lördag 15 juni 2013

Fika på jobbet!

Lördagsmorgon och jag kan utan problem räkna upp fler saker än vad jag har fingrar på händerna som är bra med denna dag. Jag sammanfattar alla i fyra ord: FÖRSTA DAGEN PÅ SEMESTERN!

I torsdags kväll tömde jag frysen på bakverk. Det blev blev en riktig fest till fredagsfikat på jobbet igår. Bullar i massor och även några cupcakes till dem som inte tål nötter. 


Recept finns här:

Rabarberbullar med Mandelmassa





Jordgubbsmuffinsen toppade jag med en mousse/frosting av grädde, mascarponeost, florsocker och slutligen färska jordgubbar. Jag själv smakade inte på dessa men fick höra av mina kollegor att de var RIKTIGT smaskiga. De blev också väldigt söta, tänk vad lite topping kan göra på en enkel liten muffins :)


Även om jag tyckte rabarberbullarna blev jättebra är nog ändå min favorit den kalljästa vetelängden fylld med hasselnötter. Den är lite speciell däremot då den är degig i mitten och frasig på utsidan. En av mina manliga kollegor tog en bit av hasselnötskransen och jag var snabb med att fråga vad han tyckte. Han svarade då; Jaaaaa, kanske lite torr?
Jag var då snabb med att rätt honom; nej nej, inte torr, den är frasig! :)

Alla gillar vi olika saker och så ska det vara. Det är också tur att det är så, annars skulle det inte finnas så många olika recept att välja mellan!


Nu loggar jag ut och det kommer de närmsta tre veckorna att ha semester och med största sannolikhet inte ha möjlighet att uppdatera bloggen alls. Redan idag styr vi bilen mot Hälsingland och jag ser fram emot lata dagar i sommarstugan, midsommarbröllop, systerresta till Barcelona och avslutningsvis en hel vecka på Gotland med ytterligare ett bröllop som avslutning.

Trevlig sommar!
Vi ses igen i mitten på juli!

torsdag 13 juni 2013

Rabarber och KanelGlass

Glass i stora lass, här kommer glassrecept nummer två. Jag börjar mer och mer känna att jag verkligen vill ha en glassmaskin. Ska jag eller ska jag inte köpa mig en? Är nu mer inne på att köpa en med kompressor då min frys inte rymmer den jag egentligen vill ha, den som hör till min köksmaskin. Jag har fått en maskin med kompressor rekommenderad av en kollega på jobbet. Om glassmaskinen ska ha en inbyggd kompressor däremot betyder det också att den tar mycket mera plats. Jag är kluven! Detta får bli ett beslut till efter min semester, som nu närmar sig med stormsteg. Imorgon jobbar jag min sista arbetsdag, sen blir det 3 härliga veckor SEMESTER!


Glass:
3 dl vispgrädde
3 ägg
1,5 dl florsocker
3/4 dl rabarberkompott
1 tsk kanel, mald

Vispa grädden (inte för hårt)
Separera gulan från vitan och vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Rör samman äggulorna med siktat florsocker samt rabarberkompotten och kanel, vispa med elvisp tills blandningen blir porös.
Vänd ner grädden och slutligen äggvitorna.

Lägg glassen i en låda med lock och ställ in i frysen.
Efter 1 timma: vänd om glassen och ställ tillbaka i frysen
Efter 2 timmar: vänd om glassen och ställ tillbaka i frysen
Efter 3 timmar: är glassen färdig att serveras.


Jag höftade lite med rabarberkompotten. Det man bör tänka på är att det inte får bli FÖR mycket mer vätska i smeten
än vad originalreceptet säger. Passerar man kompotten genom en finkornig sil och bara använder fruktköttet
kan man nog ha lite mer kompott.
Vispa allt i olika bunkar och se till att du har rena vispar till äggvitan.
Nu är det bara att njuta av din hemgjord glass ute i solskenet. En kopp kaffe till fungerar alldeles utmärkt!
Lycka till!

tisdag 11 juni 2013

Café Björndammen

Längs riksväg väg 55 mellan Strängnäs och Malmköping ligger det ett café som jag varmt vill rekommendera. En god vän till mig kommer att jobba där i sommar (ett jobb jag själv också gärna hade tackat ja till) och på mors dag åkte vi ut för att jag skulle få mig en titt. Då vi anlände något innan tio hade de inte hunnit öppna ännu, ett tiotal gäster fanns däremot redan på plats.  

