fredag 28 februari 2014

Baguetter med Mörk Choklad

Jag fick en förfrågan från en gammal go vän till T om jag kunde tänka mig att baka frukostbröd till hans flickväns födelsedag. Givetvis ville jag det och frågade genast vad han önskade för bröd? Fria händer fick jag till svar, vi gillar allt bröd!

Det är extra roligt när jag får fria händer, möjligheterna blir plötsligt oändliga!
Jag bestämde mig för att baka ett bröd som jag vet blir bra samt testa ett nytt recept. Skulle bröd nummer två inte bli bra hade jag ändå bröd nummer ett att överlämna på lördagsmorgonen.

Jag satte degen kvällen innan och mitt vildcard blev baguetter fyllda med choklad. Jag hittade ett recept som jag bestämde mig för att göra, ett helt nytt recept på baguetter. Degen var däremot efter första jäsningen fortfarande alldeles för rinnig och jag bestämde mig då för att även röra samman receptet på baguetter som jag vet alltid levererar.

På lördagsmorgonen gräddade jag båda sorters baguetter, snarlika slutresultat. Valet är då enkelt, varför sätta en mer besvärlig deg om jag har en som fungerar, därför väljer jag nu att dela samma recept som jag gjort flera gånger innan. Denna gång med en fyllning av mörk choklad.



Baguetter fyllda med mörk choklad
3 "ärtstora" bitar jäst
3 dl ljummet vatten
1,5 tsk salt
0,25 dl vetekli/havrekli
Cirka 7 dl vetemjöl special (380 g)
100 g mörk choklad

Kvällen innan:
Lös upp jästen helt i vattnet, tillsätt salt, vetekli/havrekli och 6 deciliter vetemjöl special. Arbeta ihop till en smidig men ändå lös deg, använd endast den sista decilitern mjöl om så behövs. Lägg degen i en bunke med plats för den att växa och plasta med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur 5-18 timmar.

Morgonen efter:
Ugn 275 grader C

Hacka chokladen grovt.
Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord, dela på tre och dra med hjälp av fingertopparna ut till rektanglar.
Lägg en sträng med  hackad choklad över varje rektangel, vik degen på mitten och se till att alla ytor blir mjölade.
Vrid baguetterna med lätt hand och lägg på papprad plåt.

Låt vila medan du värmer ugnen till 275 grader C.
Innan du sätter in baguetterna i ugnen spraya ugnen lite invändigt uppe och nere, det går även bra att kasta in lite vatten i botten på ugnen. Detta hjälper bröder att få ett bättre skorpa.
Grädda brödet i mitten av ugnen 13-14 minuter (beroende på storlek, innertemperaturen ska vara 92-94 grader C), låt svalna på galler utan bakduk. NJUT!


Förhoppningsvis kan detta locka några chokladälskare att baka lite gott frukostbröd i helgen. Som ni säkert förstår blir detta mer som ett sötebröd än frukostmackor. Jag tycker personligen att de var godast utan något pålägg alls, lite som croissanter fyllda med choklad; godast utan någonting till.

För övriga blev flickvännen väldig glad över det nybakta frukostbrödet, inte fel att ha grannar som älskar att kliva upp tidigt en lördagsmorgon och baka bröd ;)

Trevlig helg!

torsdag 27 februari 2014

Citrongrädde

Den här cirtongrädden är "to die for" rent ut sagt. Receptet kommer från LOMELINO och jag hade lätt kunnat sleva i mig hela bunken. Krämen(grädden) är smidig att både att bre och spritsa ut på tårtan, får en blank och fin yta. Jag skulle gärna också se den som fyllning i en tårta, kanske behöver den i så fall mer stadga, gelatin?

Gillar du citrussmaker i bakverk kommer du säkerligen som jag att älska denna citrongrädde!


Citrongrädde:
3 dl vispgrädde
2-3 msk strösocker

Viska grädde, lemon curd och socker till en tjock kräm.
Bred/spritsa på tårta eller cupcakes


Kort inlägg idag, ha en underbar torsdag!

måndag 24 februari 2014

Tårtbotten, citron

Det finns mängder av recept på tårtbotten, här kommer ett smaksatt med citron. Jag valde att dela smeten på 2 formar á 15 centimeter i diameter, grundreceptet ska bakas i 1 form á 15 centimeter i diameter (tänk på att du i så fall behöver en hög form (10 cm) alt. klä med bakplåtspapper för att få mer höjd). Det går också bra att baka den i en större form, kakan blir inte lika hög och tiden för gräddning kan behöva kortas ner något.


