torsdag 28 februari 2013

Födelsedagsfika

Februari lider mot sitt slut och jag är verkligen redo för vår nu när vi nu kliver in i mars månad. Idag när jag gick från jobbet (17 tiden) var det fortfarande ljust ute, och lika så är det på morgnarna när man beger sig till jobbet. Helt otroligt vad mycket piggare man känner sig och vad mycket det gör när man möte dagsljuset istället för mörkret när man går utanför dörren.

Jag tänkte hinna med att lägga upp några bilder får mitt födelsedagsfirande innan februari är över, det blev som nämnt tidigare bara ett litet firande med mina närmsta.

Mitt nya kakfat fyllt av godsaker :)

Jag bakade inför dagen till ära små cupcakes och tog med mig till jobbet, men jag sparade några hemma då jag visste att jag skulle få besök framåt helgen. Jag fyllde köket på jobbet med godsakerna lagomt till att folk började droppa in på morgonen och för att ingen skulle missa att det var min födelsedag (varför det fanns fika framdukat så tidigt på morgonen) tapetserade jag köksluckorna med post-it lappar där jag stavade ut att det var min dag och att det måste firas! :) Jag tycker fortfarande att det är barnsligt roligt att fylla år, plus att man får baka massor med godsaker och bjuda in nära och kära. Det blir inte bättre än så.

Coconut Cream Cupcakes toppade med Kokos och Mascarpone




Redan på fredagen kom min syster M med familj från Hälsingland och fyllde hela lägenheten med skratt och värme. Min underbart goa systerson fångade genast all min uppmärksamhet och jag hade gärna burit kring på honom hela kvällen. Är man däremot ett år och orädd vill man gärna inte sitta uppkurad i sin mosters knä hela kvällen, det finns så mycket att upptäcka!



Denna vackra bukett fick jag på min födelsedagen av T, jag fullständigt älskar tulpaner och skulle gärna köpa mig en bukett varje vecka. Buketten stod i vasen fram till söndagen. Då klippte jag av tulpanerna och satte dem i dricksglas, jag fick då njuta av dem ytterligare några dagar.

Märk väl vårens färger i den sista bilden, det är nära nu! :)


söndag 24 februari 2013

Toppat med Kokos och Mascarpone

Till min födelsedag bakade jag kokosmuffins toppade med kokos. Mascarpone som är en italiensk mjukost har en speciell smak. Jag personligen har lite svårt för den i naturell form, men fullständigt älskar den när man blandar samman osten med socker och grädde. Den får gärna också smaksättas som i det här recept med kokos eller som i min systers bröllopstårta; körsbär. Receptet på mascarponefrosting med körsbär hittar ni här.

Mängden topping är beräknad till cirka 14 stora cupcakes och jag som gjorde små fick lätt satsen att räcka till 30 cupcakes. Receptet kommer från boken MUFFINS av Johan Åkerberg.

Jag toppade min kokostopping med hyvlad kokos. För mig kan det aldrig bli för FÖR mycket kokos :)
Topping/frosting:
200 g mascarponeost
1 dl florsocker
2 dl kokosflingor

Rosta kokosflingorna i en torr stekpanna på medelhög värme, låt svalna helt.
Vispa ihop mascarponeost och florsocker.
Vänd ner de rostade kokosflingorna.
Spritsa eller bred på dina muffins, eller som lager i din tårta.

onsdag 20 februari 2013

Semmelrulltårta

GRATTIS TILL MIG PÅ FÖDELSEDAGEN!


Idag är det min dag och även om det inte blir något stort firande så kommer mina kollegor på jobbet ett få smaka på lite godsaker. Jag stod i måndags och bakade massor med mini cupcakes som jag toppat med härligheter. Mer om det en annan dag.

På lördag kommer min familj på lite fika (lovat min mamma att inte baka allt för mycket), då tänker jag bjuda på denna semmelrulltårta. Den smakar VERKLIGEN semla, och även om jag tycker att min botten blev något tjock så vägen smakerna upp! Semla i ny tappning!

Ha en bra onsdag alla där ute, det tänker jag ha!

