söndag 29 september 2013

Choklad Marschmallow PekanGlass toppad med Chokladmaränger

Jag har fått låna en glassmaskin av en kollega på jobbet och det produceras nu glass här hemma som att jag aldrig hade gjort annat. Det finns massor jag vill testa och här kommer en av de första favoriterna.

Receptet kommer från den otroligt fina bloggen Glassriket, kolla in den!
I vanlig ordning har jag bytt ut några av ingredienserna :)


Chokladglass:
0,5 tsk vaniljpulver
3 dl standardmjölk
3 dl vispgrädde
5 äggulor
125 g mörk choklad

Fyllning (valfritt):
1 dl minimarschmallows
1 dl grovt hackade pekannötter
några maränger till topping

Koka upp grädde, mjölk och vanilj. Precis innan det ska till att börja koka drar du av kastrullen från plattan, hacka chokladen medan det svalnar något.
Vispa ägg och socker fluffigt, tillsätt den varma gräddmjölken under vispning och häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Koka upp under kontinuerlig vispning till 84 grader C, vid högre temperatur koagulerar ägget och du får äggröra.
Lägg den hackade chokladen i en värmetålig bunke och häll över den varma glassmeten, vispa tills att chokladen smält helt.
Glassmassan ska nu kylas ner, cirka fyra timmar i kylskåp.

Efter fyra timmar:
Häll smeten i glassmaskinen och plocka under tiden fram det du vill fylla din glass med.
När glassen är klar vänd ner marschmallows, nötter, choklad eller vad du själv önskar och avsluta med marängerna på toppen.
In i frysen cirka en timme och därefter är din glass färdig!


Glassen är fortfarande ganska rinnig när den gått klart i glassmaskinen, utmärk när man vill fylla glassen med godsaker. Fler bilder från tillverkningen kommer i nästa inlägg där det blir LCHF och Daimglass.


Att göra egen glass kräver förberedelse, efter tredje eller fjärde gången däremot kommer man in i tänket och planeringen är inte längre något problem. Till denna glass hade det säkerligen varit gott med choklad/kolasås invirat i glassmeten. Det får jag testa vid nästa tillfälle!


Jag har hittills valt att klä avlånga "sockerkaksformar" med bakplåtspapper och låta glassen frysa i dem. Ännu känner jag inte att jag fått till den där riktigt krämiga glassen, den fryser till rätt rejält och vill man undvika att böja sönder några slevar bör glassen så framme 10-15 minuter innan servering.


Vad har jag nu lärt mig så här långt. Först och främst jag kan säga att hemmagjord glass verkligen är godare än köpeglass, det är stor skillnad! Det krävs planering och du behöver ha plats i frysen. Perfekt att förbereda som dessert till festen och du kan smaksätta den med precis vad du vill!

Jag fortsätter laga glass och återkommer i frågan om det är värt att köpa en glassmaskin eller om man faktiskt klarar sig lika bra ändå.


ChokladMaränger

Många av min arbetskollegor hade denna maräng som favorit, choklad i bakverk bli sällan fel. Jag vet att jag sagt förr att maränger inte är någon favorit, jag måste däremot erkänna att några chokladmaränger även slunkit ner i min mage :)

Receptet ger tre plåtar maränger.

ChokladMaränger:
7 äggvitor
5 1/4 dl strösocker
Safta av en halv citron

Smak och Färg:
100 g mörk choklad
Chokladströssel (valfritt)

Ugn 130 grader C

Starta ett vattenbad, smärt chokladen och ställ åt sidan.
Blanda äggvita, strösocker och citronsaft i en värmetålig bunke.
Sätt bunken över ett vattenbad och vispa med elvisp tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 60-65 grader C. 
Ta bunken från vattenbadet och fortsätt vispa med elvispen tills dess att marängen har svalnat, ca 10 minuter.

