tisdag 31 december 2013

GOTT NYTT ÅR!

Vi firar in det nya året med en tryffelcheesecake smaksatt med kaffe och citron, receptet kommer senare!
Tack för det här året och jag ser fram emot många nya utmaningar under 2014.

GOTT NYTT!


Morotstårta

Nyårsaftons morgon och jag njuter av en kopp svart kaffe vid köksbordet. I söndags tog syster och jag bilen tillbaka till Stockholm. Även och det gör ont i hjärtat varje gång det är dags att lämna är det härligt att komma hem och njuta av alla minnen och ännu en gång börja längta. I januari fyller min systerson två, vilket betyder att det inte är så långt tills nästa besök :)

Här kommer det utlovade receptet på Lomelinos morotstårta. Tårtan är RIKTIGT god, jag vill varmt rekommendera ett besök till bloggen, länk finns här Med anledning av allergi valde jag att byta ut valnötterna i bottnarna till kokosflingor, lyckat resultat men jag tror säkerligen att valnötter är minst lika gott. Jag dekorerade mina tårtor med vimplar i olika nivåer, det blev inte bara vackert utan även praktiskt att hålla i när det var dags att skära tårtan.


MOROTSBOTTEN:
150 g smör
3 ägg
1,5 dl ströcocker
1,5 dl muscovadosocker (hårt packat i måttet)
1 tsl vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
250 g morötter
100 g kokosflingor
1,5 dl äppelmos

CREAM CHEESEFROSTING:
100 g smör, rumsvarmt
300 g färskost
3,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

DEKORATION:
100 g kokosflingor

Baka bottnarna
Värm ugnen till 175 grader C
Smöra och mjöla två formar á 15 cm i diameter
Skala och riv morötterna fint, ställ åt sidan
Smält smöret och låt det svalna
Vispa ägg, strösocker och muscovadosocker ljust och fluffigt. Blanda ner smör och vaniljsocker och vispa lite till.
Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och kanel, sikta ner i äggsmeten. Vänd samman till smeten går ihop. Vänd slutligen ner morötter, kokos och äppelmos.
Fördela smeten jämnt i formarna och grädda 40-45 minuter i mitten av ugnen.

Frosting
Börja med att vispa smöret vitt och fluffigt.
Tillsätt färskost och fortsätt vispa till en jämn smet.
Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa ytterligare lite till.
Låt sedan stå i kylen en stund för att frostingen ska stelna något och bli lättare att jobba med.

Bygga tårta
Dela bottnarna på mitten så att du har fyra tunnare bottnar.
Placera den första bottnen på ett tårtfat och bred ut ett jämnt lager frosting.
Upprepa till du använt tre av bottnarna.
Lägg den fjärde och sista bottnen med den skurna sidan ner.
Bred resten av frostingen över hela tårtan och strö sedan över ett lager kokosflingor över frostingen. Tryck eventuellt lite med handflatorna så att kokosen fastnar



Jag bakade bottnarna och vispade ihop frostingen två dagar innan dopet, tårtan byggde jag kvällen innan och den fick sedan stå och gotta till sig i kylen över natten. Efter dopkalaset var tårtfaten renskrapade, en riktigt fullträff med andra ord.

Receptet kommer från boken LOMELINOS TÅRTOR, jag har redan börjat bläddra i den inför min födelsedag som stundar i början på nästa år.

Gott nytt och god fortsättning!

lördag 21 december 2013

KaffeTryfflar

Kära kaffeälskare, här kommer receptet du har väntat på!


Kaffetryffel:
100 g mörk choklad
100 g grädde (1 dl)
2 tsk snabbkaffe
1 msk smör

Dekorering:
krossade kaffebönor (går att utesluta)

Grovhacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden och tillsätt kaffet. Rör ner smöret. Häll gräddblandningen över chokladen och rör tills chokladen smält. Låt stela något och häll sedan i en spritspåse och låt stå i kylen tills dess att du kan spritsa ut din tryffel (går även att hälla i en plastad form och skiva upp i kuber om man istället vill göra det).

Placera ut pappersformar och spritsa fyllning i varje form, dekorera med krossade kaffebönor och låt sedan stå i kylen några timmar för att de ska stelna helt.

Förvara svalt!


Tidig morgon och det är alldeles strax dags att packa in väskorna i bilen. Pratade precis med lillasyster som jag ska plocka upp efter vägen, hon var redo! 

Driving home for christmas...

