söndag 30 december 2012

Gott Nytt År!

Jag vill passa på att lite kort tacka för detta år samt önskar Alla Er läsare där ute ett Gott Nytt År och god fortsättning. Jag gör det med en bild från mitt galnaste nyår någonsin, Dubai 2006.

Jag ser fram emot det kommande året och alla dess bakverk, först ut blir min systersons 1 års dag där det ska bli en regnbågstårta i blått. Det kommer nog även att bli en hel del knäckebrödsbak under 2013, bakade två sorters knäckebröd under december månad och jag är helt fascinerad.


På återseende 2013!

/Elin

söndag 23 december 2012

WhiskeyTryffel

En tryffel gjord på riktigt mörk choklad med en skvätt av whiskey/likör eller varför inte glögg. Bättre än så blir det inte efter all den goda julmaten. Mina tryfflar smaksatte jag med whiskey men det går givetvis bra att använda sin egna favorit att smaksätta med. Receptet kommer från dansukker.se

Om man inte vill rulla tryffeln till bollar man kan hälla chokladmassan i en form och skära ut kuber som man sedan rullar i kakao, där gör man som man själv vill.

Whiskeytryffel

Recept:
200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
25 g smör
5 msk mörkt muscovadosocker
2-3 msk whiskey


Hacka chokladen fint.
Blanda grädde och socker i en kastrull, låt koka upp.
Tillsätt choklad, smör, whiskey och rör till en jämn massa.
Låt stå i kylen några timmar så att massan stelnar.

Rulla lagom stora bollar och vänd dem i kakao.
Jag förvarar min tryffel i kylen fram tills julafton, sen får den stå framme under julaftonskvällen :)

Använd en sked för att måtta upp bollarna.

Jag rullar alla bollar först...

Därefter vänder jag dem i kakao.

Tryfflarna är nu färdiga.

lördag 22 december 2012

En favorit i godishyllan i juletid

Har du inte testat ännu, då är det dags!
Den passar också toppen att blanda ner i ditt egna julgodis, gärna i rocky road!

Dumle smaksatt med pepparkaka!

fredag 21 december 2012

Kalljästa Saffransbullar

Varför kalljäsa undrar ni kanske? Ja, det gör jag också ibland när jag ska envisas med att kalljäsa degen. För mig handlar det nog mycket om att utforska nya områden. Att göra en deg som sedan jäser i rumstemperatur fungerar klockrent, men det är roligt att testa nya saker och speciellt när det kommer till bakning. Utmana sig själv och våga misslyckas då och då, alltid har man lärt sig något. Det gäller bara att minnas det till nästa gång ;)

Lussekatter som jag säger har jag bakat i många år, det hör till advent. Så i år ville jag göra det på ett nytt sätt och det fick då bli att kalljäsa degen. Jag googlade runt och läste lite olika recept, fastnade till slut för vad konditor Magnus Johansson skrev i chatten från tv4 nyhetsmorgon (2010)  "använd samma recept som vid kanelbullebaket, bort med kardemumma och tillsätt saffran efter smak". 

Jag har redan ett väldigt bra recept på kalljästa kanelbullar, så jag bestämde mig för att använda samma recept och följa Magnus råd.

Den härliga färgen av saffran lyser upp hela kakfatet!
Recept:
40 g jäst
5 dl kall vispgrädde
150 g smör
1 tsk salt
1 dl strösocker
1 g saffran (2 kuvert)
12-15 dl vetemjöl special

Ugn 250 grader C

Kvällen innan:
Smula jästen i en bunke och blanda ut med lite av grädden. Tillsätt resten av grädden , smör socker, salt och  till sist mjöl, lite i taget. Arbeta degen 10-15 minuter i köksassistenten eller ca 30 minuter för hand. Knåda i det sista mjölet för hand. Du känner bäst med händerna när degen har fått tillräckligt med mjöl.
Pudra degen lätt med mjöl, täck med plastfolie och låt stå i kylen över natten, minimum 8 timmar.