Tillsätt den smälta chokladen i marängsmeten och bland försiktigt, smeten ska bli randig.
Fyll en spritspåse och spritsa marängerna med jämna mellanrum på papprad plåt. Grädda 30-40 minuter, när man marängen släpper från bakplåtspappret är de klara. 


Glass och maränger hör på något vis samman, lite senare idag kommer receptet på en chokladglass som jag toppat med dessa chokladmaränger. 


lördag 28 september 2013

Månadens Sötsak

Jag har snöat in på maränger, maränger i alla former, färger och smaker. Det finns oändliga möjligheter och då vi i veckan har firat en 60 åring på jobbet passade jag på att ta med mig alla maränger. Jag har testat olika marängrecept och fler kommer inom kort!

Månadens sötsak är citrus och då jag fick höra att födelsedagsbarnet hade citron och hallon bland favoriterna fick detta min bli bakutmaning. Gå in och kika på månadens sötsak, där finns massor av inspiration till nya som klassiska bakverk!


Hallon och Citron Maränger
5 äggvitor, stora ägg
3,5 dl strösocker
1-2 tsk vaniljsocker
2 msk citronsaft
skal från en stor citron
Smakessens, hallon 
Pastafärg (valfritt)
Strössel (valfritt)

Ugn 130 grader C

Starta ett vattenbad.
Ta fram en värmetålig bunke och vispa äggvita, citronsaft och vaniljsocker med elvisp på hög hastighet tills det blir fluffigt, inte över vattenbadet ännu.
Ställ skålen över vattenbadet och fortsätt vispa med elvisp, ha i lite socker i taget och vispa till du har en fast och fin marängsmet.

Ta av bunken från vattenbadet och fortsätt vispa tills att marängen har svalnat helt. Räkna med att det kommer att ta 10 minuter så om möjligheten till köksassistent finns, använd då denna :)
När marängen är klar tillsätter du citronskalet (spar lite för garnering), för över hälften av marängsmeten i en annan bunke, tillsätt några droppar hallonessens och lite röd pastafärg.

På papprad plåt spritsa marängerna. toppa dem med citronskal/strössel och gräddar dem 30 - 40 minuter, beroende på marängens storlek. Marängerna ska vara aningen sega i mitten, då är de som godast.


Här kommer ett TIPS om du vill grädda många plåtar samtidigt. Sätt en tom plåt längst upp i ugnen för att undvika att marängerna längst upp blir brända. Det kan ta lite längre tid att grädda marängerna om man har många plåtar i ugnen samtidigt, efter 30-40 minuter testa om marängerna är klara genom att lyfta dem från bakplåtspappret. Släpper de lätt är de oftast klara, man kan behöva ta ut plåtarna i olika omgångar.

Lyck till!


Jag brukar ta ut marängerna ur ugnen, låta ugnen kallna helt och sedan ställa tillbaka plåtarna i ugnen. De får sedan stå där över natten. Förvara marängerna i en lufttät burk för längsta hållbarhet. Jag la mina i glasburkar, så söta bakverk vill man inte gömma undan :)


fredag 27 september 2013

FrozenYoghurt

Det börjar bli kyligt ute nu och plötsligt får jag för mig att göra frozen yoghurt. Hela sommaren har jag tänk att jag ska testa ett recept, men först nu kommer jag till skott. Jag hittade receptet på bloggen köksvägen.se, tack Cecilia för ett mycket bra recept!

Jag valde att ställa in portionsformarna i frysen, fungerar utmärkt. Tänk bara på att ta fram dem en stund innan servering så de fryser till ordentligt. Vill du byta ut hallonen mot jordgubbar, blåbär eller några andra bär fungerar det utmärkt. Tänk bara på att bären behöver vara frysta, annars blir den ingen "frozen" yoghurt :)


Frozen Yoghurt:
1 mogen banan
1 paket frysta hallon (200g)
0,5 dl grekisk yoghurt
1 msk flytande honung

Lägg allt i matberedare eller mixer, mixa tills du har en jämn massa.
Skeda upp i portionsformat och servera med några hallon på toppen.


