fredag 30 augusti 2013

Pizza på grillen

Det är äntligen fredag igen och helgen lurar bakom hörnet. Det känns inte som att sommaren är redo att lämna oss ännu även fast september närmar sig med stormsteg. Har nu ännu inte testat grillad pizza i sommar är det med andra ord ännu inte för sent.

Jag äger ingen baksten och då jag såg på "grillmästarna" att det var lite väl riskabelt att lägga pizzan direkt på gallret fick det bli en egen variant. Jag köpte riktigt tjockt aluminiumfolie och vek dubbelt, penslade med lite olja och bakade ut pizzan på foliet. Sista minuten på grillen tog jag bort foliet (bara för att testa) och när väl degen hade fått en yta var det inga problem att grilla direkt på gallret. Jag vill ändå rekommendera att använda någon form av underlag då botten på pizzan lätt kan bli torr och tråkig annars.


Börja med att sätta din deg, här kommer två recept på pizzadeg: pizzadeg "basic" eller varför inte en pizza med inslag av surdeg:

SurdegsPizza (degen måste sättas dagen innan):
12 g jäst
3 dl kallt vatten
3 msk olivolja
0,5 dl surdeg (jag har testat både med vete och råg)
1 msk salt
1 tsk strösocker
3 dl durumvete
3 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke och lös upp med vattnet.
Tillsätt surdeg, strösocker, olja, flingsalt och rör om.
Tillsätt durumvete och därefter lite vetemjöl i taget, knåda degen i maskin eller för hand tills den är elastisk (ca 10 minuter).
Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk, cirka 2 timmar. Täck bunken med plastfolie och låt vila i kylen över natten. OBS! Ta fram degen redan när du förbereder toppingen för att den ska hinna bli rumstempererad innan utbak.

Dela degen i fyra eller fem delar beroende på hur stora pizzor du vill ha, kavla ut riktigt tunt.
(Om du vill baka pizzan i ugnen gör du det på 250 grader C, mitten av ugnen, cirka 5 minuter)



Nu får jag skämmas ordentligt, jag vet, jag var lat. Min ursäkt är att jag inte befann mig i mitt eget hem och därmed inte hade tillgång till ingredienserna. Jag fungerar ofta så, all or nothing. Det fick därför bli köpedeg, så känner man inte för att baka en egen deg (vilket alltid blir så mycket godare) kan jag nu meddela att även köpedeg fungerar bra att grilla.


PIZZA PÅ GRILLEN:
1. Starta grillen, placera gärna kolen på sidorna av grillen, inte i mitten. Det är detta som kallas indirekt grillning.
2. Har du en baksten plocka fram den, annars använd tjockt aluminiumfolie och vik det dubbelt (detta kommer att bli din plåt).
3. Baka ut pizzadegen på mjölat bakbord, pensla det dubbelvikta aluminiumfoliet med lite olja och placera pizzadegen på foliet.
4. Toppa med tomatsås, ost och den topping du önskar. OM du vill ha grillade grönsaker (jag valde lök och kronärtskocka) förgrilla dem innan du lägger dem på pizzan.
5. Har du en baksten lägg den direkt på gallret stäng locket och vänta tills den är riktigt het. Jag med hembyggd plåt inväntade glöden, placerade pizzan i mitten av grillen och stängde locket. Med spänning väntade jag 10 minuter innan jag kollade till pizzan första gången. Jag grillade mina pizzor i genomsnitt 20 minuter, då jag inte hade någon temperaturmätare på grillen vågar jag inte säga hur lång tid det borde ta. Räkna med 10 minuter till en början i alla fall.
6. När pizzan är klar, lyft av från grillen och servera omgående. Pizza fast på ett helt annat sätt :)


Jag är ingen pizzaälskare, men undantag för när vi gör egen pizza hemma. Helst ska det vara pizza med surdeg i, syran i degen gör att pizzan inte känns lika flottig som den annars lätt gör. Det som också är lite roligt med att bakar pizza hemma är valet av topping, du bestämmer helt själv!