Citronbotten:
3 stora ägg
3 dl strösocker
1 dl vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
rivet skal från en halv citron

Ugn 175 grader C

Smöra och mjöla två formar á 15 centimeter i diameter
Vispa ägg och socker ljust och pösigt, cirka fem minuter. Under tiden värm vattnet i en kastrull på spisen och tillsätt sedan vattnet i äggblandningen.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta ner i smeten, vänd samman och riv slutligen över citronskalet.

Grädda långt ner i ugnen cirka 30 minuter. Bottnarna ska släppa kanten på formen och stickan ska komma ut torr. Låt svalna cirka fem minuter i formen och vänd därefter upp bottnarna på ett galler där de får svalna helt.


Receptet kommer från boken LOMELINOS TÅRTOR.


Givetvis går det även bra att utesluta citronskalet eller ersätta med annan smaksättning av samma textur.

Se till att bottnarna svalnat helt innan du delar dem och börjar bygga din tårta. Jag bakar som oftast bottnarna dagen innan och delar dem först när tårtan ska sättas samman. Vill du verkligen vara ute i god tid fungerar det också utmärkt att frysa in, en bra ide kan vara att dela bottnarna innan de åker in i frysen.

fredag 21 februari 2014

BlåbärsMousse till Tårta

Denna mousse får med all fördel förberedas dagen innan, om inte annat behöver den några timmar i kylen för att den verkligen ska sätta sig innan du bygger din tårta!

Bilden nedan är en citron och blåbärstårta, hela receptet finns här


Blåbärsmousse:
200-250 g blåbär (gärna färska, men får även med frysta)
1 dl florsocker
1,5 dl vispgrädde

Blanda blåbär och florsocker i en bunke.
Vispa grädde och vänd samman med blåbär och florsocker.
Plasta och kyl väl för att moussen ska sätta sig ordentligt.

torsdag 20 februari 2014

Min födelsedagsTårta

Idag fyller jag år och på lördag blir det kaffe och tårta . Jag har valt ännu en av Lomelinos tårtor att ge mig på, en tårta med smaker som jag tänkt att vår bröllopstårta ska ha. Vi får se på lördag om jag fortfarande känner lika efter att jag fått sätta tänderna i denna citrontårta med fyllning av lemon curd.

Det är inte ofta jag längtar efter att få smaka på en tårta, oftast är det att få skapa den jag brinner för. Nu har jag däremot sett fram emot denna tårta så pass länge och tror verkligen att den kommer bli helt underbar i smakerna att jag mest av allt ser fram emot att just äta den.


Hur blev jag plötsligt så gammal, vart har alla år tagit vägen? Tiden går som vanligt alldeles för fort och det börjar verkligen bli dags att dra i handbromsen, det räcker så här tycker jag! Jag behöver inte bli äldre.

För 10 år sedan gick jag ut gymnasiet, kan det stämma de. Jo , det gör det faktiskt. Jag kan inte säga att jag legat på latsidan sedan dess, konstig nog känner jag mig fortfarande som 19. Not so much older but somhow WAY MUCH WISER. Säkerligen är jag inte ensam om att känna så!


Jag är som sagt tidigare barnslig förtjust i att fylla år, alltid varit och kommer nog alltid att vara. Så idag är det min födelsedag heeela dagen lång.

Happy birthday to me!

onsdag 19 februari 2014

Lemon Curd

Jag fullkomligt ÄLSKAR lemon curd och just därför tänker jag till min födelsedag göra en tårta på med lemon curd som fyllning. Receptet på curden kommer från boken Lomelinos Tårtor.

Jag insåg även när jag kokade min curd härom dagen att det finns så många saker jag skulle vilja testa att baka med lemon curd. Det får däremot bli ett senare projekt då jag tror att all curd kommer att gå åt till tårtan på lördag.


