torsdag 29 november 2012

Cookies & Cognac

På bussen hem från jobbet idag bläddrade jag i en tidning och såg en bild som fastnade på näthinnan. Det blir så ibland, jag ser en bild på en kaka eller ingredienserna i ett recept som faller mig i smaken och då måste jag testbaka. Ikväll blev det konjakskransar och även pepparkaksbiscotti, receptet på biscotti hittade jag förra julen men det blev aldrig av att jag testbakade. De ligger däremot fortfarande i ugnen och torkar och min tanke är att garnera dem med vit choklad i helgen. Vi får se hur det blir :)

Recept på godsakerna kommer under helgen!

Konjakskransar
När jag kom hem från jobbet (redan då med massor av baklust) såg jag att min tidning hade kommit, julupplagan. YEY! 
Jag har inte öppnat den ännu utan ser fram emot härlig läsning under resan till jobbet imorgon, riktig fredagsläsning!


Det var i Hembakat som jag hittade receptet på konjakskransar, jag var egentligen ute efter en annan tidning som jag spanat in en längre tid nu. Tyvärr väntade jag för länge, det har kommit ett nytt nummer av tidningen och jag har förhoppningsvis lärt mig att inte vänta så länge nästa gång!



onsdag 28 november 2012

Hembakta pepparkakor, eller inte?

Jag har nu letat på alla tänkbara ställen där ett recept kan befinna sig, men hittar det fortfarande inte. Vart är mitt recept på pepparkaksdeg? För några veckor sedan tjuvstartade jag pepparkaksbaket, men köpte då färdig pepparkaksdeg. Nu vill jag gör min min egen men hittar bara för det inte receptet. Kanske dags att test ett nytt recept?

Det finns lite olika åsikter om pepparkakor, jag hör till dem som tycker de är så mycket godare med hembakta än köpta. Jag tänkte också passa på att beställa liten nya pepparkaksformar, gjorde en beställning förra julen men det är nog dags för en till :) Det finns så många fina!

Här kommer några tips på sidor att beställa formar ifrån:


Nu ska det bakas pepparkakor!
Gubbar var det här!
Små goda mumsbitar !

måndag 26 november 2012

Mycke jobb och många misslyckade bakverk..

Jag är allt för att visa det man är duktig på, men jag tycker också att det är nyttigt att även visa att det inte finns någon som är perfekt och misslyckas gör vi alla emellanåt. Även på de saker som vi är duktiga på, det är så vi lär oss och växer!

De senaste två veckorna har det varit fullt upp på jobbet, många sen kvällar. Solen om den nu överhuvudtaget vill visa sig går ner redan innan 16 och det är som att någon släcker lampan där ute och man får åka hem från jobbet i ett kolsvart mörker. Tur att det vänder snart!

Lägenheten fortsätter att vara fylld med byggdamm och det börjar verkligen gå mig på nerverna, jag skurar golvet som att jag aldrig hade gjort något annat. Borde kunna lägga till det på mitt CV snart, "Glad tjej som tycker om att baka och är en jäkel på att moppa golv".... :)

Min mobil har pajat och jag är nu helt utan telefon, lite konstig känsla då man byggt sig en rutin att kolla mobilen hela tiden för att se om det hänt något. Jag överlever nog, det kanske till och med kan vara nyttigt att vara utan den ett tag?
Mina senaste försök till bakverk har inte muntrat upp mig heller, det har snarare gått käpprätt åt *******. Eller så är det bara jag som är bortskämt med att slutresultatet alltid blir bra? Jag vet inte, men bra har det i alla fall inte blivit den senaste tiden, i helgen har jag därför inte bakat någonting alls och det var länge sedan det hände en helg jag bara är hemma.


Först försöket med brownies, det blev en riktigt torr kaka. Något jag misstänker när jag tar ut den och ser hur den ser ut i mitten. Det är svårt det där med långpannekakor, de kan vara perfekt i kanten men i mitten är den rinnande. Eller tvärt om, riktigt bra i mitten men torr som snus ute i kanterna. Bakverk där lyckandegraden är känslig måste man veta sitt recept och känna sin ugn, första försöket med ett nytt recept är alltid svårast tycker jag.