Jag passar på att önska God Jul redan nu, vi ses igen till nyår. 
Ta hand om varandra och kör försiktigt ute på vägarna!

fredag 20 december 2013

SaffransMazariner

Första försöket med mazariner och eftersom det är jul blev det mazariner med saffransfyllning. Receptet kommer från Roy Fares och jag har hittat det i årets julnumret av tidningen Hembakat. Fyllningen blir riktigt krämig och god, mina kollegor på jobbet gav betyget mycket väl godkänt.

För mig som inte gjort mazariner innan var det momentet där formarna ska fodras som tog lite tid och tålamod, har du bråttom och bara vill slänga ihop någonting snabbt till adventsfikat låt i så fall det här receptet vänta till en annan gång. Mazarinerna är väl värda den tid som krävs att baka dem!


Saffransmazariner:
(cirka 15 stycken)
Mördeg:
120 g smör, rumstempererat
60 g florsocker (1 dl)
180 g vetemjöl (3 dl)
20 g äggula (1 st)

Fyllning:
50 g smör
0,5 g saffran (ett kuvert)
370 g mandelmassa
100 g smör, rumstempererat
110 g ägg (2 st)
60 g äggula (3 st)
8 g vaniljsocker (1 msk)
18 g vetemjöl (2 msk)

Garnering:
100 g mandelspån
1 msk florsocker

Gör så här:
Mördeg och bottnar: Knåda samman alla ingredienser till en deg, för hand (i en bunke) eller i matberedare.
Låt vila i kylen inlindad i plastfilm cirka 20 minuter.
Knåda degen lite lätt och kavla ut mellan två bakplåtspapper, den ska vara 3-4 mm tjock. Stansa ut bottnarna och fodra mazarinformarna. Se till att degen går över kanterna, skär bort överflödig deg.

Fyllning: Sätt ugnen på 200 grader eller 180 grader (varmluft). Smält 50 g smör, blanda i saffran och ställ åt sidan.
Riv mandelmassan och rör ihop med det rumstempererade smöret, lite i taget, till en slät massa i en bunke eller matberedare.
Tillsätt de smälta smöret med saffran.
Blanda i äggen, ett i taget, blanda väl. (om du använder en matberedare kör på lägsta hastighet när ägget går i)
Tillsätt slutligen mjöl och vaniljsocker och blanda till en slät massa.

Fyll formarna och grädda:Fyll formarna med lite mer än 3/4 delar med fyllning. Strö över mandelflarn.
Grädda mazarinerna mitt i ugnen i 16-18 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg. Låt svalna helt innan du vänder ut dem ur formarna. Pudra med florsocker innan servering.


Har du inget bra mått att stansa ut bottnarna med går det också att trycka ut degen i formarna, tänk då på att försöka få ett jämnt lager deg i hela formen och jobba snabbt för att inte degen ska bli för varm (svår att jobba med om den blir för varm). Jag kavlade min deg mellan två bakplåtspapper, stansade ut bottnarna och lät allt ligga svalt några minuter. Degen släpper då smidigt från pappret och det går lättare att fodra formarna.
Mitt favoritmoment var när väl den överflödiga degen skulle skäras bort, på bara en sekund ser mazarinerna mycket proffsiga ut!

Det stod även i receptet att det mazarinerna går utmärkt att förbereda innan och frysa in ogräddade. Ta fram dem och låt dem tina i rumstemperatur och grädda när det är dags att fika.


Nu är vi här, den 20 december och endast en arbetsdag återstår. Jag har svårt att greppa vart alla veckor tagit vägen, hur gick det så fort? Kanske är det också de fyra plusgraderna och att regnet står som spön i backen utanför fönstret som gör att det är lite svårt att förstå att tomten kommer nästa vecka.

Trevlig fredag och alla lycka till med helgens julbak!

torsdag 19 december 2013

Ischoklad med saffransbräck

Jag är en av få som faktiskt gillar ischoklad. Ska jag bara göra ischoklad bara för min egen skull blir den nio gånger av tio smaksatt med kaffe. Den här gången var uppdraget att förvandla ett mindre lyckat bakverk till de bättre. Jag skulle koka saffranskola och smaksätta med kokos för ett tag sedan, kolan fick koka lite för länge och blev istället bräck. Bräck var inte vad jag hade tänkt mig och istället fick det bli kross i min ischoklad.


Receptet på kola finns här
Uteslut kakao och tillsätt ett kuvert saffran.
Tillsätt 3-5 matskedar kokos när kolan kokat klart och häll sedan ut kolan på en papprad plåt för att stelna.
Receptet på ischoklad hittar du här
Krossa saffransbräcken och lägg i botten på varje form. Häll över ischoklad och låt stelna.
Jag toppade även med lite kross på toppen.