Receptet har jag hittat in tidningen BAKA, nr 1 2013
Rulltårta:
3 ägg
150 g socker (1,5 dl)
120 g vetemjöl (2 dl)
5 g bakpulver (1 tsk)
5 g vaniljsocker (1 tsk)
2 tsk kardemumma, nystött
1 msk vatten
florsocker till garnering

Karamelliserade mandlar:
Se recept här
Mandelmousse:
Se recept här

Ugn 250 grader C

Täcka en långpanna med bakplåtspapper.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, och kardemumma och sikta ner i äggsmeten tillsammans med vattnet.
Vänd med lätt hand ihop smeten och bred ut jämnt över bakplåtspappret.
Grädda mitt i ugnen i cirka fem minuter.
Ta ut kakan och pudra med lite florsocker. Lägg ett bakplåtspapper på kakan, lägg på en plåt och vänd uppochner på kakan. Pensla med lite vatten på det bakplåtspapper som nu är överst, vänta någon minut och dra sedan bort det försiktigt. Låt kakan kallna.

Montering:
Bred ut moussen över kakan och rulla ihop den från långsidan.
Rulla sedan in tårtan i bakplåtspapper och låt ligga kallt med skarven ner tills du skär upp den i bitar.


Karamelliserade mandlar

Mandelmousse

Bred ut ett tunt jämnt lager på plåten.

Dra försiktigt av pappret.

Bred på mandelmoussen och rulla ihop längs långsidan.

Skiva upp och frys in om inte hela tårtan går åt!

tisdag 19 februari 2013

MandelMousse

En god mandelmousse att fylla tårtor, whoopie pies, toppa cupcakes o.s.v.

Den knapriga karamelliserade mandeln livar upp moussen och gör den till något alldeles extra!

Mandelmousse:
3 gelatinblad
300 g vispgrädde (3 dl)
200 g mandelmassa
karamelliserade mandlar, se recept här


Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter.
Vispa grädden.
Krossa den karamelliserade mandeln fint.
Riv mandelmassan fint och vänd ner den i grädden tillsammans med de karamelliserade mandlarna.
Krama ur gelatinbladen och smält dem försiktigt i en kastrull på spisen eller i mikrovågsugnen. Blanda ner lite grädde i gelatinet och rör sedan ner gelatinet i grädden.

måndag 18 februari 2013

Karamelliserade Mandlar

Jag tycker om mandel, använder det gärna i båda matlagning och i bakverk. Jag tycker däremot att mandeln har fått en stämpel av att vara trist och tråkig, den borde uppskattas mer!

"Sötmandelm hör till den där skaran livsmedel som blir vad du gör den till. Den kan malas till mjöl och bli söta makroner eller mjuk marsipan. Den kan rostas med heta kryddor och toppa mexikansk eller asiatisk mat, och den kan saltas och ätas som snacks. Man kan också pressa orja ur den - mandelolja. För att bara nämna några exempel. För egentligen finns det ingen gräns för allt man kan använda mandeln till."

Utdraget hämtat från tidningen BAKA nr 1 2012


Karamelliserade mandlar:
100 g sötmandel
150 g råsocker (1,5 dl)

Grovhacka mandeln och rosta den i en torr stekpanna på medelhög värme under omrörning, cirka fem minuter.
Tillsätt socker och låt det smälta till ljusbrun färg.
Häll snabbt upp på bakplåtspapper och bred ut lite. 

Om du vill ha mindre bitar kan man krossa mandlarna när de har stelnat, tex som fyllning i en tårta eller som garnering av dina cupcakes.

Rosta mandeln i en torr stekpanna.

I med sockret och låt det smälta, helt eller bara lite lätt.

När sockret smält och fått fin färg är mandeln klar.

Vänd snabbt upp på bakplåtspapper och låt stelna. Tänk inte tanken att provsmaka innan det är svalnat helt, du kommer då att bränna både fingrar och tunga rejält. Tro mig! :)

söndag 17 februari 2013

Honungsknäcke

Förra veckan startade jag en ny surdeg, denna gången på råg. Min första surdeg var vete och den valde jag i somras när det var dag för semester att baka upp. Jag kände mig klar med surdeg efter en längre tid med surdegsbak. Nu hittade jag ett recept på knäckebröd med surdeg och bestämde mig att det nog var dags för lite mer surdegsbröd här hemma.

Det här receptet var enkelt att förbereda och surdegen ger en riktigt god smak. Det var någon kladdigt att baka ut och mina kakor blev aningen tjockare än vad jag hade önskat. Alltid svårt när man bakar ett recept för första gången.