Min tanke var att skicka med T brownies till jobbet, jag gjorde även toscalocket med ett hopp om att det skulle bli bra ändå. Men nej, mitt hjärta blöder om jag ska skicka med T ett bakverk som han sedan ska bjuda sina kollegor på och så är jag själv inte nöjd. Det gick inte, det får bli cakepops eller nått av denna icke godkända toscabrownie.



Brownieförsök nummer två och jag valde ett nytt recept, det kändes som att första receptet innehåll alldeles för mycket mjöl. Det här receptet däremot gillar jag, det finns mycket potential för att det kommer att bli en riktigt bra brownie. Jag blev inte nöjd till 100% med det först försöket, kanterna var helt fantastiska men mitten på kakan kunde ha gräddats lite längre. Receptet finns här om ni är nyfikna.



Ville kalljäsa frallor, hittade ett nytt recept och började med degen. Märkte ganska snabbt att mängden mjöl som receptet angav inte skulle bli tillräckligt. Tillförde mer mjöl men ville inte ha i för mycket med risk för att frallorna skulle bli torra.

Glömde läsa igenom HELA receptet då det var sent på fredagskvällen och jag var redo att gå och lägga mig. Därmed trillade jag inte frallorna kvällen innan utan jag gjorde det morgonen efter. Degen var då fortfarande mer som en "smet" och jag fick tillföra mer mjöl för att få dem att hålla ihop, forma och lägga på papprad plåt. Se bilden ovan.



Jag gräddade ändå frallorna för att se slutresultatet, man är ju lite nyfiken också på om det kommer att fungera trots kaos i tillverkningen?:) Frallorna blev helt ok i form/storlek/konsistens, de smakade däremot ingenting  Ett mycket tråkigt bröd med andra ord.

Nog med misslyckanden för denna gång. December närmar sig och jag börjar verkligen längta till jul och till nästa helg då jag tänker pryda mina fönster med adventsljusstakar. Det spelar ingen roll hur mycket damm som yr runt här hemma, adventsljusstakarna ska upp oavsett!

Ha en bra vecka nu, det tänker jag ha!

söndag 25 november 2012

Nyponlimpa med dinkel

Här kommer ytterligare ett bikarbonatsbröd som går snabbt och lätt att veva ihop! Det blir en hel del snabba bröd här hemma nu då renoveringen av badrummet fortfarande pågår, damm i alla vrår!

Brödet innehåller nyponsoppa vilket ger brödet en lätt röd/orange ton, vacker färg och väldigt god smak tillför nyponsoppan. Originalreceptet hade även torkade aprikoser men jag kände att det skulle bli alldeles för sött och uteslöt dem helt. Receptet har jag hittat på kryddburken, men några småjusteringar har jag som sagt valt att göra.


Nyponlimpa (1 st):
2 dl dinkelmjöl
6 dl vetemjöl
1 dl dinkelflingor
1 dl solroskärnor eller pumpakärnor
1 msk bikarbonat
0,5 tsk salt
2 dl mjölk
4 dl nyponsoppa
0,5 dl ljus sirap
Pumpakärnor och dinkelflingor till garnering

Ugn 175 grader C

Vispa ut mjölk, nyponsoppa och sirap i en stor bunke.
I en annan bunke blandar du alla de torra ingredienserna.
Vänd ner de torra ingredienserna i den större bunken med vätskan och rör till en jämn smet.

Pappra en avlång brödform och häll i smeten, dekorerar med pumpakärnor och dinkelfrö.
Grädda på 175 grader ca 1 h. Var nog med att tempa brödet innan du tar ut det, innertemperaturen ska vara mellan 95-98 grader. Första gången jag gjorde denna limpa var den färdiggräddad i mitten innan överdelen var klar, därför påminner jag om att det kan vara bra att tempa brödet innan du tar ut det. 

Den reser sig rätt mycket i ugnen, så tar inte en för liten ugnsform.

Perfekt frukostbröd
När du tagit ut brödet ur ugnen låt det vila lite i formen innan du flyttar över det till galler för att svalna. När bröder fortfarande är ljummet plastar du det med palstfolie (dra åt plasten hårt), låt sedan brödet svalna helt, gärna över natten. Varför ska man då plasta in det och vänta så länge kanske ni undrar nu, jo för att du får ett saftigare bröd. Jag gör endast detta med bröd bakade på bakpulver och bikarbonat, inte med bröd bakade på jäst.


lördag 24 november 2012

Small Brownie Bites

Danielle driver bloggen HeavenlyCupcaks och jag har bakat många av hennes recept. Denna veckan var jag ute efter ett recept på brownies och hittade detta recept (gjort en liten justering gällande sockret bara). Receptet gav däremot mer smet än vad min form höll och jag valde då att baka några minimuffins av smeten som blev över. Tänk att någonting som inte alls var planerat kan blir så himla bra. De här kommer jag med all säkerhet att baka vid fler tillfällen.