I länken till receptet på ischoklad finns fler andra alternativ för smaksättning, något för alla!

Två arbetsdagar kvar, bäst jag åker iväg till jobbet om jag ska hinna få undan allt inför julledigheten.
God fortsättning!

onsdag 18 december 2013

Julknäcke

Här kommer receptet på de knäckebröd jag valt till mitt julbord 2013, ett smakrikt spiskumminknäcke. Receptet kommer från förra årets julnummer av BAKA och ger 15-20 brödkakor lite beroende på vilken storlek du gör dem i. Receptet säger 15 cm i diameter, jag gjorde mina i 20 cm. En av fördelarna med att baka hemma är just att du väljer storleken själv. Jag ser också att detta knäcke med stark karaktär av kummin skulle göra sig utmärkt för små snittar med en god ost eller röra på toppen.

Jag kommer att ta med mig brödet upp till Söderhamn i jul, med undantag för 1/3 av brödkakorna som svärmor och svärfar ska få. Delad glädje är dubbel glädje!


Julknäcke:
500 g vatten á 37 grader (5 dl)
1/4 paket jäst (12,5 g)
20 g honung (1 msk)
10 g havssalt (0,5 msk)
1 msk kummin, mald
35 g sesamfrö (0,5 dl)
300 g rågsikt (ca 5 dl)
300 g grahamsmjöl (ca 5 dl)

Utbak:
ca 2 dl grahamsmjöl

Ugn 250 grader C

Blanda ihop vatten och jäst, tillsätt honung och havssalt. Tillsätt därefter kummin, sesamfrö och mjöl.
Arbeta ihop till en deg och låt jäsa i en timme under plastfolie.

Hetta upp ugnen och lägg in en baksten eller en plåt. Dela degen i två delar och dela varje del i 16 bitar. Kavla ut bitarna på väl mjölat bakbord till tunna, runda kakor med en diameter på 15 centimeter.
Efterkavla med kruskavel och ta ut hål i mitten.
Placera kakorna på bakplåtspapper om du arbetar på bakbord och för över hela papperet på den varma stenen eller plåten i ugnen. Grädda kakorna cirka 6 minuter, tills den får lätt färg. Låt svalna på galler.

Jag valde också att eftergrädda på 100 grader i 10 minuter, stäng av ugnen och låt brödkakorna ligga kvar i ugnen över natten. Förvara dem i en lufttät burk för att undvika att de blir sega, blir de sega går det utmärkt att eftergrädda igen.


Jag använde en platsbytta för att märka ut ringen i den utkavlade degen, ett lätt avtryck och därefter får pizzaskäraren göra jobbet. Hålet i mitten tar jag ut med ett shotglas.

Under mitt senaste besök norröver fick jag smaka på en nyhet i knäckehyllan från en av de större tillverkarna. Ett riktigt sprött knäcke fyllt med korinter, verkligen ett knäcke i min smak. Jag har köpt hem korinter och när julen är över ser jag fram emot testbaket. Måste hitta en deg först bara som skulle kunna passa med korinter, tips någon?


Bara tre dagar kvar till julledigheten nu, många är ni säkert med mig som räknar ner.
God fortsättning!

tisdag 17 december 2013

SaffransButterkaka

Igår blev det fika på jobbet igen, saffran var huvudingrediensen. Butterkaka och även mazariner, receptet på mazarinerna kommer under veckan.

Jag hade lovat T att baka fler gifflar då jag tog med den första omgången till jobbet. Den här gången gjorde jag gifflar på hälften av degen och av den andra hälften fick det bli en butterkaka. Butterkakan blev inte lika saftig som gifflarna men fortfarande väldigt god, det hade varit roligt att försöka doppa även denna i socker men nu blev det inte så denna gång.

Det visade sig också att bakverken kom väl till pass under mötet på eftermiddagen, alltid lite trevligare med hembakt istället för köpefika.


Receptet på vetedegen hittar ni här.

Gör som med vanliga kanelbullar:
Kavla ut hälften av degen i en rektangel
Bre på fyllning
Rulla ihop längs långsidan
Dela i bitar (något större bitar när du gör butterkaka)
Smöra en springform i vald storlek (jag hade 25 cm i diameter)
Placera bullarna med jämna mellanrum (2-2,5 cm luft emellan)
Låt jäsa 30 minuter i formen

Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och flagad mandel.
Grädda på 200 grader i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. (Håll koll, det kan gå snabbare)


Jag har läst massor av recept för att försöka förstå hur bullarna verkligen ska placeras i springformen. Ska det vara stora/små eller inga mellanrum för att kakan ska bli bra? Jag vill inte ha är en torr kaka, det jag heller inte vill är att få en degklump i mitten på kakan. Det står olika i alla recept kan jag säga, samt att det i vissa recept inte står alls. Sist jag bakade butterkaka blev den rena rama degklumpen, hur än länge jag lät den stå i ugnen så ville den inte. Denna gång placerade jag dem istället med stoora mellanrum, 11 bullar fick det plats med i min form á 25 cm. De jäste så gott som ihop innan gräddning och i ugnen gick det riktigt fort för kakan att bli klar, inte blev den torr heller.