Imorgon lovar jag ännu mera maränger och på söndag blir det glass i stora lass!
Trevlig helg!

fredag 20 september 2013

Kalljäsa Baguetter

Tips inför helgen!

Det här recept ligger ständigt på topplistan, det måste betyda att det är fler än jag som verkligen använder det. Enklare kan det heller inte bli, du rör ihop degen i en bunke kvällen innan, degen sköter sig själv under natten, du formar baguetterna på morgonen och de gräddas slutligen i ugnen på mindre än 15 minuter.

Det är också i princip omöjligt att misslyckas. Följ bara receptet och tänk på att inte knådar degen, arbeta degen varsamt, vänd i rikligt med mjöl och forma baguetterna utan att lägga tryck/tyngd på degen. Knådar man degen eller arbetar den för hårt kommer luftbubblorna att försvinna och du kommer att få ett kompakt och tråkigt bröd.

Jag bakade baguetterna härom veckan och toppade med sesamfrö, vad väljer du att toppa med?


Recept till 3 mindre baguetter:
3 "ärtstora" bitar jäst
3 dl ljummet vatten
1,5 tsk salt
0,25 dl vetekli/havrekli
Cirka 7 dl vetemjöl special (380 g)

Lös upp jästen helt i vattnet, tillsätt salt, vetekli/havrekli och 6 deciliter vetemjöl special. Arbeta ihop till en smidig men ändå lös deg, använd endast den sista decilitern mjöl om så behövs. Lägg degen i en bunke med plats för den att växa och plasta med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur 5-18 timmar.

Ugn 275 grader C

Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord, vik degen på mitten och se till att alla ytor blir mjölade.
Dra ut degen till en rektangel (15x25 cm), dela degen i tre lika stora delar och mjöla alla snittytor.
Vrid baguetterna med lätt hand och lägg på papprad plåt.

Låt vila medan du värmer ugnen till 275 grader C.
Innan du sätter in baguetterna i ugnen spraya ugnen lite invändigt uppe och nere, det går även bra att kasta in lite vatten i botten på ugnen. Detta hjälper bröder att få ett bättre skorpa.
Grädda brödet i mitten av ugnen 13-14 minuter (beroende på storlek, innertemperaturen ska vara 92-94 grader C), låt svalna på galler utan bakduk. NJUT!


De ser inte mycket ut för världen innan de går in i ugnen, det är där allt händer! De växer till dubbel storlek, får en vacker färg och en krispig yta. Som magi!

Har du inte testat detta bröd ännu så är det nog dags nu, lycka till!


torsdag 19 september 2013

Maränger i Massor!

I tisdags bakade jag maränger, massor med maränger! Efter helgen blev det äggvita kvar då T gjort bearnaise och jag på måndagskvällen gjorde glass. Äggvitorna stod i kylen och bara längtade efter få att bli maräng! Receptet har jag använt tidigare, den här gången blev det tre olika varianter. Maränger med lakritsflakes, gröna med strössel av hjärtan och den sista varianten med chokladstössel i smeten och chokladbitar på toppen. Jag har nämligen en låda i skafferiet som bara innehåller strössel, jag vågar nog säga att detta bara är början på min resa med maränger och stössel :)

Franska maränger:
5 äggvitor, stora ägg
3,5 dl strösocker
1-2 tsk vaniljsocker
Pastafärg (valfritt)

Ugn 130 grader C

Starta ett vattenbad.
Ta fram en värmetålig bunke och vispa med elvisp äggvitan och vaniljsockret på hög hastighet tills det blir fluffigt, inte över vattenbadet ännu.
Ställ skålen över vattenbadet och fortsätt vispa med elvisp, ha i lite socker i taget och vispa till du har en fast och fin marängsmet.