Nu hoppas jag på en helg med sol för att alla ni som nu vill testa grillad pizza ska få möjligheten att göra det.
Trevlig helg!

onsdag 28 augusti 2013

Kladdkaka x 2

Det finns inte många jag känner som inte gillar kladdkaka, det är ett bakverk som verkligen går hem i stora sällskap. Som till exempel fika på jobbet, i fredags bjöd jag på kladdkaka x 2 och det var som alltid mycket uppskattat. Jag satt hemma vid köksbordet på fredagsmorgonen med min kaffekopp och betraktade godispappret jag sparat efter kladdkakebaket. Jag hade tänkt att göra små söta skyltar som skulle få pryda kladdkakorna, det ser alltid så mycket festligare ut då! Man behöver inte heller berätta för alla vad kakan innehåller, det kan själva läsa på skylten :)

Kladdkakorna stod redo i kylen men då jag på torsdagskvällen efter jobbet mötte upp en gammal vän och tiden rann iväg satt jag nu där vid köksbordet utan minsta lilla vimpel. Tiden var knapp men viljan fanns ändå där. Fram med min stora pyssellåda, grillpinnar och omslagspappret från chokladen. Jag vill inte säga att jag är överdrivet stolt över mina till utseendet mycket hemsnickrade skyltar, men så mycket mer än detta kan man inte begära a mig innan klockan sex på morgonen.


I den ena kakan tryckte jag ner halverade bitar av geisha, mitt mål var att varje bit skulle innehålla minst en bit choklad. Hur mycket man använder är helt upp till en själv. Jag köper alltid lite mer än vad jag behöver, rätt vad det är saknas det några bitar på skärbrädan i köket och jag hinner bara skymta en ryggtavla ut genom köksdörren. Lite svinn får man räkna med :)


Grundrecept för kladdkaka finns här

Kladdkaka med Daimtäcke:
2 dubbeldaim

Baka kladdkakan enligt grundreceptet, innan du stoppar in kakan i ugnen krossa daimkakorna (jag använde matberedaren) och strö över kela kakan. Grädda enligt receptet på 175 grader i cirka 30 minuter.

Kladdkaka med gömmor av Geisha:
1- 2 rullar geisha

Baka kladdkakan enligt grundreceptet, innan du stoppar in kakan i ugnen halvera bitar av geisha och tryck ner i kakan. Grädda enligt receptet på 175 grader i cirka 30 minuter.


Om man har hittat ett recept som man verkligen tycker om, ser i alla fall jag ingen anledning att byta ut det. Likväl som jag håller fast vid mina favoritplagg håller jag fast vid mina favoritrecept. När jag hittar ett recept som verkligen levererar, vinst varje gång när man öppnar ugnsluckan, då håller jag fast vid det. Receptet jag hittat på kladdkaka är just ett sådant recept.


Missförstå mig inte nu, bland de bästa jag vet är att testa nya recept. Det betyder däremot inte alltid att man måste byta ut grundreceptet, det finns andra sätt. Stegen fram till det mest gudomliga bland bakverk bygger oftast inte på bara ett grundrecept, det behövs mer. Där är jag nu, jag vill ha mer och jag vill att det ska smaka ännu bättre!

tisdag 27 augusti 2013

Fina kollegor, mer Kladdkaka och äntligen Bilägare..

Att gå från att ha tillgång till bil till att inte ha det är svårt. Nu i sommar hamnade jag i den sitsen och det var dags att ta ett stort beslut, köpa bil eller vara utan. När det kom till krita var det inte ett så svårt beslut ändå, jag vill ha bil! Efter många långa samtal med min far i telefon och timmar på nätet sökande efter en bli som jag kunde tänka mig fick jag provköra en bil som inte alls kändes bra. Lite besviken fortsatte jag i något avtrubbat tempo mitt letande och fick då ett tips om en Mazda 3, jag fick provköra och jag satt som handen i handsken i förarstolen. Efter några dagars grubblande (det måste jag alltid göra innan stora beslut), bestämde jag mig för att den här bilen ville jag ha.