Lemon Curd:
1,5 dl strösocker
2 stora ägg
Saft och skal från 2 citroner (ca 1 dl saft)
50 g smör, rumsvarmt

Häll socker, ägg, citronskal och citronsaft i en värmetålig skål och placera över ett vattenbad med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp så att curden inte stelnar, då blir det äggröra istället. 
När curden har tjocknat lyft då av bunken från vattenbadet, tillsätt smör och rör tills smöret har smält. Låt svalna något och häll upp i en burk med lock. 

Lemon curd håller sig i drygt en vecka i kylen.


Jag vågar inte säga till 100 % att jag inte gjort lemon curd innan, jag kan däremot inte minnas att jag har det. Var det svårt? Nej, inte svårare än annat egentligen som ska vispas över vattenbad utan att ägget ska koagulera.


Med de säger jag tack och hej för idag, fortsatt trevlig kväll!

söndag 16 februari 2014

BiskviTårta

Ofta tänker jag i bakverk, just nu är det många "bakbara" tillfällen som infaller på kort tid; alla hjärtans dag, semmeldagen, födelsedagar och även ett dop. Detta gör i sin tur att jag lever och andas bakverk lite extra, från att jag slår upp mina ögon på morgonen till att jag lägger huvudet på kudden på kvällen. Tisdag morgon står jag i vanlig ordning i badrummet och gör mig redo för jobbet, jag funderar på tårtbottnarna som ligger i frysen efter helgens testbak, jag tänker på kakorna jag vill göra till alla hjärtans dag och så minns jag en kollegas förfrågan från veckan innan om biskvier. Där någonstans föds idén, en biskvitårta till alla hjärtans dag.

Jag tänker på den i bilen till jobbet och när jag kommer fram skissar jag snabbt ner den på ett papper för att jag inte ska gömma. Det finns däremot ingen risk att jag glömmer då ett frö ha planterats och jag har svårt att INTE tänk på den.


Biskvitårta:
2 lager sockerkaksbotten
3 lager biskvibotten
5 lager smörkräm
5 lager choklad, smält

Sockerkaksbotten:
Du kommer endast att behöva hälften, frys in den andra hälften och använd till annat tårtbak.

Biskvibotten:
200 g mandelmassa
1 1/4 dl strösocker
1 äggvita

Smörkräm:
300 g smör, rumsvarmt
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
2 msk starkt kallt kaffe/espresso
2 äggulor

Choklad:
200 g mörk choklad
1 msk smör

Beskrivning Biskvitårta á 15 cm i diameter:
Gör sockerkaksbotten enligt receptet.
Vispa ihop smeten till biskvibotten, rita ut cirklar på ett bakplåtspapper á 15 centimeter i diameter och vänd den sidan du ritat på nedåt. Klicka ut lika mängd smet i alla tre cirklar, fukta händerna och platta ut och forma bottnarna (lättare med händerna). Låt vila 30 minuter, grädda sedan på 175 grader C i cirka 20 minuter. Bottnarna ska få färg men inte bli bränd. Låt svalna helt på galler.

Rör ihop smörkrämen genom att först vispa upp smöret, tillsätt florsocker, vaniljsocker och kakao och vänd samman. Tillsätt äggula och kaffe och vispa till en jämn massa. Kyl minst 30 minuter i kylskåp.

Smält chokladen över vattenbad, tillsätt sedan smöret och låt svalna. Chokladen ska vara rinnande men inte varm när tårtan monteras.Det går med all fördel att förbereda allt utom chokladen dagen innan, jag hade som sagt mina bottnar redo i frysen, biskvibottnarna och smörkrämen gjorde jag dagen före.

Börja med att lägg en klick smörkräm på ett tårtfat/tårtbrick för att första lagret ska fästa. Följ sedan beskrivningen nedan över ordningen på alla lager. Ett tunt lager smörkräm och ett ännu tunnare lager med smält choklad. Då alla lager är på plats lägg ett tunt lager över hela tårtan med smörkräm, ställ kallt 10 minuter och lägg sedan ett jämnt lager smörkräm över tårtan. (Jag använde en liten spatel för att få struktur i min smörkräm, där gör du som du vill)
Avslutningsvis häll choklad över tårtans mitt, använd en sked för att jobba den ut mot kanterna i en cirkulerade rörelse (jobba snabbt så att ej chokladen hinner stelna), dekorera med strössel och förvara svalt.

Ta fram tårtan cirka 10 minuter innan servering, njut!