Ta av bunken från vattenbadet och fortsätt vispa tills att marängen har svalnat helt. Räkna med att det kommer att ta 10 minuter så om möjligheten till köksassistent finns, använd då denna :)
När marängen är klar färgar du den i önskad nyans, dela i olika bunkar om du vill ha fler färger på marängerna.

På papprad plåt spritsar du ut marängerna och gräddar dem 30 - 40 minuter, beroende på marängens storlek. Marängerna ska vara aningen sega i mitten, då är de som godast!


Jag ska vara ärlig, det är inte optimalt att baka maränger i pappersformar. Jag kunde bara inte låta bli när jag hade svartvita formas som verkligen skulle få lakritsmarängerna att se magiska ut. Vem vill inte sätta tänderna i denna skapelse?

Har du breda och låga pappersformar fungerar det bättre, maränger fastnar annars gärna i pappret och faller sönder man man försöker att äta den. Klicka ut dem i mitten på formen för att de ska få utrymme att växa men fortfarande inte nå kanten på formen.


Jag har blivit moster igen, "lucky me"
Det är grönt som gäller för denna lilla prins och därför blev det gröna maränger. Imorgon har jag tagit ledigt från jobbet och kommer starta dagen tidigt med sikte mot Söderhamn. Ska spendera hela helgen tillsammans med min syster och hennes familj. En vecka gammal blir prinsen imorgon och det tänkte jag att vi skulle fira med gröna maränger.


Dopet kommer också att gå i grönt och min syster och jag har massor med idéer på, mer om det framöver.
Trevlig helg önskar jag som är ledig imorgon! :)


onsdag 18 september 2013

Grillad smulpaj med blåbär och kokos

Det här är sista grillreceptet från sommaren 2013, enjoy!

För mig hör smulpaj och sommar ihop, att grilla smulpaj däremot var en nyhet för mig. Sommaren 2013 har verkligen fått mig att se med andra ögon på grillen och vad man med enbart en grill kan åstadkomma. Ser redan fram emot nästa säsong! Inspirationen har jag fått från alltommat, GRILLBOKEN från 2011. Det är egentligen en fullstor paj med hallon som gräddas i ugnen och sedan värmas upp på grillen, jag valde däremot att göra portionsformar som jag bakade direkt på grillen. Riktigt lyckat!

Vill du göra en fullstor paj i ugnen tänk på att dubbla receptet nedan då receptet i så fall behöver vara för åtta personer. Tillagas mitt i ugnen cirka 15 minuter och värms upp på grillen cirka 5 minuter.


Grillad smulpaj med blåbär och kokos:
(4 portioner)
250 g färska eller frysta blåbär
2 msk strösocker
0,5 tsk potatismjöl
75 g smör
100 g kokosflingor
0,5 dl vetemjöl

Tillbehör:
vispgrädde/vaniljglass/vaniljsås

Tillverkar egna portionsformar för grillen:
Vik aluminiumfolie dubbelt, använd en skål för att måtta ut botten på formen. Vik upp kanterna längs med skålens sidor och öppna försiktigt folieformen för att plocka ut skålen. Upprepa till du har önskat antal portionsformar. Bra att tänka på! Stor botten på portionsformen = går fortare att få genomgrillad!

Blanda blåbär, strösocker och potatismjöl.
Smält smör i en kastrull och blanda med kokos och vetemjöl.
Fördela ut bärblandningen i botten på formarna och strö över degblandningen.
Grilla pajerna tills bär och deg går samman och 10-15 minuter beroende på hur varm grillen är.
Servera i portionsformarna med önskat tillbehör.


Enkel paj som går bra att förbereda innan. Vill man byta ut blåbär mot jordgubbar eller hallon går det givetvis också bra. Jag rekommenderar däremot färska jordgubbar i så fall då frysta kan göra att pajen blir för vattnig.

Pajen får ingen yta på ovansidan när man gör den på grillen, värmen kommer enbart underifrån. Det kan därför vara bra att göra en tunn paj för att verkligen få den genomgrillad.