Morgonen efter:
Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord, låt vila 15-20 minuter.
Forma bullarna, låt jäsa cirka 30 minuter innan de går in i ugnen.
Grädda bullarna i mitten av ugnen  5-8 minuter beroende på bullarnas storlek.


Apelsin och mandelfyllda saffransbullar med mandelflarn. Penslade dem med uppvispat
ägg innan jag prydde dem med mandelflarn och gräddade i mitten av ugnen.

Jag valde att gör tre sorters bröd: lussekatter, bullar och fyllda bullar. Till bullarna och de fyllda bullarna använde jag mig av en apelsin och mandelfyllning, receptet finns här


Saffransbullar fyllda med apelsin och mandel. Ta ut bullarna ur ugnen och
låt svalna. Pensla sedan med smält smör och doppa i strösocker.

Lussekatter med russin. Pensla med uppvispat ägg och tryck ner ett russin i vardera
ände av bullen. Grädda och låt svalna på brödgaller.

tisdag 18 december 2012

Gingerbread CakePops

Imorgon har vi adventsfika på jobbet och jag ska bjuda på cakepops smaksatt med pepparkaka, jag kommer nog även ta med citron & saffranssurror och pepparkakor. Det är så fullt här hemma i alla burkar nu att jag måste bjuda bort lite för att kunna baka mer :)

Det är verkligen många som bakar cakepops nu, riktigt poppis har det blivit. Bara idag har jag fler träffar på bloggen där folk googlat cakepops med olika smaksättning. Skoj!

Som vanligt gör jag mina pops stående, helt fel i mångas ögon...men det tycker inte jag :)

Urgulligt och passande strössel till just dessa cakepops.

Det blir lite klurigt att skriva ner måtten för det här recept då jag använde mig av en nedfryst browniekaka (mängd kaka är jag osäker på då det var rester från ett tidigare tårtbak) och smulade sedan ner pepparkakor. För att få det till en deg använde jag philadelphiaost. Jag gör ändå ett försök.

Recept:
1 st browniebotten, recept finns här
10 st pepparkakor (mer eller mindre efter smak)
2-3 msk philadelphiaost
200 g mörk choklad, 70%

Du behöver även:
Pinnar
Snören/band
Strössel (eller varför inte bara smulor av pepparkaka)

Smula pepparkakorna över browniebotten och kör ihop i köksassistenten. Tillsätt 1 matsked philadelphia i taget till du har en bra konsistens som går att rulla till bollar.

Rulla bollar, inte för stora. 
Låt bollarna vila i kylen ca 30 minuter.

Smält 200 g choklad i ett vattenbad.
Ta ut bollarna ur kylen, doppa varje pinne i den smälta chokladen och stick ner varje pinne i mitten på bollarna (pinnen fäster bättre om du gör det).
Låt bollarna vila ytterligare 30 minuter i kylen så att chokladen får stela helt.

Värm på chokladen i vattenbadet om den har stelnat.
Doppa bollarna i chokladen och ställ dem på en papprad plåt.
Strö över strössel eller kaksmulor i önskad mängd och ställ tillbaka dem i kylen tills dess att chokladen har stelnat.

Om man vill:
Lägg en bit bakplåtspapper på en skärbräda, använd sedan en kniv och jobba dig runt varje cakepop  med kniven lutad in mot botten och skär bort "ringen" av choklad.

Dekorera slutligen popsen med ett snöre eller ett sidenband.


Doppa klubborna i den smälta chokladen.

Dra av den överflödiga chokladen i botten innan du ställer den på bakplåtspapper.

Strö över strössel eller kaksmulor som garnering.

Dekorera kakorna med valfritt snöre eller band.

Förvara dem i kylen och servera dem något kalla (om ni frågar mig).

måndag 17 december 2012

Citron & Saffranssnurror

Jag vet att det inte var så länge sedan jag sa det, men ibland bara fastnar jag för en bild. Jag utmanas av att se om även jag kan skapa de bakverk som jag själv fastnat för. Så var det med det här recept som jag hittade på recept.nu

Jag har också insett att december månad är alldeles för kort för att jag ska ha tid att baka och blogga om alla godsaker som hör julen till, jag kommer bara att hinna med hälften av allt jag hade planerat in för bloggen denna jul. Jag får glädja mig vid att december infaller även nästa år och försöka att starta redan i början av november.