Café Björndammen ligger precis intill insjön Ältaren och man har därmed som gäst en vacker utsikt över vattnet. Det finns alla möjligheter att sitta ute och njuta av solskenet, både vid bord och stolar på terrassen samt bänkar ute i det gröna. Föredrar man att sitta inomhus går det också bra även om det finns något färre sittplatser inne.


Detta är ett sommarcafé och de har därmed i dagsläget endast öppet under sommartid. 

Sommaren 2013:
Öppet 10:00 - 18:00 ALLA DAGAR



De serverar inte bara kaffe och fikabröd utan man kan även köpa smörgåsar och annat gott. När vi var där tog vi alla glass och jag valde då smaken äpple och kanel, en riktig smakupplevelse. Testa den!


Jag såg nyligen att de börjat sälja lösviktste och jag har även hört rykten om en hel del andra godsaker som man under sommaren kommer att ha möjlighet att köpa med sig hem.


Har ni vägarna förbi i sommar tycker jag absolut att Café Björndammen är värt ett besök, ett mysigare ställe med bättre läge för ett sommarcafé får man leta efter.



måndag 10 juni 2013

Rabarberbullar med Mandelmassa

Det är ingen som har missat att det är säsong för rabarber. Efter att jag fick rabarber av en god vän kokade jag en rabarberkompott och av den sen baka jag rabarberbullar. Jag hade aldrig smakat rabarberbullar innan och för en gång skull bestämde jag mig för att följa magkänslan istället för att söka fram ett recept på nätet. Detta slutade med att jag tog en vetedeg och vet blir bra, mixade smör och mandelmassa och toppade det hela med rabarberkompotten.

Efter mitt senaste bullbak då jag försökte mig på vetekransar fick jag mersmak och även denna gång blev det en kras. Hälften av degen blev "originalbullar" och andra hälften en krans. Vill man inte som jag använda mandelmassa går det givetvis bra att byta ut den mot annat. Syran i rabarberna kom verkligen fram i bullarna, vill man därmed använda smör och socker går det säkerligen bra det också :)


Vetedeg:
18-24 bullar
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special



ägg och mandelflarn till pensling och garnering

Ugn 200 grader C

Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingervarm, á 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig och elastisk deg.
Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, 45-60 min. (jag låter oftast min jäsa lite längre)

Vispa smör och mandelmassa till en jämn smet. OBS! Rabarberkompotten ska vara vid sidan av.

När degen jäst klart delar du den på två. Här valde jag att göra bullar av ena halvan och en kran av den andra.

Bullar:.
Kavla ut degen till en rektangel (ca 1 cm tjock) och bred först på blandningen av smör och mandelmassa, toppa därefter med rabarberkompotten. Rulla ihop från långsidan.
Skiva rullen 3-4 cm tjocka skivor.
Lägg skivorna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en ugnsplåt.
Låt jäsa 30 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelflarn.
Grädda mitt i ugnen på 200 grader cirka 10 minuter (beroende på bullarnas storlek).
Låt svalna.

Vetekrans:
Kavla ut degen, bred först på blandningen av smör och mandelmassa, toppa därefter med rabarberkompotten. Rulla ihop från långsidan.
Öppna upp ena sidan lite och fäst ihop till en ring, nyp ihop med fingertopparna.
Lägg skarven nedåt på en plåt klädd med bakplåtspapper eller i en ugnsform.
Använd en sax och klipp sneda jack med jämna mellanrum (inte hela vägen ner till botten) runt hela.
Vik sedan bitarna åt olika håll (höger, vänster, höger, vänster) runt hela kransen.
Låt jäsa 30 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelflarn.
Sätt in kransen mitt i ugnen på 200 grader och grädda 30-40  minuter (beroende på kransens storlek samt om du använder en ugnsform vilket oftast gör att det tar lite längre tid). Låt svalna.