Jag är lite osäker på gräddningstiden då detta bara var ett "extra moment" till mina brownies. Det roliga i efterhand var att muffinsen blev så mycket bättre än min plåt med brownies. Haha!


Small Brownie Bites:
100 g smör
200 g mörk choklad
2 dl strösocker
1,5 dl mörkt muscovadosocker
4 ägg
1 3/4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt

Ugn 175 grader C

Smält choklad och smör över vattenbad, ställ åt sidan och rör ner allt socker.
När chokladsmeten svalnat rör du i ett ägg i taget, ordentligt mellan varje ägg.
Blanda mjöl, salt och vaniljsocker i en annan bunke och sikta ner i smeten, vänd om väl.

placera ut "mini" muffinsformar i en muffinsplåt och fyll dem 2/3 och grädda sedan 10-15 minuter, känn med en sticka innan du tar ut dem. Stickan ska vara kladdig men du ska känna motstånd när du sticker ner den.


Alltid lika klurigt att välja vilka pappersformar man ska använda :)
Jag fick ut 13 stycken minimuffins men då använde jag min endast av en liten del av smeten.
Jag beräknar att det med all säkerhet bör bli 45-50 minimuffins om man använder hela satsen.
Jag bakade dessa i måndagskväll och har förvarat dem i kylen i en plåtburk, de var fortfarande utsökta till kaffet igår kväll (fredag). Jag hade tänkt att dekorera dem med något gott på toppen men denna vecka har varit fylld med så mycket annat att jag inte har haft tid. Jag kan tänka min att en liten klick chokladfrosting/fudge och en hyvlad bit kokos skulle blir sätta pricken över i:et.

Jag kör tvättstugan denna morgon så jag lär bege mig. Testa detta recept, du kommer inte att bli besviken!

fredag 23 november 2012

Ibland blir det bara såå bra..

Jag har testbakat brownies på sista tiden, jag är inte nöjd med något av recepten till 100%, sökandet fortsätter. Har ni något favoritrecept där ute är jag väldig intresserad!

Ett av receptet gav för mycket smet för min form och jag passade på att baka några minimuffins, det blev suuuper goda! Receptet kommer inom kort!

Trevlig Fredag!



onsdag 14 november 2012

Mini Oreos

Jag fick när min kära T hade varit på kryssning en burk med Mini Oreos. Han vet så väl att jag tycker om små söta kakor som man kan dekorera bakverk med. Jag har en liten låda i mitt skafferi där jag samlar massa gott som man sedan kan använda i eller som dekoration till bakverk :)

Jag skulle få besök av en kär vän till kaffet och bestämde mig för att baka något gott. Jag öppnade skafferiet och såg burken med mini oreos och började genast googla på recept.


Receptet på cupcakes jag hittade blev jag inte så speciellt nöjd med, jag väljer därför inte att dela det. Skulle jag göra dessa igen skulle jag nog använda mig av ett recept som jag vet är bra. Även då jag inte testat detta ännu tror jag inte annat än att det blir en succé!

Till ca 20 cupcakes behövs följande:
2 paket oreos (ordinarie storlek)
1 burk oreos (mini)

Receptet på cupcakes hittar du här

Receptet på frostingen hittar du här

Dela de stor kakorna och lägg den delen med fyllning i varsin muffinsform (fyllningen ska vara upp). Gör smeten till cupcakesen och fördela 2/3 i varje form. Medans cupcakesen svalnar förbereder du forstingen.

Jag använde mig av en rund ganska stor tyll och spritsade med 90 graders vinkel i mitten på varje cupcake och toppade sedan med en mini oreo som kronan på verket.

De som blev över efter fikat förvarade jag i kylen över natten och T fick ta med sig dem till jobbet dagen efter. En trevlig överraskning till måndagsfikat!