15 layer cake!     

JA, det är många lager i tårtan, femton lager för att vara exakt, eller 16 om man även inkluderar strösslet. Det är däremot inte mer komplicerat "utförandemässigt" än att göra biskvier, att göra tårtan är nog lättare om ni frågar mig.

Nedan finns alla lager uppstaplade, givetvis måste man inte följa min beskrivning till punkt och prickar. En sak som kan vara bra att tänka på om du vill göra en lika hög tårta som min däremot är att inte utesluta sockerkaksbotten. Att bara använda biskvibottnar kommer att göra tårtan FÖR mäktig, gör då i så fall en lägre tårta.             

Choklad, smält
Smörkräm
Sockerkaksbotten
Choklad, smält
Smörkräm
Biskvibotten
Choklad, smält
Smörkräm
Biskvibotten
Choklad, smält
Smörkräm
Biskvibotten
Choklad, smält
Smörkräm
Sockerkaksbotten
KAKFAT ELLER TÅRTBRICKA
             


Det som började som en tanke visade sig bli ett väldig lyckat resultat. Tårtan i sig är inte så stor men ha i åtanke att den är rätt hög och väldigt mäktig. Jag skulle uppskatta att tårtan utan tvekan räcker till 15 - 20 personer, under förutsättning då att alla tar tunna bitar! Mina kollegor på jobbet gav alla ett mycket gott betyg och jag som mumsat på en bit även idag kan bekräfta att den fortfarande smakar lika gott.

Fortsatt trevlig helg!

lördag 15 februari 2014

Kärlekskakor med sting

Igår var det alla hjärtans dag eller Valentine's Day om vi ska vara lite internationella. Förra året bakade jag gudomligt goda katalaner med en fyllning av mandelmassa och citron, i år blev det chokladkakor med chilipulver. Receptet på katalanerna hittar ni här

För att kakorna skulle bli lite extra kärleksfulla la jag ett lager med smält choklad på ovansidan och dekorerade dem slutligen med strössel. Mer alla hjärtans sött blir det inte :)


Kärlekskakor:
100 g strösocker (ca 1 dl)
80 g farinsocker (ca 1 dl)
210 g vetemjöl (ca 3,5 dl)
70 g kakao (ca 1 3/4 dl)
5 g bakpulver (ca 1 tsk)
0,5 tsk chilipulver
200 g smör, rumsvarmt
60 g ägg (ca 1 st)
3 g vaniljpulver (ca 0,5 tsk)

Garnering:
100 g mörk choklad
Strössel

Ugn 175 grader C

Blanda socker, mjöl, kakao, bakpulver och chilipulver i en bunke. Tillsätt smöret, lite i taget tills det är ordentligt blandat. Tillsätt ägg och vaniljpulver, arbeta samman till en deg.
Plasta in degen och lägg i kylskåpet minst en timme.
Ta ut degen ur kylen och låt den vila i rumstemperatur cirka 10 minuter.
Dela degen i två bitar och kavla ut ett par millimeter tjock (gärna mellan två bakplåtspapper).
Ta ut kakor med en utstickare och ta sedan bort den överflödiga degen, alt. flytta över kakorna till ett nytt bakplåtspapper.
Grädda 12-15 minuter i ugnen, var uppmärksam de sista minuterna för att undvika att kakorna blir brända. Låt svalna helt.

Smält chokladen i vattenbad och spritsa/pensla ett tunt lager choklad cirka 5 millimeter in från kakans ytterkant. Innan chokladen stelnar dekorera med strössel.

Förvara kakorna i lufttät burk i rumstemperatur, inte i för varma utrymmen då chokladen då smälter.


Receptet kommer från senaste numret av BAKA och strösslet från strosselannat.se

Fortsatt trevlig lördag!

onsdag 12 februari 2014

Hela Sverige Bakar 2014!

Hej kära läsare!

Denna kom på mailen igår och jag passar på att dela med mig till alla hemmabagare där ute!


Nu är det äntligen dags att söka till en ny säsong av Hela Sverige Bakar.
Är du den rätta personen att medverka i programmet eller vet du någon annan som älskar att baka?
Tips på någon bekant som du tror skulle passa i programmet är vi även tacksamma för.