Jag vet inte om varken du eller jag blir mycket klokare av detta. Min summering låter såhär; packa bullarna tajt i formen och det kommer att ta nästan dubbla tiden att grädda. Det kan vara bra att täcka med aluminiumfolie efter hälften av tiden för att inte få en bränd yta på kakan, risken är större att den bli degig i mitten. Placera bullarna med mellanrum och du minimerar risken att kakan bli degig, det går fortare att grädde men en liten varning för att låta kakan gå för länge då den i så fall kan bli torr.

Som det ser ut nu kommer det inte att finnas någon tid för mig att baka mycket mer innan jul, det blir i så fall först när jag kommer upp till Söderhamn. Istället blir det fokus på alla bakverk jag redan gjort men inte hunnit lägga upp ännu.

Det var allt för idag, trevlig kväll!

måndag 16 december 2013

Knäckebrödstips!

För mig kommer det nog alltid att heta hårdbröd i första hand, det är bröd och det är hårt. Hårdbröd, knäckebröd, crisp bread, sprisbröd kärt barn har många namn. Det jag gillar med hårdbröd nu när vi ändå är inne på ämnet, är att det inte blir gammalt med en gång, det håller länge! Det är inte svårt att göra sitt eget hårdbröd, på något sätt kan jag i vissa moment tycka att det är enklare att än mjukt bröd. Man skulle kunna säga att det mycket svårare att misslyckas med hårdbröd. Som med allt annat här i livet vet man inte det innan man har testat och jag hoppas nu att jag lyckas inspirera några fler att vilja baka eget hårdbröd denna jul.

Förra året vid den här tiden fick jag upp ögonen mer för det hård brödet och inte långt efter började jag baka. Det lider nu mot jul och jag vill gärna baka mitt eget hårdbröd till julbordet och har hittat ett julknäcke som jag bestämt mig för att det får bli, brödet är smaksatt med spiskummin.
Det här inlägget innehåller tips för dig som vill baka ditt eget hårdbröd, små saker som jag gärna hade velat veta innan jag satta igång. Det blir även ett recept från i våras, dikelknäcke med havre.


När jag bakar hårdbröd gör jag det utifrån hur degen är efter jäsning. Vissa degar lika som vid mjukbröds bak är kletigare än andra, det som är bra med hårdbröd är att man vid utbak FÅR tillsätta mer mjöl. Det finns säkerligen tusen andra sätt att baka hårdbröd på, det här är mitt sätt!

Kletig deg:
Här kan det vara bra att från nästan allra första början jobba på ett bakplåtspapper. Har du ett bra underlag där inte degen klibbar fast börja då gärna att kavla på de underlaget och därefter går du över till bakplåtspapper när det sista ska kavlas ut.

Jag brukar starta på bakplåtspapper om degen är kladdig, mjöla ordentligt och sedan kavla, snurra, kavla, snurra osv. Lyft på degen om du märker att den fastnar och skjutsa under lite mjöl, när du är klar med brödkakan borsta bort överflödigt mjöl innan gräddning.


Det finns så otroligt många duktiga bagare i vårt avlånga land, jag ramlade av en händelse in på Sara Wennerströms blogg. Bakverken i hennes blogg är i mina ögon något som antingen gör att man bara vill bli bättre, eller så lägger man ner helt för att man inser att man aldrig kommer att nå dit. Många finns det nog med mig som någon gång drömt om att flytta ut på landet och baka bröd hela dagarna i en egen stenugn. Detta är precis vad Sara har gjort. Gå in och kolla bloggen och låt dig inspireras!

Honungsknäcke

Fast deg:
Har du en fast och fin deg efter jäsning mjöla då bakbordet lätt, kavla och vrid, kavla och vrid och fortsätt med detta till du har den storlek/tjocklek på degen du önskar. Flytta över degen till bakplåtspapper, kavla med kruskavel eller nagga degen med gaffel för att undvika att luftbubblor bildas under gräddning.

Borsta bort överflödigt mjöl innan gräddning.