Då jag får mina infall och omgående vill baka skivar jag alltid upp smöret fint för att det snabbt ska bli rumsvarmt.

Fyllningen av smör och mandelmassa mixade jag i matberedaren för fyllningen skulle bli så slät som möjligt.

Bred först ut ett lager med smör och mandelmassa, därefter ett lager med rabarberkompott. Det var lite klurigt att forma degen till en rulle då kompotten gärna inte fäster som endast fyllning av smör och socker gärna gör. Tålamod!

Det är inte det lättaste att få skarven mot plåten, ibland kan det vara svårt att bara förflytta ringen över till den papprade plåten. Försök däremot att få största delen av skarven mot plåten och nyp ihop den del som ligger upp ordentligt.

Bullarna har jäst ytterligare 30 minuter och är penslade med uppvispat ägg och toppade med mandelflarn. Nu ska de in i ugnen cirka 10 minuter.

Kransen gräddar jag sist då den tar lite längre tid i ugnen, även den prydd med mandelflarn. 

Nygräddade bullar, det blir många gånger inte bättre!

Kransen blev bra även denna gång, fler kransar lär det bli framöver :)

söndag 9 juni 2013

BAKA

Njuter i solen på balkongen med en stor kopp kaffe och tidningen som kom hem i brevlådan i fredags. Glassrecept och våningstårtor, det ser lovande ut!


Kalas!

Jag startade dagen med att slänga på mig "ut och gå" kläder och även solglasögonen åkte på innan jag lämnade lägenheten. En härlig start på söndagen med solen värmande i pannan. När jag började närma mig hemmet igen (20 minuter kvar) öppnade sig himlen och regnet stod som spön i backen på baka några sekunder. Jag tog skydd under några träd, när regnet även trängde igenom där sprang jag i full fart mot ett närliggande parkeringsgarage och tog skydd där. Jag kunden se blixten och mullret från åskan dånade i parkeringsgaraget. Då regnet inte tycktes vilja avta tog jag beslutet att springa hem i ösregnet. En riktigt blöt stat på dagen blev det idag.

Det mullrade ordentligt där uppe bland molnen långt efter att jag kommit hem och jag valde då att krypa ner i soffan under en filt med datorn i knä. Känslan blir då en annan när man sitter inne i värmen och lyssnar på mullret. Jag fick en plötslig längtan efter kardemummakaka och bestämde mig före att baka en, det var över ett år sedan jag bakade denna kaka sist. Det är inte ofta jag bakar saker som jag själv känner mig sugen på, ofta är det nya recept jag vill testa eller tillfällen jag bakar för. Men idag bakar jag bara för mig själv, och T såklart :)


Jag gick idag igenom bilderna från min guddotters födelsedagsfirande. Hennes mamma och jag är vänner sedan många år tillbaka och hon är inte bara en god vän utan även en en stor inspiration för mig när det kommer till bakverk. E och jag har samma passion för bakning och ofta pratar vi om hur roligt det skulle vara att tillsammans starta något eget och göra detta på heltid. Vem vet, en dag kanske vi klipper bandet till vårt eget bageri/café. Man måste få drömma!


E har själv bakat allt till kalaset med undantag för tårtan som jag fick i uppgift att göra. Gästerna bjöds på bullar, maränger, kladdkaka smaksatt med after eight, hallongömmor, kolakakor, silviakaka. Det var även en glasstation med diverse smått och gott till. Vi firade kalas i två hela dagar!


Man blir verkligen fikasugen när man ser på bilderna. Jag tror faktiskt att jag smakade på det mesta och min favorit blev nog till slut ändå silviakakan, min akilleshäl bland bakverk. Jag vågar inte svara på vilka recept E har använt sig av, men jag vet säkert att receptet på silviakaka är det som jag har publicerat på min blogg.