Klicka på länken nedan och sök redan idag! Sista ansökningsdagen är 17 mars.
http://www.tv4.se/hela-sverige-bakar


Jag säger det igen, jag kommer inte att söka! Jag vill däremot passa på att önska alla Er andra stort lycka till!


Ikväll pågår ett experiment i mitt kök, jag fick idén i morse om en tårta jag skulle vilja göra tills på fredag och nu ska bottnarna gräddas. Förhoppningsvis (beroende på resultatet) kommer ett recept upp på bloggen i helgen.


Trevlig kväll!
//Elin

måndag 10 februari 2014

Helgbestyr

Tänk att helgerna envisas med att gå så fort, jag hade inte mycket planerat men hann jag knappt med hälften ändå. Uttrycket "det blir aldrig som man tänkt sig" är mer sanning än undantag om ni frågar mig. Som jag nämnde bakade jag på torsdagskvällen en sockerkaka som jag tog med mig till jobbet på fredagen, kakan fick däremot åka med hem igen, tiden räckte inte till att bjuda på fika. Istället pimpade jag kakan med kristyr på lördag morgon och den fick därefter följa med till svärfar på lördagskaffe.

Sockerkakan är min favoritkaka med kardemumma, receptet finns här.


Jag hade fått en önskan från T att baka ett gott bröd och hittade som sagt det här receptet på mandelbröd, ett enkelt recept med få ingredienser. Då brödet jäser i kylen över natten bildas massor av god smak och jag kan tänka mig att lite surdeg i brödet bara skulle göra det ännu godare. Min surdeg har däremot "glömts bort" allt för många gången den senaste tiden och jag valde därmed att kassera den nu i helgen. Jag tänkte istället att jag skulle starta en ny och denna gången får det bli vetesurdeg igen, är också lite nyfiken på vildjäst.

Recept på mandelbrödet finns här


Det stundar dop igen och denna gång har jag fått en beställning på en vit marsipantårta med sneakers i vitt och lila på toppen. Efter att i veckan fått hem mallen på posten satte jag mig på söndagen och testade om jag kunde få till dem i marsipan eller om jag skulle behöva göra dem i sockerpasta. Sockerpastan var utan tvekan lättare att jobba med, marsipanen har en tendens att fastna i mallen och inte få en lika fin och slät yta. Jag brukar vanligtvis välja bort sockerpasta då jag tycker den är alldeles för söt, den här gången kommer jag däremot att välja sockerpasta (ingen som ska äta skorna ändå).

Köpte vit sockerpasta som jag också färgade lila, ett paket på 250 g räcker gott och väl till två par skor. Att ta ut all delar efter mallarna var inget större problem, är man bara noggrann så blir resultatet väldigt bra. Det kluriga är när alla delar ska limmas ihop (jag använder ett ätbart lim), då gäller det att ha tungan rätt i mun. För att vara första försöket gick det ändå rätt bra, jag känner mig nu redo för omgång nummer två som blir till dopet.


Jag valde att sätta sidenband i skorna istället för snören av sockerpasta, testade båda men kom fram till att sidenband nog ändå blir bäst. Vi får se till dopet vad mor och far tycker blir bäst.

Mina förhoppning om att baka kärlekskakor inför alla hjärtans dag blev det inget av denna helg, kanske hinner jag med det under veckan. Har hittat ett recept i senaste tidningen av BAKA på chokladkakor med chilipulver, låter lovande tycker jag!

Tack för titten, ha en trevlig kväll!

//Elin

söndag 9 februari 2014

Mandelbröd

Jag satt här hemma igår kväll och bläddrade igenom några äldre nummer av tidningen BAKA, min tanke var att hitta ett recept eller inspiration till semmelbak men istället hittade jag det här receptet. det var länge sedan jag bakade bröd och mandel är en stor favorit. Brödet var smidigt och bra att jobba med, fick ta till nävarna då min maskin inte klarade av den stor degen. Lördagskvällen avslutades med andra om med ett styrkeprov.

Brödet får en hård och seg yta med ett kompakt innanmäte, ett gott bröd till frukost likväl som tillbehör till middagen.