Tips:
  • Låt degen vila, gärna i kylen över natten för att få mer smak på brödet. Tänk bara på att dra ner lite på jästen om du ska jäsa den i kylen över natten. Längre jästid = mindre jäst krävs.
  • Kavla degen riktigt tunn!
  • Skär av kanterna på alla sidor för att undvika att den yttre kanten är tunnare än resten av degen. Kanterna bli annars lätt brända och du kan utan problem baka vidare på de du skär bort.
  • Mjöla gärna under utbak/kavling, borsta däremot bort överflödigt mjöl innan gräddning/pensling. (I vanliga fall undviker man att tillsätta mjöl vi utbak för undvika att brödet blir torrt, här vill vi ha ett hårt och torrt bröd så var inte rädd att använda mjöl)
  • Om du vill pryda brödet med flingor/frön använd en vattenspruta och spreja brödet med vatten, strö över toppingen och platta till med händerna.
  • För att få riktigt tunna brödkakor kavla degen mellan två bakplåtspapper.
  • Sista minuterna i ugnen går det undan, var på din vakt!

Rågknäcke med Honung och Fänkål


Vi avslutar med ett recept på knäckebröd med dinkel och havre!

Dinkelknäcke med Havre:
25 g jäst
5 dl vatten
1 msk honung
1,5 - 2 tsk salt
4 dl havregryn
5 dl dinkelmjöl fullkorn
4 - 5 dl siktat dinkelmjöl

Pensling och garnering:
1 äggvita
2 msk vatten
1 dl havregryn

Ugn 250 grader C
(ställ in en plåt i ugnen, den ska du grädda brödet på senare)

Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet fingervarmt och häll lite vatten över jästen, se till att jästen löser upp sig helt.
Tillsätt resten av vattnet, honung och salt och havregryn, blanda.
Tillsätt fullkornsdinkel och lite av de siktade dinkelmjölet lite i taget, arbete degen i köksassistenten, den ska bli smidig, blank och aningen kladdig. Knåda i det sista mjölet för hand så känner du lättare när du har tillsatt tillräckligt med mjöl. (Jag anser inte att det behövs lika mycket mjöl som receptet angav, jag har endast använt 3-3,5 dl av det siktade dinkelmjölet)

Täck degen med bakduk och låt vila cirka 30 minuter.

Knåda samman degen lätt och tillsätt eventuellt med dinkelmjöl om degen är för kladdig.
Dela i fem stor bitar, kavla till funna rektangulära plattor, 30 x 40 centimeter.
Rulla upp degen på en kavel och rulla ut på bakplåtspapper.
Strö över havregryn och kavla över ett par gånger med kruskavel.
Dela plattorna till bitar 6 x 20 centimeter stora.

Vispa upp äggvita och vatten och pensla kakorna.
Dra över bakplåtspappret till den varma plåten och grädda cirka 7 minuter i ugnen.
Låt svalna på brödgaller.

TIPS! Eftergrädda brödet några minuter i ugnen på 100 grader C, stäng sedan av ugnen och låt brödet vila i ugnen. Brödet blir extra krispigt om du gör det.


Brödkakorna täckte så gott som hela plåten och jag valde att dela dem på
fyra bitar, riktigt stora och fina blev de.

God fortsättning och trevligt knäckebak!

söndag 15 december 2013

VörtBröd

Här kommer ett riktigt gott recept på vörtbröd, även T som inte äter vört i vanliga fall kunde hålla fingrarna borta från det här brödet. Jag vet att det är många som inte är förtjust i vörtbröd, eller är det russinen i brödet? Det går utmärkt att skippa russin om man vill det och för er som inte gillar vört tycker jag ni ska testa att baka eget, det ÄR stor skillnad!

Jag testbakade vörtbrödet förra helgen och en behöll vi själva medans de andra två blev julklappar till nära och kära. Vilken porter man vill använda väljer man själv, Young´s double chocolate stout kan jag varmt rekommendera!


Vörtbröd:
(3 bröd)
5 pomeransskal
260 g russin (2 dl)
100 g smör
33 cl porter
33 cl julmust
75 g jäst
140 g mörk sirap (1 dl)
140 g honung (1 dl)
35 g salt (1,5 msk)
1 tsk nejlikor, mald
2 msk ingefära, mald
1000 g rågsikt (ca 17 dl)

Lägg pomeransskalen i en kastrull, häll på vatten så att det täcker och kokar skalen mjuka. Skär bort allt vitt och finhacka skalet.
Lägg russinen i en skål och häll på vatten så att det täcker. Ställ åt sidan.
Smält smöret i en kastrull modellen större, tillsätt porter och julmust och värm till 37 grader.
Smula jästen i en bunke, och rör ut den i lite av degspadet.
Tillsätt resten av vätskan tillsammans med pomeransskal, kryddor, salt, sirap och honung. Rör om tills honung och sirap lösts upp.
Tillsätt mjölet och arbeta degen smidig och blank, minst 15 minuter i maskin (längre tid om du gör för hand).
Häll bort vattnet från russinen och arbeta in dem i degen.
Låt degen jäsa cirka 1 timme.
Dela den i tre bitar som formas till runda bullar. Lägg dem på plåt och låt jäsa cirka 40 minuter.