För att verkligen visa den vackra gula färgen kakorna har tog jag den här gång hjälp av photoshop. I annat fall brukar i maximal utsträckning klippa mina bilder i Paint (om man bortser från instagram bilderna), photoshop är däremot en helt ny värld för mig. Jag fick be T om hjälp för att få till bilderna, han är ingen fena han heller men han lär sig grymt snabbt. Det vore roligt att gå en riktig fotokurs någon gång, att verkligen lära sig vad man kan skapa med hjälp av kameran och vad man kan förbättra i efterhand. Jag älskar vackra bilder och speciellt när det är bilder på bakverk!

Citron & Saffranssnurror
Grunddeg:
5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
225 g kallt smör

Smaksättning 1:
1 msk hett vatten
0,5 g saffran (ett kuvert)

Smaksättning 2:
Skalet från 1 citron
1 msk citronsaft
Ugn 175 grader C

Lägg alla de torra ingredienserna till grunddegen i en matberedare och kuba sedan ner det kalla smöret. Mixa tills du har en något så när deg, vänd då ut den på bakbord och knåda igenom den.
Dela degen på två, lägg tillbaka hälften av degen i matberedaren och tillsätt cirtonsaft och citronskal. Mixa samman och knåda till en deg.
Lägg andra hälften av degen i matberedaren, blanda saffran med hett vatten och häll över degen. Mixa och knåda sedan samman till jämn deg.
Plasta vardera deg och låt vila i kylen ca 30 minuter.

Mät ut två bakplåtspapper 20x30 centimeter.
Kavla ut vardera deg på bakplåtspappret. Lägg dem samman och kavla försiktigt så att de fäster ihop. Dra bort de översta bakplåtspappret och rulla ihop längs långsidan. Ta bakplåtspappret till hjälp som när du rullar en rulltårta. Låt ligga kallt (i kylen) cirka 30 minuter.

Hetta upp ugnen och ta fram kakrullen ur kylen.
Skär skivor, cirka en centimeter tjocka och placera på papprad plåt.
Grädda i mitten på ugnen 10-12 minuter, de ska inte få mycket färg alls, bara kanterna på kakan ska bli gyllene. Låt svalna på galler.

Mixa till en deg.


Kavla ut vardera deg på bakplåtspapper.


Skiva rullen i 1 cm tjocka skivor.

Dags att grädda.

Jag tycker att idén med den här kaka är jättesöt, lite andra färger och den fungerar toppen till barnkalaset!

söndag 16 december 2012

Pepparkakor

Det är tredje advent idag, bara en vecka och en dag kvar till julafton! Jag nämnde i novemberinlägget "hembakta pepparkakor eller inte" att jag beställt nya formar till årets pepparkaks bak. De anlände bara två dagar efter att jag la in min beställning, suveränt!

Jag gjorde min pepparkaksdeg i början på veckan och i helgen har jag bakat pepparkakor i flera omgångar, i början är alla med och bakar. I slutet däremot brukar jag få stå där själv och ta hand om den sista degen. Men vad gör väl det, julmusiken flödar i radion och det doftar nybakta pepparkakor.

Receptet hittade jag i tidningen BAKA.

Kolla in min vackra pepparkaksburk, nyinköpt för i år.
Recept:
Ca 100 st pepparkakor)
200 g smör
210 g mörk sirap (1,5 dl)
300 g strösocker (3 dl)
150 g vispgrädde (1,5 dl)
6 g ingefära, malen (1 msk)
6 g kanel, malen (1 msk)
5 g kryddnejlika, malen (0,5 msk)
5 g kardemumma, malen (0,5 msk)
15 g bikarbonat (1 msk)
660 g vetemjöl (ca 11 dl)

Dag 1:
I en kastrull lägg smör, sirap och socker, låt smälta. Häll blandningen i en köksassistent , tillsätt grädde och kryddor och blanda om. Blanda bikarbonat med 5 dl av vetemjölet och rör ner det i smeten. Arbeta samman degen i köksassistenten (eller för hand) genom att tillför resten av mjölet. OBS! använd inte mer mjöl än vad degen kräver, den ska fortfarande vara ganska lös.
Plasta och låt degen vila i kylen ett dygn.