Kokosen gör att pajen får en seghet som inte smulpaj annars har. Gillar du kokos är detta verkligen ett recept värt att testa. Jag serverade min paj med en stor klicka lättvispad grädde :)


Dags att tacka för mig och gå till sängs, det är en dag imorgon också!
God natt kära läsare.

måndag 16 september 2013

Saftiga Kardemummamuffins !

I mitten på förra veckan spratt det till i bakfingrarna och jag ville verkligen baka något. Med uppbokade helger i backspegeln och lika så om jag blickar fram är det lätt att inspirationen tryter. Jag stressar mig ogärna igenom ett bakverk, ska jag baka vill jag känna att jag har tid för det också.

Det är måndag kväll och jag ligger inne och lyssnar på regnet som slår mot fönsterrutan, riktigt ruskväder har vi haft här i Sthlm idag. Väl hemma och inne måste jag erkänna att det faktiskt är ganska mysigt ändå :)


Tanken slog mig plötsligt! Kardemummakakan jag tycker så mycket om borde även gå att göra som muffins. Har tankeverksamheten redan satt igång har jag svårt att släppa den, jag måste få testa. Vilka muffins sen, riktigt saftiga muffins med ett täcke av socker och kardemumma.

Kardemummamuffins:
175 g smör, rumsvarmt
2,5 dl strösocker
2 ägg
2,5 dl turkisk yoghurt
1 tsk bikarbonat
4,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt

Fyllning:
3/4 dl strösocker
2 tsk mald kardemumma 

Ugn 175 grader.

Fyll en muffinsplåt med formar, receptet ger ungefär 16 stora muffins.
Vispa smör och socker fluffigt, tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt mellan varje.
Blanda yoghurt och bikarbonat i en annan bunke. (det kommer att börja svälla och bubbla) 
Sikta mjöl, vaniljsocker, bakpulver, salt och vänd ner tillsammans med yoghurten i äggsmeten.
Rör samman socker och kardemumma.
Klicka ut smet i botten på formarna, strö ett lager av socker och kardemumma, klicka ut ytterligare en sked smet så att det fyller 3/4 av formen. Avsluta med ytterligare ett lager av socker och kardemumma.
Grädda muffinsen i mitten av ugnen 10-15 minuter beroende på storleken på formarna. Stickan ska komma ut torr.

Det blev kvar av blandningen med strösocker och kardemumma, när mina muffins var färdiggräddade men fortfarande varma doppade jag toppen i sockerblandningen. MUMS!


Bilden ovan är tagen torsdag morgon förra veckan, det skulle däremot lika gärna kunnat vara någon annan av veckodagarna. Även om temperaturen sjönk till åtta grader en morgon sken fortfarande solen på den blå himlen, var det sista veckan av sommar tro?


Muffinsen går snabbt att baka, fungerar utmärkt en vardagskväll efter jobbet. Smeten är fast och smidig, precis som jag vill att smeten ska vara när jag bakar muffins och cupcakes. Mina muffins fick följa med T till skolan, hans skolkamrater blir alltid lika glad när T dyker upp med godsaker.

Ha en bra vecka nu!

fredag 13 september 2013

Tårtfyllning, vaniljkräm/mousse

Jag fick i förra veckan en förfrågan gällande detta recept som jag använt mig av i ett tidigare inlägg. Då jag saknar bilder på momenten har det aldrig blivit av att jag lagt upp det.

En fast vaniljkräm/mousse som passar ypperligt vid tårtbak.