Oreo cookies

Dela kakorna med en tunn kniv och använd den delen med fyllning i botten på muffinsformen.
Här kommer också en bild på burken med mini oreos.
Den andra delen av kakan spar du och använder till något annat bakverk. Jag såg några recept när jag googlade där man krossa kexen och använder i frostingen, det tror jag är en toppen idé!

Enjoy!
Är det någon där ute som har ett bra recept med oreos skriv då gärna någon rad och dela länken i kommentarsfältet !!!! Jag har nämligen halva burken med mini oreos kvar och vill gärna förgylla fler bakverk med denna söta lilla kaka.



måndag 12 november 2012

Mitt Kök, Stockholmsmässan

Hej,
i helgen blev det ett besök på matmässan i Sthlm, Älvsjö. Vi var där på lördagen och jag tror nog att alla andra också valde att besöka mässan den dagen, smockat med folk! Den blev en dag med en hel del "köande", god mat, härliga viner, nya intryck och några inköp till köket.

På något vis glömmer jag alltid bort (kan bero på att jag sällan går på mässa) hur varmt det brukar blir i lokalerna, då det börjar bli kallt ute klär man sig också därefter. Som tur var hängde vi in jackorna i garderoben innan vi ställde oss in kön in till mässan (vi valde för övrigt fel kö och blev efter 20 minuter när vi väl kom fram till kassan väldigt förvånad över att vi inte kunde köpa biljetter till matmässan, men det är en annan historia), väl inne på mässan var det ytterligare en kö för att kunna köpa dryckeskuponger så sammanlagt tog det upp mot en timme. Det borde gå att lösa på ett bättre sätt ansåg både jag och min väninna.

Gå på mässa är roligt, det tycker jag alltid när jag varit på en. Jag är däremot dåligt på att komma iväg, det borde vara en av de saker som anses vara självklara då folk ofta åker långan väg just för att gå på mässa och jag själv bara bor 15 minuter från Älvsjö. När jag tänker på det är nyårsafton inte så långt bort. Det kanske ska bli ett nyårslöfte, fler mässor under 2013. Kanske borde sätta ett lite mer specifikt mål däremot..... under 2013 ska jag minst besöka 4 mässor/marknad/"festival". Hittade denna sida AM  (Alla Mässor, Mässguiden på nätet), det kan komma väl till pass inför det kommande året.

Oj vilket år det kommer att bli, längtar redan! 

Det blev inte så många bilder från mässan, men här kommer några.

Allt om man sålde en kokbok med namnet SÖTT, det fanns inte
så mycket att fundera på. Jag skulle bara ha den!

Boken ligger inne i den mycket fina pärmen i hård papp.
Jag är inget stor "fan" av rosa, men detta var riktigt fint!

Jag har länge velat köpa de här burkarna, de är i riktigt hård plast
och finns i många fina färger. Nu på mässan hade de riktigt bra pris
och man fick även lock men på köpet. Det var bara att slå till!

Efter en hel del "vinsippande" slog vi oss ner och njöt av en god bit mat och
ett glas öl. Det blev vildsvin med rotsaker och en parmesanostkräm, så gott!

Vi tog också en sväng in på Allt För Hälsan, här lagas det LCHF mat.

Vi trodde nog att vi lyckades drick upp alla kuponger, men denna
hittade jag längst ner i väskan när jag kom hem :)

Jag köpte med mig en rabarbermarmelad smaksatt med kanel, underbart god!

söndag 11 november 2012

Mörkt Russinbröd

Det här receptet kommer från tidningen BAKA. Det är mycket likt Leilas "Turbolimpa" som länge varit en av mina favoriter i brödväg. Det är superlätt att göra då man bara rör ihop alla ingredienser (ingen jäsning krävs då det är ett bikarbonatsbröd), perfekt om man ont om tid!

Det som jag tycker är bra med recepten i tidningen baka är att de även skriver ut det ungefärliga måttet i deciliter, även fast receptet i grunden är skrivet i gram. (se nedan)


Två stycken bröd:
800 g filmjölk (8 dl)
250 g mörk sirap (ca 1 3/4 dl)
160 g rågkross (ca 2 dl)
160 g vetekross (ca 2 dl)
80 g vetekli (ca 2 dl)
160 g russin (ca 2,5 dl)
140 g linfrön (ca 2 dl)
60 g solrosfrön (ca 1 dl) + 0,5 dl till dekoration på brödet
400 g vetemjöl (ca 7 dl)
10 g salt (ca 2 tsk)
10 g bikarbonat (ca 2 tsk)

Ugn 160 grader C

Mät upp och blanda ALLA ingredienser
Smöra två avlånga formar (ca 1,5 liter)
Fördela degen i formarna och strö över solrosfrön
Grädda tills brödet har en innertemperatur på ca 95 grader C (ca 80 minuter).