Dag 2:
Ugn 200 grader C

Ta fram degen ca en timma innan.
Kavla ut en liten bit av degen i taget på lätt mjölat bakbord och stansa ut kakorna.
Placera kakorna på papprad plåt och grädda cirka 8 minuter i mitten av ugnen.

Tips, vänd sirapsflaskan upp och ner. Måtta sedan utifrån måtten längs flaskans
kant så slipper du kladda med decilitermått.

De härliga julkryddorna.
Den färdiga pepparkaksdegen redo att spendera en natt i kylen.

Fram med alla pepparkaksformar

Stansa ut dina figurer och lägga dem på papprad plåt.

Grädda kakorna och förvara i lufttät burk.

Om man vill baka riktigt tunna pepparkakor kan det vara svår att lyfta dem efter att de är utstansade, ett tips är då att kavla ut degen mellan två bakplåtspapper. Dra därefter bort det översta lagret av bakplåtspapper, stansa ut figurerna och ta bort den överflödiga degen. Grädda figurerna på bakplåtspappret de redan ligger på. Tänk också på att korta ner gräddningstiden om du gör dem tunnare.

Tänk också på att inte lägga dem för tätt, de växer då ihop i ugnen.


Nu har vi pepparkakor så det räcker ända fram till påsk, får se till att hitta på lite roliga bakverk med pepparkaka framöver. 
Först ut blir nog cake pops!

Apelsin & Mandelfyllning

Den här fyllningen ger en härlig smak av apelsin, även om det bara är skalet från en apelsin ger det väldigt mycket smak. Jag använde fyllningen till saffransbullar, snurror och fyllda bullar.

Receptet har jag hittat i tidningen Lantliv mat&vin
Recept:
150 g smör, rumstempererat
200 g mandelmassa
Rivet skal av 1 apelsin

Lägg alla ingredienser i en bunker och vispasamman med en elvisp så att det blir en jämn fyllning.
Bred ut fyllningen eller använd spritspåse och tyll för att göra fyllda bullar.


lördag 15 december 2012

Saffransskorpor/Biscotti

Det måste ha varit vintern 2010 som jag fick det här recept av en kollega på jobbet, sen dess har skorporna blivit en tradition och något av de första jag bakar till advent varje år. Receptet säger 45-50 skorpor, men jag brukar göra mina ganska stora och brukar då få ur 35-40 stycken.

Det som är bra med skorpor är att man kan ha dem framme utan att det blir torra och tråkiga, vilket många andra bakverk har en tendens att bli. De är också hårda vilket gör att man kan förvara dem i en vacker burk, det är ett stort plus om ni frågar mig :)

Jag tror att jag har upptäckt min kamera på nytt, har verkligen tröttnat på
att det alltid är mörkt ute vilket resulterar i att bilderna inte alls blir lika bra som
när det är dagsljus. Jag har därför experimenterat lite med inställningarna på
kameran och jag tror faktiskt att jag fått till det. Fortsättning följer...

Stöt saffran och socker.
Recept:
120 g sötmandel
1 g saffran, (2 kuvert)
3 g strösocker (1 sockerbit)

2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk salt
5-6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g grovhackad mörk choklad á 70%

Du behöver även:
Äggvita till pensling



Ugn 180 gracer C

Stöt saffran med sockerbiten (har du ingen sockerbit tar du strösocker).
Mal 1/3 av mandeln fint, grovhacka resten av mandeln.
Grovhacka chokladen och mjöla den lätt.

Vänd samman mandel, ägg, socker, saffran och salt, blanda väl.
Mät upp 3 dl vetemjöl och blanda med bakpulver, vänd i äggsmeten tillsammans med
den lätt mjölade chokladen. Arbeta sedan in resten av mjölet - inte för mycket!

Dela degen på två eller tre och forma längder på papprad plåt.
Pensla med uppvispad äggvita och grädda 15-20 minuter på 180 grader.

