söndag 31 mars 2013

PåskTårta

När nu väl påsken infaller känns det verkligen som att våren är här och mörkret äntligen lämnat oss för att inte återvända förrän i slutet på augusti igen. Påsken för med sig mycket ljus och grönska, inte att förglömma en efterlängtad ledighet. Två extra dagar av ledighet och jag njuter av detta så mycket att det spritter ut i fingertopparna.

Liksom förra påsken blev jag även i år kvar i Sthlm. Vi var bjudna på påskmiddag till svärmor och svärfar och jag hade kollat med dem innan attnjag fick göra efterrätten. Det roliga med denna dessert var att min svärfar som annars inte är mycket för sötsaker tog en extra bit av tårtan. Jag ser det som ett mycket väl godkänt betyg!

Nu är påsken snart över men det betyder givetvis inte att man inte kan göra denna tårta efter påsk, välj en annan garnering och du har plötslig en härlig födelsedagstårta att duka fram!


Påsktårta:
(cirka 10 bitar)
Marängbotten:
180 g sötmandel
3 äggvitor
2 dl strösocker
Smörkräm:
3 äggulor
1 dl strösocker
0,5 dl + 1,5 dl vispgrädde
1 citron, rivet skal
2 msk citronsaft
150 g smör, rumsvarmt
ev gul pastafärg/hushållsfärg
Garnering:
chokladgodisägg

Ugn 150 grader C

Finhacka mandeln (jag körde min några sekunder i matberedaren, man vill ha lite tuggmotstånd så inte allt för små bitar). Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget under kraftig vispning tills du har en jämn och blank maräng. Vänd ner den finhackade mandeln.

Ta två bakplåtspapper och måtta ut cirklar i önskad storlek (jag hade 16 cm i diameter på mina). Vänd bakplåtsbappret så att den sidan du har ritat på ligger vänd neråt (du ser fortfarande hur du  har ritat) och bred ut fyra bottnar av marängsmet. Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Dra bort pappret och åt bottnarna kallna plant.

Medan bottnarna svalnar passa på att göra smörkrämen. Blanda äggula, socker, 0,5 dl grädde och citronsaft i en kastrull. Sjud under omvispning tills krämen tjocknat. Ta kastrullen åt sidan och vispa i smöret i små klickar. Tillsätt citronskalet. Låt krämen kallna.

Vispa 1,5 dl grädde och blanda med citronkrämen.
Färga eventuellt krämen med pastafärg.
Lägg lite av smörkrämen på tårtfatet innan du lägger det första marängbottnen (detta för att inte tårtan ska glida runt på fatet). Lägg ihop bottnarna med smörkräm emellan och ovanpå, garnera slutligen tårtan med godisägg. Förvara tårtan svalt fram till servering.

Finhacka mandeln

Separera äggulan från äggvitan, äggvitan använder du till marängbottnarna medan äggulan kommer
att bli en del av smörkrämen.

Rita ut cirklar efter önskad storlek, jag använde mig av locket till matberedaren. 

Vispa en slät och fin maräng.

Bred ut bottnarna i cirklarna du ritat ut. Jag tycker personligen inte att det är så viktigt att det är exakt lite stora och helt runda, enligt mig blir tårtan om inte bara mer charmig om av att varje botten är unik. Jag ska väl kanske ändå förtydliga att detta principen inte fungerar på alla tårtor, men absolut på denna tårta.

Vispa ihop smörkrämen. 

Låt bottnarna kallna helt innan du bygger ihop tårtan.

Två lager!

Fyra lager!

Alla bottnar är på plats och det är dags att toppa tårtan med ett
sista lager smörkräm.

Jag valde att låta smörkrämen "rinna över" på några ställen, lite
charmigt om ni frågar mig :)

Tårtan är färdig och ser riktigt smarrig ut!

GLAD PÅSK!

fredag 29 mars 2013

Eget Påskgodis!

Här kommer ett tips på eget påskgodis som går snabbt och smidigt att göra. Stekta ägg av vit choklad och chokladpastiller. Jag var redan förra påsken inne på att göra detta men tiden räckte inte till. Jag kommer att ta med mig detta som "gå bort present" då vi ska på påskmiddag imorgon.

GLAD PÅSK!


Du behöver:
200 g vit choklad
Gula chokladpastiller, 20-30 st (jag använde Non Stop)

Smält chokladen i vattenbad, låt svalna något.
Klä en plåt/bricka med bakplåtspapper och pytsa ut klickar av vit choklad (jag använde en sked för att pytsa ut klickarna). Storleken på äggen väljer du själv, gör dem inte för tjocka dock, godast är det om de är tunna!
Droppa lätt ner chokladpastillerna mitt på eller aningen på sidan av klicken med vit choklad och ställ i kyl för att stelna.
Förvara dem svalt fram till servering!