Papperna skrevs under och den 15 augusti fick jag hämta min pärla. Fylld av känslor gled jag sakta ut från bilfirmans parkering i min första alldeles egna bil. Lycka, stolthet, glädje, frihet och på något vis också en känsla i kroppen om att jag äntligen blivit vuxen. Tack till alla som stöttat mig i detta och svarat på alla mina frågor längs vägen, det är inte bara att köpa bil vill jag lova!


Jag hade givetvis pratat en hel del om det stora beslutet med mina kollegor på jobbet, de har fått följa med i processen och jag har även fått många bra tips om vad man bör tänka på. Dagen efter att jag fått hämta pärlan kom en av mina kollegor förbi med detta fina kort tillsammans med två doftgranar. Vad vore vardagen utan fina kollegor?

Tråkigt nog lämnade min kollega oss för nya utmaningar i förra veckan, som tack för den här tiden ville jag så klart baka något och bestämde mig för kladdkaka igen. Denna gång med Daim och Geisha som jag tjatat så länge om. Då jag ville att det skulle vara en överraskning kunde jag inte fråga innan om det var så att hon inte tålde nötter, det fick bära eller brista.

Tyvärr brast det denna gång, hon tålde inte nötter. Som tur var kunde hon ta hem godsakerna till övriga familjen som fick mumsa cupcakes. Lycka till på nya jobbet J, jag kommer att sakna dig!


Jag gjorde två satser av kladdkaka, bara en liten del av smeten gick åt till att göra små cupcakes. De stora kakorna fick mina övriga kollegor mumsa i sig till fredagsfikat. Den ena toppade jag med krossad Daim och i den andra stack jag ner bitar av Geisha. Enligt mina kollegor var det Daim som blev vinnaren, det knäckiga kolatäcket tog hem förstaplatsen.

***Mer om kladdkakorna i nästa inlägg***


Här kommer givetvis också en bild på bilen, vi har redan blivit bra vänner och jag ser fram emot helgen då jag ska bege mig en lite längre åktur. Bara jag och min pärla! :)


Fortsatt trevlig tisdag till Er alla där ute, själv sjunker jag ner i soffan med tidningen BAKA som kom i min brevlåda idag.

måndag 26 augusti 2013

Släng inte torra bullar...

...gör skorpor av dem!

Har man tagit sig tiden att baka goda bullar är det nästintill en synd att kasta dem i soporna för att de stått framme lite för länge på köksbänken. Gör skorpor av dem istället, hemgjorda skorpor är vardagslyx!


Jag bakade en bullkrans med rabarber och mandelmassa, efter fikat blev det en liten bit kvar som hade stått framme i rumstemperatur lite för länge och därmed inte skulle få tillbaka sin saftighet mer. Jag skivade upp den och la på en papprad plåt i ugnen, gräddade cirka 10 minuter på 200 grader och stängde sedan av ugnen och lät bullskivorna ligga kvar över natten.

Dagen efter la jag skorporna i en vacker glasburk med tättslutande lock och den fick i sin tur pryda min köksbänk. Perfekt när det kommer oväntat besök! 

söndag 25 augusti 2013

Tillbakablick

Veckan har verkligen bjudit på fina dagar, solens strålar som värmer när man lämnar lägenheten för att ta sig till jobbet. Och även om inte samma värme finns kvar i solstrålarna på det ytliga planet, värmer det fortfarande i sinnet när man möter ännu en dag av "sommar".

Det har redan blivit mycket mörkare på kvällarna och jag har inte tänkt så mycket på det förrän nu i onsdags. Jag stod i köket och bakade kladdkakor och när jag väl var färdig och skulle föreviga härligheterna inser jag att dagsljuset har flytt och mörkret anlänt. Klockan var strax efter åtta och jag trodde nog att det fortfarande skulle vara ljust. Nu börjar den perioden av året när de få timmar av dagsljus vi bjuds på ofta inträffar på tider när man inte befinner sig i hemmet, i alla fall om man ser till arbetsveckan. Helgerna blir heliga och dagsljuset något man ständigt jagar. Jag har inget emot den murriga hösten eller den kalla och mörka vintern, jag tycker att alla årstider har din charm. Det jag däremot saknar under den kommande halvan av året är just dagsljuset och de vackra bilder som kommer med det.