Skär snittar och låt torka i ugnen på 100 grader i cirka 30 minuter, stäng sedan av ugnen och låt dem vila där över natten. Förvara den sedan i en sluten burk.

Mal 1/3 av mandeln fint

Hacka resten av mandeln grovt, eller inte alls. Snyggast snitt blir det i skorporna om man inte hackar dem alls tycker jag.

Baka ut två längder på en papprad plåt och pensla med uppvispad äggvita.

Skär snittar innan skorporna hinner stelna allt för mycket, ha ett papper till hands för att torka av kniven mellan varven då du annars kommer att få choklad längs hela sidorna.

När man bakat så fina skorpor förtjänar de verkligen att förvaras i en glasburk!

fredag 14 december 2012

SaffransSufflé med Vit Choklad

Jag tycker det är roligt att göra sufflé, det ständiga spänningsmomentet för att se om den reser sig i ugnen eller inte. Tråkigt är det däremot om den inte väljer att stiga över kanten, man får trösta sig med att det smakar lika gott ändå :).

Jag köpte en tidning med ett recept på chokladsufflé och valde att använda det men jag bytte ut den mörka chokladen till vit choklad och valde även jag att smaksätta med saffran. Jag är inte 100% nöjd med smaken, den får jag fila lite på, men för att vara ett första försök är jag väldigt nöjd. Min tanke är att man utesluter äggulan, jag tror att utan den kan det detta till en fullpott. Får testa mig fram!

Jag testade att frysa ner några av dem och grädda dem direkt från frysen, det fungerade ypperligt! Lite annorlunda temperatur och tid vid gräddning man måste tänka på bara.


Min saffranssufflé
SaffransSufflé:
(4-6 portionsformar)
0,5 dl strösocker
1 dl vispgrädde
100 g vit choklad
3 ägg
2 msk rom

Du behöver även:
smör till formarna
socker till formarna
florsocker att pudra över innan servering

Ugn vid omgående gräddning, 175 grader C (12-15 minuter)
Ugn om du har valt att frysa in dem 200 grader C (15-18 minuter)

Smöra och sockra portionsformar, jag fick ut sex formar. Det beror på vilket storlek på formar ni har. Originalreceptet säger 4 stycken formar.
Koka upp grädden och ta av från plattan, lägg ner den vita chokladen och rör tills den har smält. Låt svalna något.
Dela äggen i gula och vita. Vispa äggvitan till ett hårt skum, tillsätt sockret under vispningen.
Rör ner äggulorna i chokladgrädden, en i taget och ordentligt mellan varje.

Rör ner lita av den uppvispade äggvitan i chokladgrädden, vänd sedan samman allt "men försiktig hand". Om du vill smaksätt nu med rom.

Portionera upp i portionsformarna och grädda i 12-15 minuter på 175 grader.
Alternativt om du fryser ner dem och gräddar vid senare tillfälle på 200 grader 15-18 minuter.

Receptet gav åtta portioner, jag valde att halvera receptet men fick ändå ut sex portioner, då vi endast är två här hemma frös jag ner resten.

Tänk på att torka bort sockret som lägger sig på kanten, annars kommer
sufflén inte att växa rakt upp.

Hittade detta snöre i jullådan, bara en liten kort bit snöre kvar och det blev
en vacker dekoration till denna dessert.


Det tar 1-2 minuter för sufflén att sjunka ihop, smaken är däremot lika god och inte godare när den fått stå lite. Jag valde inte att servera någonting till min sufflé, jag kan däremot tänka mig att en lingongrädde skulle passa bra.

torsdag 6 december 2012

Konjakskransar

Som jag nämnde i inlägget förra veckan fastnade jag för det här receptet. Receptet var med i senaste numret av hembakat.
Å vilka kakor, jag är ingen kakmänniska, men ojojoj, de var riktigt svåra att hålla fingrarna borta ifrån! Tro mig!

Jag valde att göra halva satsen och det fungerade utmärkt.