Påskägget har jag köpt på Åhléns, jag tycker det är fint när äggen är delade på
kortsidan istället för på längden. Smidigt är det också då ägget kan stå upp själv :)

tisdag 26 mars 2013

SilviaKaka

Våren 2012 blev jag bjuden på denna fantastiska kaka för första gången. Det var en av mina kollegor som fixat fika till jobbet och jag kunde inte få nog, flera bitar klämde jag i mig. En kaka helt i min smak!

Kakan har en gul vacker färg som gör att den passar perfekt in på dessertbordet till påsk. Vill du baka en enkel men samtidigt utsökt kaka till påsk kan jag verkligen rekommendera denna! Jag minns inte vart jag hittade receptet, jag surfade runt ett tag innan jag av någon anledning som jag heller inte minns valde just detta recept. Lätt recept är det också, bara de måste ge kakan ett extra plus i kanten ;)

Recept:
(1 st långpanna)
6 ägg
6 dl strösocker
3 dl vatten
6 dl vetemjöl
6 tsk bakpulver

200 g smör
2 dl strösocker
2 äggulor
4 tsk vaniljsocker
2-3 dl kokos

Ugn 175 grader C

Sockerkaksbotten:
Vispa ägg och socker riktigt poröst.
Tillsätt vattnet, mjöl och bakpulver.
Smöra en långpanna (minimum 40x40 cm) och "bröa" den med kokos.
Häll smeten i långpannan och grädda 15-20 minuter i nedre delen av ugnen. (stickan ska komma ut torr)
Låt svalna något.

Topping:
Smält smöret och ta av det från plattan, rör i strösocker och vaniljsocker. Låt svalna något innan du tillsätter äggulorna. Bred sedan toppingen över kakan och strö över kokos.
Låt toppingen stelna innan du skär kakan.

Jag tycker att kokosen ger kakan en knäckig och god "yta" så jag smörade plåten och istället för mjöl eller ströbröd bröade jag plåten med kokos. Det går givetvis lika bra med någon av de andra alternativen, eller om man hellre vill det så kan man klä den med bakplåtspapper.

Vispa ägg och socker pösigt

Jag siktade ner mjölblandningen och vände om. Vänd om ordentligt, jag var lite slarvig och
fick fiska upp några klumpar när jag fått ut smeten i långpannan, så gör inte som jag :)

Min käresta T fick ställa upp med att hälla över smeten i formen för att jag skulle få
möjlighet att fota momentet. Inte för att det är ett svårt moment, men för att jag tycker det är fint :)


Dags att grädda!

Kakan är färdiggräddad och jag fick grädda min lite mer än 20 minuter. Det kan dock bero på att min långpanna är något
mindre än de flesta andras. Jag har nämligen bara en ugn på 50 cm. Inte alltid ultimat när det kommer till bakverk i större
format, men jag får det att fungera :)

Skär upp kakan i önskad storlek, inte för små bara ;) Gästerna kommer att vilja ha en stor bit!

Kanterna på kakan klättrade upp något över höjden i jämförelse med resten av kakan, därmed blev
det ingen topping på den delen av kakan. Det gjorde däremot ingenting, kanterna var riktigt sega och goda.

Frys ner de bitar som blir över, tinar på nolltid och smakar riktigt gott även aningen frusna!

Jag har vanligtvis bra karaktär när det kommer till sötsaker, denna kaka däremot är jag svag för, väldigt svag för!  
Lycka till!

måndag 25 mars 2013

Taxinge Slott

På lördags morgonen styrde jag bilen väster ut mot den vackra sommarstaden Strängnäs. Väl framme hos nära och kära blev det frukost och därefter packade vi in oss i bilen igen och styrde mot Nykvarn och Taxinge slott.

Länge har vi pratat om att åka dit för att fika och strosa kring i de små bodarna utanför slottet, där finns massor av fina saker till hemmet. Det blev så klart massor av bilder från besöket, har du vägarna förbi Nykvarn kan jag verkligen rekommendera ett besök på slottet. På sommaren finns sol och bad möjligheter och lagom till jul anordnar de julmarknad. Det är också här de spelar in Hela Sverige Bakar.

Det var ett stort utbud på kakmått, jag valde åtta stycken nya till min samling :)

Min kära vän E och min guddotter, båda redo att kliva in i värmen och ta en fika!

Trappen var prydd med videung. Även om våren inte känns i luften ännu ser man
många tecken i naturen.