Här kommer också några bilder på födelsedagsbarnet tillsammans med tårtan. Tårtan var spännande och hon hade svårt att hålla fingrarna borta :) Grattis igen till min lilla sötnos som nu fyllt tre hela år.


Tårtan togs fram och ögonen på födelsedagsbarnet blev växte med spänning. Marsipanen var bäst enligt henne som smaskade i sig inte bara sin egen utan även många andras lager av marsipan :)


Trevlig Söndag!

fredag 7 juni 2013

SaffransGlass

Sommarvärmen är här och med den glassäsongen. Över en lunch förra veckan på jobbet pratade vi just om glass, och om att göra egen glass. Då jag inte har någon glassmaskin (vilket det i många recept krävs) hade jag inte försökt mig på glass innan. Jag fick då detta recept av en kollega och kan nu även jag titulera mig glassmakare. Tack Ulrika!

Redan samma helg testade jag två sorters glass, denna saffransglass (helt enligt vad receptet sa, vilket vanligtvis inte är min starka sida när det kommer till recept). Då resultatet blev över förväntan fick jag genast självförtroende nog att testa ytterligare en smaksättning; rabarber och kanel (jag använde mig då av detta recept som grund, men denna gång med sedvanliga utsvävningar) :)

Glassmakeriet är en helt nu värld för mig och just nu vill jag bara lära mig mer!


Ingredienser:
3 dl vispgrädde
3 ägg
1,5 dl florsocker
1 msk strösocker
0,5 g saffran (ett kuvert)
1 tsk hett vatten


Stöt saffranet med strösocker, tillsätt 1 tsk hett vatten och ställ åt sidan.
Vispa grädden (inte för hårt)
Separera gulan från vitan och vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Rör samman äggulorna med siktat florsocker samt saffranet, vispa med elvisp tills blandningen blir porös.
Vänd ner grädden och slutligen äggvitorna.

Lägg glassen i en låda med lock och ställ in i frysen.
Efter 1 timma: vänd om glassen och ställ tillbaka i frysen
Efter 2 timmar: vänd om glassen och ställ tillbaka i frysen
Efter 3 timmar: är glassen färdig att serveras.

Saffran

Uppvispade äggulor med florsocker och saffran samt uppvispad äggvita.

Glassen ska nu in i frysen i tre timmar.

Det kan vara bra att ta fram glassen någon innan servering då det annars kan vara svår att skeda upp (konsistensen är aningen 
hårdare än den glass du köper i affären).

Glassen är serverad!

torsdag 6 juni 2013

Smörkräm till tårta

Det här receptet minns jag inte vart jag hittade från första början (många recept ser däremot liknande ut). Det var över ett år sedan jag testade det och sen dess har det hängt med. Jag väljer många gånger att smaksätta smörkrämen med citron när jag bakar tårta. Vill man smaksätta med annat går det lika bra, byt bara ut citronsaften och citronskalet mot önskad smaksättning!

Receptet är beräknat till att täcka en tårta á 20-25 centimeter i diameter.


Smörkräm:
60 g smör, rumstempererat
125 g florsocker
1 tsk vatten
1 tsk citronsaft
0,5 citron, rivet skal

Vispa smöret fluffigt med elvisp/köksassistent.
Tillsätt vätska, smaksättning och florsocker lite i taget.
Fortsätt vispa tills du har den konsistens på smörkrämen du önskar.
(tillsätt mer/mindre florsocker för att får önskad konsistens)



Ett bra tips för att få en slät yta är att ta ett bakplåtspapper, ta tag i långsidans kanter och dra med lätt tryck bakplåtspappret från botten till toppen längs tårtan. Detta gör att smörkrämen får en slät och fin yta.