Värm ugnen till 250 grader. Pensla med ägg och sätt in dem i ugnen. Sänk genast värmen till 225 grader och grädda i 30-40 minuter.


Jag tyckte att det gick väldigt fort för brödet att få färg. Efter cirka 10 minuter in i gräddningen valde jag att täcka brödet med aluminiumfolie för att undvika en bränd yta. Som ni ser fick brödet väldigt fin färg ändå.

God fortsättning!

lördag 14 december 2013

GlöggTryfflar

Tillsammans med en kopp kaffe kan en bit tryffel vara bland det bästa som finns. Tryfflar är också väldigt enkelt att göra, smaksättningen väljer du själv. Till jul kan det vara gott med glögg som smaksättning, här kommer ett recept från Mia Öhrns bok Julens godsaker.

Glöggtryfflar:
200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
25 g smör
1 tsk honung
2 msk starkvinsglögg

Kakao till doppning

Klä en form (12x18 cm) med plastfolie.
Hacka chokladen fint.

Koka upp vispgrädde med smör och honung, dra kastrullen från plattan och tillsätt snabbt chokladen.
Vispa ihop till en slät tryffelsmet. Tillsätt glöggen och vispa igen till en slät smet.
Häll chokladen i formen och låt stelna i kylskåp i minst 3-4 timmar.


Lossa tryffeln ur formen och skär den i mindre bitar. För att undvika att kniven fastnar skölj den i vatten och torka av mellan varje knivdrag. Låt stelna i kylen cirka 10 minuter.

Doppa tryfflarna i kakao och förvara i svalt fram till servering.

tisdag 10 december 2013

Ernst Messmörknäck

Knäck är inte min starka sida, att stå där och fajtas med två teskedar som nästan alltid resulterar i att det blir knäck i hela köket. Det gör mig smått galen och tålamodet tryter efter bara två eller tre knäck. Förra året fick T pytsa ut knäcken i formarna efter att jag hade kokat den, saker som borde gå att göra på ett bättre sätt kan göra mig irriterad och att hälla upp knäck är en av dessa saker.

Jag har sett den framför mig, en tratt som tål het knäck som går att stänga och öppna i botten. NU ÄR DEN MIN, KNÄCKTRATTEN! Jag hittade den på nätet och var tvungen att slå till, tänk om det verkligen skulle fungera. Efter att ha sett jul med Ernst i förra veckan visste jag direkt vilken knäck det skulle bli i år, messmörknäck.


Messmörsknäck:
1,5 dl ljus sirap
1,5 msk smör
1 dl grädde
1 dl strösocker
1 dl messmör

Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull, rör om ordentligt.
Låt koka tills smeten klarar kulprovet (klicka ut lite smet i ett glas med kallt vatten  och se om det går att trilla till en kula mellan fingrarna, då är den klar). Har du har en termometer ska knäcken koka tills den når 122-130 grader. Vid 122 grader blir det mjuk knäck, vid 125 grader får du en hård yta och en mjuk kärna och vid högre temperatur blir det hårda knäck.

Häll knäcken i knäckformar och låt svalna.
Förvara knäcken svalt i burk med lock.


Jag kokade min knäcka lite för kort tid vilket resulterade i kola, inte fel det heller :) Det får nog bli en omgång till av denna knäck, underbar smak! TVÅ DROPPAR av knäcken spillde jag, två droppar, det kallar jag ett lyckat köp! Tratten fungerar även utmärkt till ischoklad med mera.

God fortsättning!

måndag 9 december 2013

Rostade nötter i mango chutney

Nötter är något jag börjat uppskatta mer på senare år, gärna som snacks. Istället för att köpa rostade och saltade nötter köp istället naturella nötter och smaksätt dem själv! Jag tittade in i skafferiet häromdagen och fick se burken med mango chutney som stått där ett tag. Min tanke var först att laga någon maträtt, sen slog det mig att en kollega på jobbet för något år sedan bjöd på sweet chilinötter. Hon hade rostat nötterna i ugnen med sweet chilisås. Nötterna blev jättegoda och min tanke var att det bör fungera lika bra med mango chutney. Det gjorde det också, jag har haft svårt att hålla fingrarna borta från burken!