Vaniljkräm/Mousse:
4 gelatinblad
3 dl mjölk
2 äggulor (ca. 40 g)
0,5 vaniljstång
1 msk strösocker
2 tsk potatismjöl
3 dl vispgrädde

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten (minst 5 minuter)
Häll mjölken i en kastrull, dela vaniljstången på mitten och skrapa ur alla frön. Frön och stång ska sedan ner i kastrullen med mjölk tillsammans med äggulor, socker och potatismjöl.
Låt sjuda på svag värme under omrörning tills du har en fast kräm, OBS! Det får inte börja koka.
Ta av kastrullen från plattan, ta ur vaniljstången och rör ner geletinbladen.
Sila genom finkornig sil och låt kallna.
Vispa grädden (den ska vara fast, inte hård), vänd samman med den kalla vaniljkrämen (sila ytterligare en gång genom finkornig sil om du anser krävs). 
Låt gärna stå någon timma i kylen innan du bygger din tårta, min fick stå över natten.

torsdag 12 september 2013

När slutresultatet inte spelar någon roll..

Helgen som var besökte jag min hemstad Söderhamn och på söndagsmorgonen innan det var dags att packa bilen och åka tillbaka till Stockholm stod sockerkaksbak på schemat. En enkel sockerkaka med rosa inslag, D tycker om att vara med i köket och att baka är ju så mycket roligare än att laga mat!


Ju mer man bakar, desto bättre blir man. Som med allt annat, man bygger upp kunskap och får en känsla för hur saker och ting fungerar. Ju mer man kan, desto mer tänker man under processen. Jag gör i alla fall det, omedvetet. Att sedan få sätta pricken över i när man "dekorerar" slutresultatet är många gånger mitt favoritmoment.

Den här söndagsmorgonen var det istället resan jag såg fram emot, inte slutresultatet. Stunderna med min systerson är värdefulla då vi bor långt ifrån varandra, att få spendera tid med honom och samtidig få baka gör nästan att tiden står stilla. Då får det bli mjöl i halva köket, det gör ingenting om fingrarna åker ner i smeten och det spelar ingen roll om kakan bli sned och vind. Det som betyder något är att vi bakar en kaka tillsammans!


Att baka med barn är något helt annat än att stå själv i köket, det säger sig självt. Min tro på att fortfarande kunna baka fast man har barn lever däremot kvar, den må vara aningen stökig men samtidigt väldigt vacker.


Tack kära syster för en söndagsmorgon jag länge kommer att se tillbaka på med ett leende på läpparna. 

tisdag 10 september 2013

KokosWhoopies med färska jordgubbar

Inför resan till Barcelona i somras köpte jag med mig tidningen hembakat som lektyr till flygresan. Jag fastnade för detta recept som visade sig komma väl till pass då jag inte långt där efter skulle baka glutenfritt. Jag vet inte om det är helt rätt att kalla dem whoopies, men jag väljer ändå att göra det :)

Inläggen lyser lite med sin frånvaro just nu, den goda nyheten är att jag under helgen som var hämtat hem ett nytt köksbord. Ett riktigt "bakbord", jag längtar redan till helgen då jag hoppas hinna med ett testbak!

Ha en bra vecka!

KokosWhoopies:
(Cirka 20 dubbla kakor)
3 äggvitor
2 dl strösocker
7 dl kokos (245 g)

Fyllning:
50 g färskost
25 g smör, rumstempererat
1 dl florsocker
rivet skal av en halv citron
2 dl jordgubbar

Ugn 175 grader C

Rör ihop äggvitor, socker och kokos.
Forma 40 små bollar och lägg på papprad plåt. Platta och forma bollarna till runa kakor och grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.

Vispa ihop färskost, smör, florsocker och citronskal till en slät kräm.
Skiva jordgubbarna tunt.
Bred fyllningen på ena sidan av två kakor, toppa med skivade jordgubbar och lägg på locket.
Förvara dem i sval/kyl fram tills servering.

Receptet är lätt, det som kan vara lite tidskrävande är att forma runda kakor av äggvita, socker och kokos. Tänk också på att de växer i ugnen, mina whoopies blev lite för stora för min smak.

Jag la fyllning på båda sidor, INTE så smart då locket då gärna glider av. Testa dig fram!

Den söta kakan passar utmärkt ihop med den syrliga fyllningen och de färska jordgubbarna.