Det börjar bli dags att blicka tillbaka på alla fina minnen sommaren burit med sig och för mig är Gotland ett av dem. Inte sedan jag gick i tredje klass har jag besökt ön och de få sekvenser jag minns från det besöket är inget som går att jämför med upplevelsen idag. Då var det lek och bus dagarna i ända på Kneippbyns sommarland, idag njuter jag av de vackra gränderna i Visby, naturen, byggnader, god mat med mera. Tiderna förändras och vi med dem.


Givetvis besökte vi glassbaren som ligger nere i Visby hamn, vi trodde först att det var Sveriges största glassbar vi satt på. Det visade sig senare att den låg vägg i vägg med glassbaren vi besökt. Det var givet att vi även skulle testa den andra glassbaren vilket vi gjorde en av de andra dagarna. Vad roliga vi människor är ibland, man besöker en glassbar med över 130 smaker också ändå väljer man glass man vet att man tycker om, jag som älskar kaffe valde en kaffeklass med kaffetopping. T:s lillebror valde de smaker han alltid annars väljer, hans resonemang: då blir man inte besviken. 


Anledningen till att det blev Gotland i sommar var att T:s kusin skulle gifta sig i Gammelgarn och då vi ändå skulle ta båten över bestämde vi oss för att tillbringa en hel veckan på ön. Vi hyrde en stuga på östkusten, T, jag och hans familj. En jättefin stuga mitt ute i skogen i Histilles.

Det blev flera besök in till Visby och även fast Almedalsveckan var i full gång tyckte jag inte att det var överdrivet mycket folk, med undantag för i just Almedalen. I övrigt innanför stadsmuren var det inga problem att ta sig kring, bara trevligt med folk i rörelse.


En av dagarna var det lite mulet väder med lätt regn och vi valde då att åka ut till Ljugarn och besöka raukarna, naturen i området bjöd på vackra vyer och kameran gick varm.


En promenad längs ringmuren kan varmt rekommenders, cirka 3,5 kilometer lång är den och en av Nordeuropas bäst bevarade stadsmurar, även en viktig del av världsarvet. Över 700 år gammalt och kostnaden att underhålla den årligen sägs ligga kring 775 000 kronor. Otroligt att den fortfarande står där!


Sista dagen på Gotland bjöd på riktigt vackert väder, vi passade då på att besöka stranden. Det var så pass varmt att till och med jag gick ner en sväng i vattnet för att svalka mig. I Sverige händer det inte många gånger per år vill jag lova, denna sommar däremot har varit ett undantag.


Efter några timmar på stranden stannade vi vi en av fiskebodarna och åt lunch. Utöver ett stora fisk och skaldjursutbudet fanns det grönsaker, dryck och potatissallad att köpa i den lilla fiskaffären. Ville man äta där fick man även tallrik och bestick med sig, det blev en lunch jag sen kommer att glömma. Utsikten, smakerna, blå himmel och sol. Svensk sommar på riktigt!






Gotland kryllar av gårdsbutiker som erbjuder ett stort utbud av sommarens bästa. Lök, sallad, zucchini, tomater, jordgubbar med mera. Jag tror faktiskt att vi grillade varje kväll och jag hade glömt hur gott det är med grillad lök, massor med grillad lök har det blivit i sommar.


GRILLAT, MUMS!



En eftermiddag gick vi genom skogen för att komma ner till vattnet. Vi följde en stig som ledde oss fram till en kohage där vi klättrade över och fortsatte ner mot vattnet. Som tur var träffade vi inte på några kor, jag däremot trampade i en fortfarande varm hög med kobajs. Det blev att skura mina skor rejält när vi kom hem sen.

När vi väl nådde vattnet var det skönt att ta av sig skorna och svalka fötterna. Vi kunde gå ganska långt ut då det var långgrunt och i samband med det också behaglig värme i vattnet :) Härliga bilder!


Vigseln tog plats i Gammelgarns kyrka och bröllopsfesten i bygdegården intill. Till middagen helgrillat lam, jag som inte äter lam slickade min tallrik, riktigt fin mat. All lycka till brudparet och den inom kort nya familjemedlemmen.