För någon månad sedan valde jag att köpa mig en digital köksvåg, OJ vad jag använder den. Ett riktigt bra köp! Speciellt bra är det när man hittar recept i tidningen BAKA, där anger det alltid alla ingredienser i gram. Det här receptet på honungsknäcke kommer från BAKA.


Honungsknäcke:
1 dl mjölk
200 g rågsurdeg
210 g grahamsmjöl
50 g honung
1 tsk salt

Ugn 250 grader C

Blanda alla ingredienserna till en deg och låt vila i cirka 20 minuter.
Kavla ut degen tunt, använd lite mjöl om det krävs.
Sporra ur bitar i önskad form eller gör stora brödkakor som du sedan kan bryta.
Grädda kakorna cirka 5-7 minuter, brödet får fort färg på grund av honungen så håll noga koll.

Om brödet blir segt:
Eftergrädda brödet på 100 grader i cirka 10 minuter. Stäng av ugnen och låg brödet vara kvar i ugnen tills att den är kall.


Kavla ut degen riktigt tunt, min blev som sagt något tjock. Jag valde att kavla direkt på bakplåtspappret.

Jag testgräddade en liten bit för att se hur brödet skulle gräddas.

I den ena kakan valde jag att sporra ut färdiga bitar medans jag på den andra plåten gjorde en stor brödkaka som jag bröt i mindre bitar efter att jag eftergräddat mitt knäckebröd. 

Söndagsfrukost!

tisdag 12 februari 2013

Baguetter som jäser över natten

Helt klart det enklaste och godaste brödet jag testat så här långt när det kommer till kalljästa bröd.
Det här receptet snubblade jag över i den otroligt fina bloggen Bara en kaka till, baguetter som jäser över natten (i rumstemperatur) bara att baka ut på morgonen och grädda. Lätt och lyxigt!

I receptet står det att man endast ska röra ihop degen kvällen innan, jag har testat receptet två gånger nu och valt att arbeta in mjölet med köksassistenten, fungerar också utmärkt. Receptet ger tre mindre baguetter så gör de hellre lite kortare och tjockare än långa och smala.

Jag valde att dubbla receptet vid testbak nummer två, kan starkt rekommenderas då man då får tre stora baguetter!
Recept till 3 mindre baguetter:
3 "ärtstora" bitar jäst
3 dl ljummet vatten
1,5 tsk salt
0,25 dl vetekli/havrekli
Cirka 7 dl vetemjöl special (380 g)

Lös upp jästen helt i vattnet, tillsätt salt, vetekli/havrekli och 6 deciliter vetemjöl special. Arbeta ihop till en smidig men ändå lös deg, använd endast den sista decilitern mjöl om så behövs. Lägg degen i en bunke med plats för den att växa och plasta med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur 5-18 timmar.

Ugn 275 grader C

Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord, vik degen på mitten och se till att alla ytor blir mjölade.
Dra ut degen till en rektangel (15x25 cm), dela degen i tre lika stora delar och mjöla alla snittytor.
Vrid baguetterna med lätt hand och lägg på papprad plåt.

Låt vila medan du värmer ugnen till 275 grader C.
Innan du sätter in baguetterna i ugnen spraya ugnen lite invändigt uppe och nere, det går även bra att kasta in lite vatten i botten på ugnen. Detta hjälper bröder att få ett bättre skorpa.
Grädda brödet i mitten av ugnen 13-14 minuter (beroende på storlek, innertemperaturen ska vara 92-94 grader C), låt svalna på galler utan bakduk. NJUT!

Morgonen efter när brödet ska bakas ut har degen denna fina textur.

Vänd upp på väl mjölat bakbord.

Forma baguetterna och vid dem med lätt hand.

Mina baguetter är färdiggräddade. Som jag nämnde tidigare valde jag att dubbla min sats för att får tre stora baguetter.
Den ena blev frukost för mig och T och de andra två gav jag bort till svärmor och svärfar.

Brödet går utan problem att frysa in om så önskas. 

söndag 10 februari 2013

Små Chokladsemlor med Ganache och Polkagrädde

Fettisdagen närmar sig och i år ville jag testa något nytt.
Det fick bli en kombination av choklad och polka. Semlorna är små, ungefär hälften så stora som en normal semla. Receptet kommer från tidningen BAKA nr 1 2012.