Recept:
(Cirka 50 stycken)
200 g smör
4,5 - 5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 msk konjak eller konjaksessens

Ugn 200 grader C

Nyp samman mjöl, smör och socker, tillsätt konjaken och arbeta ihop till en smidig deg.
(TIPS: gör momentet ovan i matberedaren som med pajdeg, superlätt och fort går det)
Låt degen vila inlindad i plastfolie i kylen ca 30 minuter.

Dela degen i mindre bitar och rulla rulla till avlånga "snören", dela sedan snörena i cirka 12 centimeter långa bitar.
Sno bitarna två och två om varandra och bind samman till en krans.
Lägg dem på en papprad plåt och grädda kakorna i mitten på ugnen 8 - 10 minuter.
Låt sedan kallna på galler.


Det kan vara lite klurigt att snurra dem om degen är för varm. Jag gjorde så att jag rullade dem till långa snören och kapade av dem i bitar, sen lät jag dem vila i kylen en stund innan jag band ihop dem. Bara en kort stund i kylen dock, annars blir de för hårda att binda samman.

De flyter ut någon på plåten i ugnen, men man ser fortfarande att det är kransar.

Detta var den konjak jag hade hemma, så jag använde mig av den. Jag kan inte mycket
om konjak så om denna var ett bra alternativ vågar jag inte svara på.


Ett härligt kakfat till en frostbiten första advent!
(receptet på pepparkaksbiscotti hittar du här)

måndag 3 december 2012

Skållade Frukostbullar

Lördag morgon hemma hos mig.
I lördags morse var det fullt hus här då golvet i badrummet skulle flytas. Jag själv som inte är så involverad i renoveringsarbetet mer än att jag röjer när de som är här och sliter är färdiga för dagen,  då börjar mitt arbete och jag tror ibland att lägenheten aldrig kommer att bli riktigt ren.

Jag passade redan fredag kväll på att skålla mjöl inför lördagsmorgonens frukostbullar. Det doftade ljuvlig i hela trapphuset då dörren stod på vid gavel under ugnsbaket. Medans golvet torkade fick grabbarna nybakta smörgåsar och kaffe. Tänk vilken härlig morgon, gladast var nog jag!

Receptet har jag hittat i tidningen hembakat, men som alltid när jag bakar så byter jag ut saker. Jag tyckte också receptet var snål på mjöl och valde att använda mer. Det behöver inte betyda att jag gör det nästa gång, men i lördags morse var det tydligt att de 5 dl som originalreceptet skrev inte var tillräckligt. Testa Er fram, mjöl ter sig alltid olika. 

Recept:
(ca 14 frukostbullar)
Skållning:
1,5 dl rågmjöl
2 dl vatten

50 g jäst
3 dl vatten, ljummet
1,5 dl rågmjöl
0,5 msk salt
2 msk matolja
2 msk brödsirap
6-7 dl vetemjöl special

Ugn 230 grader C

Skållning:
Häll mjölet i en värmetålig bunke.
Koka upp vattnet och häll det över mjölet, rör ihop lägg på lock/plasta och låt stå 6-8 h.

Lös upp jästen med vattnet, blanda med det skållade mjölet. Blanda väl!
Tillsätt sedan salt, olja, sirap och därefter vetemjöl, lite i taget. (detta moment gjorde jag i köksassistenten)
Ta upp degen och knåda i det sista mjölet för hand. På det viset känner du om du behöver mer mjöl eller inte.
Låt jäsa under bakduk cirka 45 minuter.

Ta upp degen och knåda den väl.
Dela i 14 lika stor bitar (väg dem om du är osäker), trilla till runda bullar.
Lägg på papprad plåt och låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Pudra dem lätt med mjöl, jag använde mig alltid av "tesilen".
Grädda 12-15 minuter tills de fått fin färg, låt sedan svalna på galler.

Bullarna gick åt som smör i solsken, tur de då jag inte har allt för mycket plats kvar i frysen.

Helgfrukost är bland de bästa jag vet, man kan ta sig tid att laga det där lilla extra och sedan sitta hur länge man vill och bara njuta av att vara ledig, sippa kaffe och bara ta en lite godsak till :)