Mango chutney nötter:
200 g mango chutney
100 g jordnötter
100 g hasselnötter
100 g cashewnötter
100 g mandel

Ugn 200 grader C

Väg upp nötterna och lägg i en skål, tillsätt mango chutney och vänd samman.
Pappra en plåt och vänd upp nötblandningen på plåten, platt ut blandningen över hela plåten.
Grädda i ugnen cirka 10 minuter, rör om en eller två gången under tiden.

(Gillar du inte min blandning av nötter, byt till dina favoriter)


Det finns ett rätt så stort utbud idag på nötter i olika blandningar/smaksättningar, som med allt annat som man gör hemma däremot blir även detta liiiite godare. Det är också rätt dyrt att köpa de färdiga blandningarna och så gott som alltid är det något i påsen som man själv inte gillar. Ett bättre alternativ är då istället att göra en helt egen blandning med bara din favoriter och smaksätta med det du är sugen på där och då!


Jag använde redan saltade jord/cashewnötter då jag inte hade annat hemma, får se till att köpa hem naturella även av den sorten. Det går givetvis också bra med andra nötsorter, jag har även sett flera recept med solros/pumpafrö. Nästa gång tror jag smaksättningen blir chili i någon form, lite mer sting i nötterna tror jag skulle vara gott!

Ha en bra dag!

söndag 8 december 2013

Julbiskvier

Vilken helg det varit, bakverk efter bakverk har jag lagt själ och hjärta i. I slutänden känns det ändå inte som att jag åstadkommit så mycket, det som talat emot är kylen och frysen som snart inte längre går att stänga:) Jag sitter i köket vid köksbordet och lyssnar på julmusiken som strömmar från radion, har upptäckt bredden av julmusik som finns att tillgå via webraadio. Härligt!

Snön har kommit också, nu känns det verkligen att julen är nära.


Jag har aldrig vågat mig på biskvier tidigare, nu i efterhand kan jag undra varför? Hittade ett recept på julbiskvier i förra årets jultidning från Lantliv Mat & Vin, då var tvungen att testa!

Julbiskvier:
Bottnar:
200 g kall mandelmassa
1 1/4 dl strösocker
1 äggvita
Fyllning:
150 g smör, rumsvarmt
1, 5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 tsk malen kanel
2 krm malen kryddnejlika
2 krm malen ingefära
1 msk kallt starkt kaffe
1 äggula
Glasyr:
150 g mörk choklad
1 tsk smör

Ugn 175 grader C

Bottnar: Riv mandelmassa, tillsätt socker och äggvita, vispa till en jämn och krämig massa.
Spritsa 15-20 bottnar (beroende på hur stora du önskar) på en papprad plåt och platta sedan ut till de är 3 centimeter i diameter för små eller fem centimeter i diameter för stora. Låta vila cirka 30 minuter i rumstemperatur. Grädda 12-15 minuter tills de fått lite färg, låt svalna helt.

Fyllning: Rör ihop smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och kryddor. Tillsätt kaffe och äggula och vispa till en fluffig och jämn smet. Kyl i 15 minuter.
Brev på fyllningen på biskvierna, sluttanden ner mot kanten från mitten.
Ställ i frysen 30 minuter.

Glasyr: Smält choklad över vattenbad med smöret och doppa biskvierna. Låt chokladen stelna (OBS! den stelnar snabbt då biskvierna är kalla från frysen, vill du dekorera dem med strössel måste du vara snabb) och förvara dem svalt.


Om du som jag tvekat innan på att ta dig för biskvier kan jag berätta att det är mycket lättare än cake-pops eller många andra lite pilliga bakverk med choklad. Smörkrämen med julkryddor är jättegod och det kommer säkerligen bakas fler biskvier i detta kök :)


Andra advent börjar lida mot sitt slut och det betyder att det bara är två veckor kvar till jul. Jag packar bilen och åker norrut då jag ska fira julen med min familj i år.

God fortsättning!

torsdag 5 december 2013

Stekpannebröd

Stekpannebröd, eller Stompa som jag är uppväxt med är ett tunt bröd som tillagas i stekpannan på spisen. Det innehåller ingen jäst vilket gör att brödet inte behöver jäsa, det är bara att göra degen, kavla ut och sen steka i torr stekpanna. Det är inget måste men det blir väldigt fina brödkakor om man har en kruskavel.