Ta ut brödet och låt det vila en kort stund på galler.
Plasta brödet och låt svalna helt (exempelvis över natten).


Jag valde att skiva upp brödet och frysa in.


Jag vet inte om någon av Er uppmärksammat det på bilderna med jag glömde att skriva ner vad jag skulle handla innan jag åkte till affären, så istället för vetekli kom jag hem med havrekli och jag glömde helt att köpa rågkross så i mitt bröd blev det bara vetekross. Jag tror däremot inte att limporna tog så stor skada av det hela, de blev riktigt goda! 

lördag 10 november 2012

Tidig julklapp till mig själv

Min KitchenAid är snart två år gammal. Jag vet när jag köpte den att jag sa att jag även skulle köpa glasskålen. Två år tog det, men nu är den min! Det är ofta så när jag bakar att jag känner att det skulle ha varit bra med ytterligare en skål till köksmaskinen och nu är problemet löst. Mitt nya problem blir istället att frigöra plats i köket för glasskålen, inte så lätt när man har ett litet kök vill jag lova.


Jag köpte min på Åhléns City. Jag ska inte säga att den är billig men med 20% rabatt och vetskapen om hur mycket jag kommer att använda den kunde jag bara inte låta bli. Det fanns fler produkter från KitchenAid jag gärna också hade tagit med mig hem, men jag får hoppas på att tomten kanske fått min önskelista :)

Glasskålen är mycket tyngre än den rostfria originalbunken som följer med maskinen från första början, men jag ser det som ett plus i kanten då armarna även får jobba lite :)


Det är inte ofta jag jobbar med amerikanska/engelska recept. Jag vet däremot att måttet "cups" kan variera beroende på om det är ett recept från USA än om recept kommer från England. Kan vara bra att tänka på!


Imorgon ska jag försöka ta mig tid att lägga upp ett nytt recept på bröd jag testade förra helgen, det är mycket likt ett av mina tidigare favoritbröd.

Trevlig lördag alla där ute!

//Elin

torsdag 1 november 2012

04:00 & Sockerkringlor

Jag tycker alltid att tiden går alldeles för fort, speciellt under veckorna. Om man försöker minnas tillbaka några veckor blir allt som en stor soppa, det är svårt att skilja dem isär. För att råda bot på detta gjorde jag denna vecka något nytt. Jag har gått i tankar om att baka sockerkringlor ett bra tag nu, det var nästa ett år sedan sist. Det är ofta så med söta bröd att de är godast när det är nybakta, samma gäller sockerkringlor om ni frågar mig.

Vi kör gemensam frukost på jobbet någon gång varje månad, jag brukar vanligtvis ta tillfället i akt att testbaka något nytt brödrecept. Denna gång däremot kändes sockerkringlor som ett bättre alternativ.
Jag la mig tidigare än vanligt och ställde klockan på 04:00, då jag aldrig har några problem med att somna fungerar detta utan problem för mig. När klockan ringde morgonen efter vad det med ett leende på läpparna som jag klev upp.
Här ska bakas sockerkringlor!

Sockerkringlor
Jag har sedan tidigare publicerat receptet jag använder när jag bakar sockerkringlor, receptet har ni här.

Denna gång valde jag däremot att dubbla satsen och väga varje bit till 50 gram. Jag fick ihop 27 kringlor, något större kringlor än vad grundreceptet säger.

Det roliga men kringlor är att det inte ser mycket ut för världen när du tar ut dem ur ugnen. När du däremot penslat dem med smör och doppat dem i socker förvandlas de till det mest oemotståndliga bakverk.

Kringlorna hade en strykande åtgång på jobbet, ett bra betyg med andra ord!

Färdigjästa och redo att gå in i ugnen.
Min mamma brukade baka sockerkringlor med saffran när jag var liten, det är något som jag också vill testa nu när advent inte är långa bort.

Trevlig Torsdag alla läsare!