det kommer att bli en fullträff rakt igenom, återkommer längre fram i frågan.


Det är roligt att bygga tårta! Även om jag nästan varje gång bävrar mig lite inför slutresultatet. En tårta kan man nämligen aldrig innan servering smaka av som med många andra bakverk, det är nog framför allt det som gör mig lite nervös varje gång. För varje ny tårta lär jag mig någonting nytt och därmed gruvar jag mig liiiite mindre inför nästa tårta :)


Många bilder i det här inlägget, jag hoppas det kommer väl till användning. Fångade däremot inte allt för många bilder på slutresultatet, det är alltid svårt när väl gästerna är på plats att fånga tårtan i de ljus och den vinkel jag annars är van vid. Jag tar sällan bara en bild på ett bakverk, det blir med all säkerhet upp till en 50 bilder om inte mer per "baktillfälle". Ingenting jag har tid att lägga fokus på när jag har gäster på besök.

Fortsatt trevlig kväll!

tisdag 4 mars 2014

Vaniljbullar (FYLLNING)

Vanilj eller kanelbullar, vad är godast egentligen? Jag tycker ofta det finns två läger i denna fråga, de som alltid väljer kanel och det som (om det finns) alltid väljer vanilj. Jag är nog mer av en "kanelbulletjej", jag älskar kanel i alla former!

Bilderna nedan är från julbaket 2013, saffransgifflar. Recept finns här
Ett annat recept på bullar med vaniljfyllning är Rimbobullar, hitta receptet här

Fyllningen räcker till en sats bullar eller två längder/kransar
Fyllning:
150 g smör, rumsvarmt
1 dl florsocker
2 msk vaniljsocker

Under tiden bulldegen jäser vispa samman fyllningen.
Dela smöret i mindre bitar och vispa krämigt med en elvisp.
Tillsätt vaniljsocker och florsocker, vänd ner lätt innan du kör ihop alltsammans med elvispen till ej jämn massa.
Låt stå framme i rumstemperatur tills det är dags att fylla bullarna.

måndag 3 mars 2014

Fettisdagen

Imorgon är det fettisdagen och jag kommer först imorgon att baka semlor. Jag har en kollega som jobbar sin sista vecka med mig och han har önskat sig en semmeltårta, inte kan jag säga nej till ett önskemål som avser bakverk. Semmeltårta blir det därför på fettisdagen 2014!

Jag såg en tårta i förra årets nummer av Hembakt (tror jag det var) som jag tänkte försöka mig på, för er som vill testa ett nytt recept kommer här lite inspiration.

Fortsatt trevlig kväll!

Semmelrulltårta



Små Chokladsemlor med Ganache och Polkagrädde



Semlor på karlspaderdeg