Recept:
1 liter vatten, kallt
20 g jäst
1 100 g vetemjöl special
400 g durumvete
40 g salt
200 g mandel

Ugn 250 grader C

Kvällen innan: Rör ut jäst i vattnet, tillsätt resten av ingredienserna och kör degen i maskin minst 20 minuter: degen ska bli elastisk. Arbeta in mandeln väl och placera degen i en rymlig bunke. Plasta bunken och ställ att jäsa i kyl över natten.

Morgonen efter: Forma degen till två bröd, låt jästa i mjölade brödkorgar i rumstemperatur i två timmar. Lägg in en baksten eller ställ en plåt i ugnen och värm till 250 grader C. Tippa upp det färdigjästa bröden på bakplåtspapper och vidare in i ugnen. Grädda cirka 45 minuter långt ner i ugnen.


Då jag inte har någon jäskorg brukar jag ta en skål, lägga en kärlhandduk i den och mjöla väl. Det fungerar utmärkt! Då jag har liten ugn gräddar jag ett bröd åt gången, var beredd att täck med folie efter hälften av tiden för att undvika att brödets ovansida blir bränd.


Vi införskaffade innan jul en baksten och den kom väl till pass idag, mer om bakstenen en annan dag. Ha en fortsatt trevlig söndagskväll!

fredag 7 februari 2014

Tryffelcheesecake med kaffe och citron

Bättre sen än aldrig, här kommer receptet på den no-bake tryffelcheesecake jag gjorde till nyår. I receptet som jag hittade ska den göras i en stor springform, jag tycker däremot att det är lite roligare just nyår att alla från sin egna lilla form. Värt att tänka på är att det enligt receptet är en cheesecake för 6-8 personer, jag gjorde åtta portionsformar och det blev fortfarande väldigt mycket i varje form. Jag skulle säga att receptet snarare är för 10-12 personer.


Botten:
8 digestivekex
50 g smör
1 msk ljus sirap

Fyllning:
1 msk starkt kaffe
1 msk pressad citronsaft
ev. 1 tsk citronzest
20 g mörk choklad
1,5 dl strösocker
400 g färskost
2 dl vispgrädde

Tryffel:
180 g mörk choklad
3,5 dl vispgrädde
50 g smör
1 dl florsocker
1 krm vaniljpulver

Garnering:
kakao
Tryffelsmet
Beskrivning:
Börja med botten, finfördela kexen (gärna i mixer).
Smält smöret och blanda ner kex och sirap.
Tryck ut smuldegen i botten på en springform á 24-26 cm  i diameter.

Över till fyllningen, blanda kaffe, citronsaft och citronzest.
Grovhacka eller mixa chokladen och rör ner i blandningen.
Tillsätt socker och färskost, rör eller mixa slätt.
Vispa grädden hårt och blanda försiktigt ner i smeten.
Bred ut smeten jämnt i springformen och ställ in i frysen.

Medan kakan står i frysen och stelnar gör du tryffeln, börja med att grovhacka chokladen.
Koka upp grädden i en kastrull, tillsätt smöret och låt det smälta.
Ta av kastrullen från spisplattan och tillsätt choklad och florsocker, vispa tills allt går samman till en jämn smet.
Blanda slutligen ner vaniljpulver och låt svalna tills den börjar tjockna men fortfarande går att röra.
Ta ur kakan ur frysen och bred på tryffeln i ett jämnt lager över hela kakan. 
Ställ kakan i frysen och låt stå över natten. (Spar lite av tryffeln om du vill dekorera kakan, jag ställde in den sparade tryffeln i kylen över natten och spritsade dagen efter siffror på kakans ovansida. Därefter tillbaka in i frysen igen)

Vid servering:
Ta fram kakan cirka 30 minuter innan servering, pudra över kakao och servera.


Jag saknar tyvärr bilden från serveringen, vill du se kakans insidan gå då in på recept.nu

Idag är det fredag och jag fick igår kväll lust att baka en kaka. Det fick bli en sockerkaka som jag tänkte ta med mig till jobbet idag. Min förhoppning är också att pimpa den något med kristyr och strössel, vi får se vart det hela slutar :)

Ha en bra fredag!

onsdag 5 februari 2014

2 års kalas

Två år är en härlig ålder. Det börjar komma ord som går att tyda, också försök till hela meningar även om det inte riktigt går att förstå. Varje dag lär man sig något nytt och fort går det att bli duktig på saker. Allt går så fort att det är svårt att hänga med i svängarna för oss vuxna.