Det här var min sommar på Gotland, över sju veckor sedan nu. Nästa veckan blir vecka åtta tillbaka på jobbet och de vardagliga rutinerna går på autopilot sedan några veckor tillbaka. Nu gäller det att planera in lite roliga saker att se fram emot i höst, en stor händelse är att jag åter ska bli moster.

Dagen har precis börjar och jar har mycket att stå i, ÄLSKAR söndagar!

onsdag 21 augusti 2013

Tårtfyllning, jordgubbsmousse

För ungefär tre månader sedan när min guddotter fyllde tre år bakade jag en BarbieTårta , det blev två lager med jordgubbsmousse och ett lager med en variant på vaniljkräm. Jag vet att jag lovade att lägga ut receptet på båda fyllningar, det har bara tagit lite längre tid än planerat.

Jag har verkligen letat efter receptet på jordgubbsmoussen, dock utan framgång. Jag minns väl att jag satt här hemma framför datorn och gick igenom massor med olika recept på jordgubbsmousse för att hitta det jag ville ha. Idag slog det mig; jag valde att blandade några olika recept eftersom verkligen ville ha både syran från yoghurten och stadigheten från gelatinbladen. Då jag inte hittade något recept med båda ingredienser fick jag lägga samman några olika recept. Här kommer nu äntligen receptet. Beklagar de tråkiga bilderna, jag får försöka uppdatera när jag gör moussen vid nästa tillfälle :) 
Två lager fyllning till en tårta á 25 centimeter:
250 jordgubbar (jag använde färska, går även med frysta)
2 gelatinblad
1,5 dl turkisk yoghurt
2-3 dl vispgrädde
1 knivsudd vaniljpulver (använd gärna ½ vaniljstång om du har det hemma)

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ska ligga minst 5 minuter.
Skiva jordgubbarna i mindre bitar och lägg i en bunke.
Vispa grädden i en separat bunke.
Ta en näve jordgubbar och koka upp snabbt på en spisplatta, när det börjar bubbla tar du av kastrullen från spisen. Kläm ur vattnet ur gelatinbladen och sen snabbt ner i kastrullen med jordgubbar, vispa tills gelatinet lösts upp helt. Låt svalna något.

Till sätt yoghurt i bunken med jordgubbar, därefter gelatinblandningen. Vänd slutligen ner den vispade grädden tills du har en jämn mousse. Ställ kallt i någon timma innan du fyller din tårta (går även bra att göra dagen innan).


Receptet går givetvis också bra att använda med blåbär, hallon m.m. Jag gillar en stadig mousse vid tårtbak, speciellt större tårtor. Gelatinbladen gör att moussen blir just stadig, vill man inte använda det går det att byta ut det mot florsocker/snabbmarsanpulver.

onsdag 14 augusti 2013

Kladdkaka och Allsång 2013

Ni som följer min blogg vet att ett av mina sommarnöjen är att besöka allsång på skansen. Jag är långt ifrån där alla tisdagar, det brukar bli 2-3 ggr varje sommar. Även denna sommar blev det allsång och inför en av kvällarna bakade jag en kladdkaka med center och nonstop.

Ska jag baka kladdkaka är det bara ett recept som gäller, bättre finns inte om ni frågar mig. Här är originalreceptet som kommer från en av Leilas kokböcker, då vi var husvakt hade jag inte allt hemma utan fick ta till en nödlösning.

Riktigt seg kladdkaka:
2 ägg
50 g smör
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
0,5 dl matolja
2,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
0,5 rulle center

Topping:
0,5 rulle center
1 liten påse nonstop

Ugn 175 grader C

Smöra en form á 24 cm i diameter.
Smält smöret i en kastrull, ta av från plattan och lägg i halva paketet center. Rör till en jämn smet.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt och rör ner smörsmeten + olja.
Blanda de torra ingredienserna och vikta ner i äggsmeten, vänd samman till ej jämn smet.
Häll smeten i den smorda formen (bred ut mot kanterna om så krävs) toppa med nonstop och center.
Grädda i ugnen cirka 30 minuter.