Även om inte polka är en storfavorit hos mig tycker jag ändå att slutresultatet blev bättre än förväntat, helt klart mer än godkänt! Jag tänker däremot att det nog skulle vara ännu godare med en kaffegrädde, om man är kaffeälskare som jag det vill säga :)


Bulldeg:
(till 25 små semlor)
2,5 dl mjölk
25 g jäst
1 dl strösocker
1 tsk salt
1 dl kakao
100 g smör, rumsvarmt
Cirka 7 dl vetemjöl

Chokladganache:
(till 8 små semlor)
1 dl mellangrädde
1 msk honung
125 g mörk choklad, 70%

Polkagrädde:
(till 8 små semlor)
2 dl vispgrädde
10 polkagriskarameller

Garnering:
Florsocker

Ugn 225 grader C

Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken till 37 grader och häll över den smulade jästen, rör till jästen löst sig helt.
Tillsätt socker, salt, kakao och arbeta in lite mjöl och smör i taget tills du har en smidig deg.
Låt jäsa 45 minuter under bakduk.
Dela degen på bakbord till 25 lika stor bitar (använd våg för att få alla i samma storlek), trilla bullar och lägg på papprad plåt.
Låt jäsa ytterligare 25 minuter.
Grädda bullarna i mitten av ugnen 5-7 minuter.

Hacka chokladen fint.
Sjud upp grädde och honung i en kastrull, ta av från plattan och tillsätt chokladen.
Låt chokladen smälta i grädden under omrörning, ställ svalt att stelna.

Krossa polkagriskaramellerna fint i en mortel.
Vispa grädden och vänd ner polkagriskrosset.

Skär av locket på varje bulle.

Ta bort lite av bullens innanmäte med en gaffel.

Fyll dem med chokladganache.

Mortla polkagriskaramellerna fint.

Klicka ut polkagrädde över varje semla.

Lägg på locket och pudra med florsocker.

Förvara i kyl/sval fram till servering. NJUT!


lördag 9 februari 2013

Katalaner

Spröda mördegsskålar med seg fyllning av mandel och citron. Receptet kommer från boken SÖTT utgiven av ALLT OM MAT.

Detta blir mitt bidrag till alla hjärtans dag 2013. Otroligt goda om jag får säga så själv!

Valentine´s day 2013
Mördeg:
150 g smör
3,5 dl vetemjöl (210 g)
1 msk vatten
3/4 dl Maizena majsstärkelse
0,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Fyllning:
50 g sötmandel
50 g smör, rumsvarmt
300 g mandelmassa
1 citron, rivet skal

Garnering:
Florsocker

Ugn 175 grader C

Tärna smöret och kör det i matberedaren tillsammans med övriga ingredienser.
Linda in degen i plastfolie och låt vila i kylskåp cirka en timme.

Rosta mandlarna (med eller utan skal) i en torr stekpanna under omrörning 2-3 minuter. Låt svalna och grovhacka.
Riv mandelmassan grovt och blanda med mandeln, smör och citronskal.

Spara cirka en fjärdedel av degen till hjärtdekoren. Dela resterande deg i 12-14 bitar och tryck ut (jag valde att kavla degen lite lätt innan jag tryckte ut den i formarna) i smorda och mjölade aluminiumformar. Fördel ut fyllningen (inte för mycket då den kommer att stiga någon) och platta till.

Kavla ut den sparade degen(cirka 2 cm tjock) på väl mjölat bakbord eller mellan två bakplåtspapper. Ta ut hjärtan med en pepparkaksform och lägg ett hjärta på varje kaka.

Grädda kakorna mitt i ugnen cirka 20 minuter. Ta kakorna ur formen när de har svalnat och pudra över med florsocker innan servering.

Stek mandlarna i en torr stekpanna.


Jag köpte mandelmassa, annars går det lika bra med egen om du har det eller vill göra.


Hacka mandeln grovt, de grövre bitarna i kakan livar upp!


Citronen fräschar upp kakan och gör att den inte blir för söt.


Pensla formarna med smör och mjöla dem.


Dags att trycka ut degen i formarna.


Ha inte allt för tjockt lager deg längs kanterna, den kommer att svälla i ugnen.

Fyll upp med fyllningen, inte hela vägen upp till kanten 3/4  räcker nog.

Placera hjärtat av mördeg på toppen, sen in i ugnen. 

Färdiggräddade och toppade med florsocker.
Kan vara lite klurigt att få ur dem ur formen om man använder hårda formar som jag gjorde, men med lite
tålamod så går det utan problem.