Väl inne i caféet möttes vi av en kak- och tårtbuffé svår att beskriva med ord. Jag insåg snabbt att det skulle bli svårt att i efterhand måla upp denna vy, jag plockade istället fram kameran och tog bilder på några av godsakerna. Nu låter jag bilderna tala för sig själv!







Efter fikapausen besökte vi en annan av bodarna, där möttes vi av så mycket fina saker att inte ens mitt och E:s kök tillsamman skulle rymma alla prylar. Varför har jag inte ett gigantiskt stort kök med meterlånga bänkar som jag kan pryda med härlig burkar och ställningar. Bild nr två nedan är på en av alla ställningar för kaffemuggar som verkligen fastnade för, mina köksbänkar är däremot redan fyllda med tråkiga nödvändigheter.Inte ens min kitchenaid får plats, den står undan stuvad i ett skåp. Jag borde skämmas! Vart är mitt gigantiska drömkök?



För er som är nyfikna kolla in hemsidan, där finns massor av information om Taxinge slott.

torsdag 21 mars 2013

Jitterbugg

En spröd kaka med lager av seg maräng!

Först gången jag läste om jitterbugg "bakverket" var det i muffinsformat. Kakan hade jag inte hört talas om innan dess. Jag vet att jag sagt det förr, men jag tycker fortfarande att det är roligt med nya bakverk. Lyckas jag första gången går jag gärna vidare till nästa utmaning. Misslyckas jag däremot eller känner att jag borde ha gjort det bättre, då nöter jag gärna samma recept tills dess att jag själv är nöjd med slutresultatet!

Helgen närmar sig och jag ska iväg och besöka en kär vän och även min guddotter. Det var länge sedan vi sågs nu, sjukdom, jobb och livet i allmänhet har gjort att de senaste gångerna har ställts in. Så idag blev det ett impulsbeslut. Jag åker på lördag morgon och så får vi se vad helgen bjuder på. Ibland gör planering saker och ting bara mer komplicerade. Då måste man handla på impuls!

Jitterbuggare
(15-20 kakor)
5 dl vetemjöl (300 g)
1 dl strösocker
200 g smör
2 äggulor

Fyllning:
2 äggvitor
0,5 dl strösocker

Ugn 175 grader C

Blanda mjöl, socker och smör i en matberedare. Tillsätt äggulorna och arbeta snabbt ihop till den deg.
Lägg degen att vila 30 minuter i kylskåp.
Kavla ut degen 3 mm tjock på ett bakplåtspapper (fastna degen på kaveln kavla istället degen mellan två bakplåtspapper).
Vispa äggvitorna och tillsätt lite socker i taget tills att du har en fluffig maräng.
Bred magränsmeten på degen i ett jämnt lager. Rulla ihop till en rulle med hjälp av pappret på samma sätt som en rulltårta. Lägg rullen i frysen 15-20 minuter så går det lättare att skära den.
Skär rullen i dryga centimetertjocka skivor. Lägg skivorna med snittytan upp på bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter (de ska få lite färg). Låt svalna och lossa dem sedan från bakplåtspappret.
Låt kallna på galler.

Nu ska vi baka en kaka!

Marängen kan vara lite knölig att bre på, min ville inte fastna i degen. TÅLAMOD så går det utmärkt!

Se så bra det blev till slut. Nu dags att rulla ihop till en rulle. Detta är också ett lite knepigt moment, marängen har en tendens att vilja åka ut på sidorna. Man får rulla med lätt hand och försiktigt lyfta in den i frysen så att rullen stelnar och går lättare att skära.

Jag skriver lättare att skära för att jag tycker inte att det var helt enkelt. Även fast rullen är fryst vill marängen gärna pysa ut på sidorna. Försök att genomföra detta moment så fort som möjligt (inte som jag med foto pauser) ;) Så länge kakdegen är fryst är detta moment så mycket enklare!

Kakorna ligger på plåten och det är hög tid att grädda dem. Jag fick ut två plåtar och gräddade dem var och en för sig i ugnen.

Kakorna ska få färg, har de inte fått färg efter 20 minuter låt dem gå några minuter till. Se till så att marängen inte blir bränd bara!


Jag hoppas jag nu inte med min beskrivning i bilder har skrämt upp Er som vill testa det här recept. Det är innehåller som ni förstår många spännande moment, några mer kritiska än andra men inget som inte går att rädda med lite tålamod och vilja!

Då jag nu åker bort över helgen blir med största sannolikhet inte fler blogginlägg denna vecka. Jag passar därför på att önska trevlig helg och lycka till med helgens bakverk!