onsdag 5 juni 2013

Rhubarb

Äntligen är det säsong för rabarber igen! När jag för två helger sedan besökte min kära vän E fick jag innan jag for hem plocka med mig rabarber från deras tomt. Bor man som jag i lägenhet och inte har möjligheten att odla på samma sätt är det underbart att ha vänner dit man kan få komma och plocka rabarber. Jag är uppväxt med att man plocka sina egna rabarber, blir det inte riktigt samma sak när man måste köpa dem i affären (jag kan inte minnas att jag någonsin gjort det innan jag flyttade till Sthlm). Smaken däremot kanske är densamma, men känslan kan vara lika viktig :)

I sommarstugan uppe i Hälsingland har vi alltid rabarber och varje år till midsommar hjälps vi åt med att plocka, skala och förbereda pajen/pajerna inför kvällen. Det har blivit lite av en tradition :)



Rabarberpaj i alla ära, men det finns så mycket mer man kan göra av rabarber. Förra året kokade jag en underbar rabarberkompott och det har jag även gjort i år. Av den har jag gjort en rabarberglass och testade även att baka rabarberbullar. Recepten kommer upp här på bloggen inom kort.

Jag hittade några spännande recept här som jag också skulle vilja testa. Måtten är något annorlunda dock då recepten är på engelska, vi får se vad jag hittar på med resten av rabarberna som jag nu fryst ner.




Några av mina recept från förra året


Pavlova med Jordgubbar och Rabarberkompott


Rabarberkompott




måndag 3 juni 2013

Crème Brulé smaksatt med Whiskey och Messmör

Ännu ett messmörsrecept bjuder jag på idag! Jag satt här hemma en kväll framför datorn fast besluten om att jag skulle hitta en efterrätt smaksatt med messmör.
Då jag inte fick någon respons alls efter mitt rop på recept som innehåller messmör fick jag ta saken i egna händer och söka igenom nätet. Är det någon som sitter på ett smarrigt recept kan jag meddela att jag fortfarande är intresserad! Receptet hittade jag till slut på bloggen lusciousbylina.se. En rekommendation i receptet är också att man serverar lätt frusna lingon till, det har jag ännu inte testat men det låter verkligen som att smakerna hör samman.

Ingredienser:
(cirka 6 portioner)
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
0,5 dl messmör
0,5 dl whiskey
0,5 dl strösocker
1 st vaniljstång
5 äggulor
Råsocker till karamelliseringen

Ugn 150 grader C

Dela vaniljstången längs långsidan och skrapa ur fröna, lägg allt (vaniljstång + frön) i en kastrull tillsammans med grädde, mjölk, messmör och hälften av sockret. Låt koka upp under omrörning, ta av från plattan och tillsätt whiskey. Låt svalna något.
Blanda äggulorna och resten av sockret i en skål, vispa lätt.
Tillsätt gräddblandningen med äggulorna och vispa väl till en jämn blandning. OBS! Gräddblandningen får inte vara för varm, då koagulerar äggulorna.
Ta ur vaniljstången och sila blandningen genom en finkornig sil.
Fördela ut i portionsformar som du sedan placerar i en vattenfylld plåt. Vattnet ska nå upp till hälften på formarna. Grädda i mitten av ugnen cirka 40 minuter.

Öppna ugnsluckan tidigast efter 20 minuter, rör lite på plåten. Brulén ska stanna men fortfarande gunga till när du rör på plåten. Ta ur formarna ut vattenbadet och låt svalna helt. Förvara dem plastade i kyl fram tills servering.

Vid servering:
Strö ett tunt laget råsocker över varje portionsform och bränn av med gasolbrännare. Har du ingen gasolbrännare går det också utmärkt att brädda av dem i ugnen p grill 250 grader C.

Vaniljstång och messmör

Gräddblandningen

Jag fördelade ut allt i fem portionsformar, man skulle utan problem får ut sex portioner.
Brulén har fått stå i kylen några timmar och det är dags att provsmaka
Jag kan inte säga annat än att den är mycket smakrik och väldigt god! Även om man som jag inte inte tycker om messmör 
i dess naturliga form är detta en efterrätt jag kommer att göra fler gånger.