GRATTIS min kära systerson på din två års dag!


Jag har äntligen fått min syster att förstå hur roligt det är att baka och förra veckan blev hon ägare till en köksassistent, tänk nu blev det ännu roligare!

Vi hjälptes åt att baka till födelsedagen, tårta, pops, muffins och chokladbollar. Mormor fick stå för bullbaket. Recept på cake pops hittar du här. Vi valde att doppa våra i vit choklad istället för mörk och som garnering klippte vi marshmallows i bitar och tryckte dit innan chokladen hann stelna.

Det blev en riktig godistårta, kanske mer uppskattat av en 6 åring än en 2 åring men även vi vuxna tyckte alla att det var barnsligt gott. Receptet på godistårtan hittar du här.


Dessa brownie muffins har jag gjort många gånger förr, en riktig tiopoängare. Jag gör dem endast som minimuffins, oftast nöjer man sig med en. Om inte annat kan man alltid ta två :) Receptet på brownie muffins hittar du här


Jag är nog inte ensam i världen om att tycka att mina syskonbarn är det bästa som finns, att få bli moster är stort. Jag stoltserar jämt och ständigt med dessa godingar, vad skulle jag inte göra för dem?

Det är bara onsdag och redan har jag hunnit med tre inlägg denna vecka, som ni säkert förstår har det lugnat ner sig lite bland alla bröllopsbestyr. Många beslut har fattats, bokningar gjorda och mycket börjar nu falla på plats. Vi har ägnat någon timme varje kväll under hela januari månad åt att tillverka inbjudningskorten, som nu äntligen gått iväg med posten. Många timmar har det blivit, men i slutänden skulle jag inte vilja ha det på annat sätt.

Ha en fin onsdag!

tisdag 4 februari 2014

GodisTårta!

För en vecka sedan fyllde min systerson två år, jag tog ledigt en extra dag från jobbat och styrde tidigt fredag morgon bilen mot Söderhamn. Väl på plats hjälptes jag min syster (med nyvunnet bakintresse) åt att baka denna sockersöta tårta.

Samma tårtbotten använde jag till Dantes Dopdag, då var fyllningen blåbär och citron och den var täckt med marsipan. Den här gång blev det vaniljbottnat med vaniljfrosting inuti och utanpå. Det är inte svårt att gör tårtan, det krävas däremot lite tålamod när alla pärlor ska på plats.


Bottnar:
Använd 2 formar, 20 eller 15 cm i diameter. Om du använder större formar blir tårtorna en aning lägre. Små formar ger en bra höjd och bidrar till att ge tårtan mer vintageprägel.

Tårtbotten (vanilj)


Fyllning:

Whipped Vanilla Bean Frosting


Du behöver också:
15-20 godishalsband
Klubbor (gärna i olika längder)
Marshmallows
Tefat

Bygga tårta:
Dela bottnarna på mitten så att du får fyra bottna.
Lägg en liten klick frosting på ett tårtfat eller en tårtbricka, placera därefter första botten. Bred ett jämnt lager frosting och placera nästa botten ovanpå och upprepa tills alla fyra bottnar är på plats. TIPS! vänd den skurna sidan ner hela tiden, annars smular lätt botten när du frostar den.

När alla bottnar är på plats bred då ett tunt lager frosting över hela tårta, låt sedan stå i kylen 30 minuter (låt frostingen stå kvar ute i rumstemperatur). Bred resten av frosting i ett jämnt lager över hela tårtan och tryck fast godispärlorna i önskat mönster.
Istället för att sätta pärlor även på tårtans översida la vi ett täcka med marshmallows och tefat. Avslutningsvis prydde vi tårtan med vimplar och klubbor.   


Här kommer tro det eller ej några bilder på mig "in action", det tog ett tag att fästa alla pärlorna på tårtan vilket gjorde att min svåger hann ta några bilder med MIN kamera :)

Jag kan även meddela att det fungerar att föra tårtan även dagen innan. Vi tog fram tårtan dagen efter och den var lika god då och pärlorna hade inte blivit mjuka av frostingen. Jag skulle kanske ändå vänta med marshmallows och tefat.


Tårtan kommer från boken Just Sweet av Manuela Kjeilen.
Fler bilder från kalaset kommer inom kort.

Ha en bra dag!