Jag bakade min kladdkaka på söndags eftermiddagen och förvarade den i kylen. Tisdag efter jobbet åkte den med i ryggsäcken in mot skansen, riktigt lämpligt med ett bakverk i en springform när man ska ta sig fram per fot. Tidigare år har det ofta varit cupcakes med till skansen, lite knivigare att släpa med sig däremot.


Jag delade min center på mitten och tryckte ner dem lite i smeten, nästa gång tror jag däremot att det får bli daim eller geisha (svårt att välja). I originalreceptet ska det vara 50 gram mörk choklad i smeten, då jag inte hade någon choklad hemma tog jag istället halva rullen av center vilket också fungerade jättebra.


Bilden ovan är från allsången den 16 juli, en riktigt varm och härlig kväll på skansen. Veckan efter då min syster med familj kom på en snabbvisit hade vi inte lika tur med vädret, kyliga vindar men vi klarade oss i alla fall från regn. Det blev ändå en fin kväll med sång, god mat, kladdkaka, Uggla och Rolandz.

Min goding!

Allas goding!


Nästan hela kakan gick åt, sällskapet intill oss erbjöd sig också att ta varsin bit om det var så att det skulle bli något över. Då jag visste att vi aldrig skulle kunna äta hela kakan själva fick de givetvis smaka, alltid bra att ha lite extra med sig :)

Tack Skansen för ännu en fin sommar, ses igen nästa år!

måndag 12 augusti 2013

Glutenfria Browniemuffins

Att baka utan mjöl är ingenting jag vanligtvis ägnar mig åt. En riktig utmaning blev det därför när en kär "glutenintolerant" vän till mig fyllde 30 och jag fick frågan av min syster om inte jag kunde baka något gott. Det blev två sorters bakverk, denna browniemuffins (ska också gå att göra i långpanna) samt en whoopie med kokos, lime och jordgubbar. Något som kan vara BRA att tänka på just gällande det här receptet är att muffinsen helt saknar textur. Bakverket håller inte ihop på samma sätt, sval förvaring är därför att rekommendera!

Vill man kan man också hacka i sina favorit nötter, jag valde att inte göra det då vi var ett större sällskap och jag var osäker på om alla tålde nötter. Endast några få bilder från provbaket finns på slutresultatet, i slutet på inlägget kommer ni förstå varför.

Jag valde att baka minimuffins, älskar storleken!
Glutenfria brownies:
(en långpanna eller många plåtar minimuffins)
8 ägg
400 g rörsocker
600 g mörk choklad, smält
400 g smör, smält
200 g maizena
50 g flytande honung

Ugn 175 grader C

Hacka chokladen grovt, smält smöret i kastrull på spisen och vänd ner chokladen och rör till en slät chokladsmet. Låt svalna.

Vispa ägg, socker(farinsocker fungerar också om du inte har rörsocker) och honung vitt och pösigt. Vispa i chokladsmeten och se till att du får en jämn smet. Sikta i maizena och vänd samman. (här valde jag att sila smeten i en finkornig sil för att undvika klumpar av maizena).

Fyll en muffinsplåt med två formar och provgrädda! En full plåt tog cirka 10 minuter för mig att bli klar. OBS! de ska fortfarande vara kladdiga i mitten när du tar ut dem ur ugnen. Väljer du att göra en långpanna smörj då plåten med smör eller olja innan du fyller den med smet.

Ställ kallt snarast möjligt och förvara sedan i kyl/sval.

Massor med choklad!

Vänd samman maizenan med smeten

Lyckas man inte vända ut maizenan går det också bra att sila smeten en omgång
Tips för att baka dessa godbitar:
- Glöm allt du kan om att baka med mjöl
- Ta ut dem ur ugnen när du vanligtvis brukar vänta två minuter till
- Förvara svalt snarast möjligt


Jag måste ändå säga att jag var helt klart nöjd med mitt första aktiva val av glutenfritt bakverk, även om jag längs vägen svor några ramsor och mina första "testmuffins" åkte ner i soporna. Dagen efter när jag tog en mumsbit direkt ur kylen kunde jag inte annat än känna mig lite stolt. 