Perfekt om man till frukosten vill ha nygräddat bröd!

Receptet kommer från tidningen Hembakat
Recept:
2,5 dl filmjölk
1 tsk brödkryddor
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
2 msk ljus sirap
25 g smör, smält
3 dl rågsikt
3-4 dl vetemjöl

Blanda filmjölk, brödkryddor, salt, bikarbonat, sirap och smör i en bunke.
Tillsätt rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop till en deg.

Dela degen i 10-12 bitar, forma till runda bollar och kavla ut tills de är 0,5 cm tjocka på lätt mjölat bakbord. Avsluta med kruskavel.
Hetta upp en stekpanna och stek i torr panna, stek brödkakorna cirka en minut på vardera sida. Sänk värmen om de blir för mörka.
Låt svalna på galler, gärna under en bakduk.


Nästa gång kommer jag nog att göra dubbel sats, perfekt att frysa in. Tar lite plats och tinar på nolltid. Lägg en bit bakplåtspapper mellan varje brödkaka för att undvika att de fastnar i varandra.

För er lika som jag lever kan med spisplattor där gradantalet är 1-6 kan jag meddela att jag stekte mina brödkakor på 4:an :)


Imorgon är det fredag igen och det är inte bara helgen som hägrar för min del, jag håller faktiskt äntligen på att bli av med den här förbaskade förkylningen. Över en vecka nu har jag gått på halvfart, jag hoppas nu verkligen detta innebär att jag kommer att få vara frisk i jul.

Trevlig kväll!

onsdag 4 december 2013

Vallmoknäcke

Julen nalkas och då jag förra året inte hade tid att baka hårdbröd till julbordet tänkte jag i år prioritera just bröd. Jag hittade detta recept i en av mina tidningar och fastnade bums. Tyvärr tog mina vallmofrön slut och det blev därför inga kvar till garneringen. Jag tror däremot inte att det har någon betydelse smakmässigt sätt, även om det hade varit fint på bild :)

Jag kavlade mitt bröd med kruskavel och skar därefter bort de yttersta kanterna för att undvika tunna brända kanter. Nu saknar jag bara en fin brödburk att förvara mina brödkakor i, bara att börja leta!


Vallmoknäcke:
25 g jäst
2,5 dl filmjölk
50g smör, rumsvarmt
2 msk brödsirap
1 tsk salt
4 dl rågmjöl
3-4 dl vetemjöl
1 dl vita och blå vallmofrön

Ugn 200 grader C

Smula jästen i en bunke.
Värm filmjölken till 37 grader och häll över den smulade jästen, rör tills jästen löst sig helt.
Tillsätt smör, brödsirap, salt, rågmjöl, hälften av vallmofröna och tre deciliter vetemjöl. Knåda för hand eller i maskin till en smidig deg, tillsätt endast mer vetemjöl om degen fortfarande är kladdig och inte går ihop.
Låt jäsa övertäckt i bunke cirka 30 minuter.

Hetta upp ugnen.
Vänd upp degen på mjölat bakbord och del i fyra delar. Kavla varje deg i form och storlek enligt bakplåtspappret, använd en slät kavel. Flytta över degen till bakplåtspapper och kavla med kruskavel.
Spreja med vatten, strö över vallmofrön och platta till med lätta händer.
Sporra ut bitar i önskad storlek och grädda 10-15 minuter, de ska få fin färg och bli spröda.
Låt svalna på galler och bryt slutligen isär dem.


Efter att jag sporrat mina brödkakor (TIPS, använd en pizza slicer) delade de sig per automatik på plåten under gräddning, endast en av kakorna behövde jag bryta isär. Jag delade varje brödkaka i fyra bitar vilket gjorde att jag fick rätt så stora brödkakor, det går även utmärkt att bryta i efterhand.

Det var allt för idag, mer imorgon :)
God kväll!

tisdag 3 december 2013

Just Sweet, Manuela Kjeilen

Mitt senaste fynd bland bakböcker. Det är roligt när man springer på en bok man inte visste fanns men som man direkt vill ha! Jag började följa hennes blogg för några år sedan och har älskat alla recept jag vågat mig på. I hennes blogg Passion 4 bakning skriver hon nämligen på norska och jag har väl varit lite för lat för att ta mig tid att översätta allt för många recept.

När jag nu såg att hennes bok kommit på svenska kunde jag inte låta bli, det få bli min julklapp till mig själv!


Just de, hon gör så gott som allt i pastellfärger. Kolla in bloggen och se själva!

Recept i min blogg som kommer från Passion 4 baking:

Angel Feather Icing


Trevlig kväll!