Tyvärr slutar inte historien där, nej nej. Vi skulle fira 30-åringen i Rålambshovsparken i Stockholm och det var en underbar dag, gassande sol och riktigt varmt. Sommaren har varit fantastisk på alla sätt vädermässigt, just den här dagen däremot var det snudd på att jag fällde några tårar när jag såg hur mina brownies sakta började klättra ut ur formarna. 30-gradig värme och sol är INGET jag vill råda någon att utsätta detta bakverk för. Som tur var gjorde jag det kloka valet att inte toppa muffinsen med någon frosting, bara tanken på hur det skulle ha sett ut ger mig kalla kårar.

Nu kanske några av er tycker att jag överdriver lite, det är bara muffins vi talar om. Värre saker händer, jag vet. Jag kan däremot inte låta bli att tycka det är så himla tråkigt när jag lagt ner tid för att göra någon glad och endast har en chokladsoppa (aningen överdrivet) att visa upp. 

Födelsedagsbarnet var nöjd och burken med spraygrädde som jag köpt med som topping fullbordade bakverket. Stort grattis igen S, se nu till att bjuda på lite kyligare väder nästa år så kanske också jag har en sportslig chans!

söndag 11 augusti 2013

Tårtfat

Söndag och veckan har varit fullspäckad, idag blir det Gröna Lund för hela slanten och innan vi åker in till staden vill jag visa mitt senaste inköp på kakfatsfronten. Elindagen (31 juli) kom och gick, det fanns ingen tid för att baka någon tårta utan jag bestämde mig istället för att unna mig ett vackert kakfat. Jag hade egentligen spetsat in mig på ett armband från SNÖ men då de inte längre tycks ha det kvar fick det istället bli denna skönhet. 


Tårtfatet kommer från Åhléns och finns i tre färger; krämvit, ljusrosa och mintblå. Rosa och jag har aldrig varit vänner och vita fat har jag redan så många, därför fick det denna gång bli ett mintblått. Jag har köpt en hylla som ska sättas upp i köket där många av mina tårtfat och burkar ska stå, hyllan har däremot inte kommit upp ännu. Det börjar verkligen bli dags!


Denna vackra bukett stod och väntade på mig en dag när jag kom hem från jobbet, jag kan inte säga att jag är bortskämd med att få blommor. Desto roligare när det väl händer :)

Veckan som kommer ska jag försöka lägga ut några recept, har massor som jag vill dela med mig av! 


onsdag 7 augusti 2013

Grillad Ananas med Vaniljglass

Jag undrar om det finns någon frukt som inte är god att grilla? Den frukt jag testat så här långt visar inga tecken på detta. Smaken kan variera beroende på  HUR man grillar; kol, el, ved, gasol. Skulle jag kunna välja fritt skulle jag med största sannolikhet nio gånger av tio välja kol. Kol är det jag kan och det jag tycker smakar absolut bäst. Gång nummer tio är för att jag är nyfiken och gärna testa annat :)

Även grönsaker är en favorit på grillen! Ett starkt minne än idag är när mamma och pappa tog med oss barn på ö-luff i Grekland och vi köpte grilla majs i ett litet stånd längs kajkanten. Grillad majs med smör och salt, MUMS!

Jag rekommenderar starkt att man använder färsk ananas här, burkananasen kan du spara till annat tillfälle :)
Grillad ananas:
1 ananas, fär (räkna med två skivor per person)
Vaniljglass

Skär av skalet på ananasen.
Mitten av ananasen är träig, dela därför ananasen längs långsidan någon centimeter ut från mitten.
Skiva halvmånar av de två halvorna och grilla dem au naturale.
Servera fortfarande varm från grillen med vaniljglass.

Jag testade även att hacka upp ananasen efter grillning och det fungerar utmärkt.

Hoppas det smakar!
För er som hoppas på ett inlägg om grillad banan kan jag meddela redan nu att det inte kommer något. Först måste jag lära mig att tycka om banan, sen får vi se :)

Trevlig kväll!