tisdag 25 september 2012

Bloggtorka och Chokladsufflé

Jag tycker det är jätte tråkigt att jag inte har bloggen att ty mig till nu om kvällarna längre. Faktorerna till detta blir tyvärr bara fler och fler just nu.
1- renovering av badrum (vattenskada funnen)
2- kameran är inne på lagning (över 4 veckor nu)
3- datorn är inlämnad på felsökning (inne på 3e veckan nu)


Tänk vad handikapp man blir utan alla dessa bekvämligheter i hemmet som man annars bara tar för givet. Det positiva i kråksången är att vi efter 4 år i samma lägenhet äntligen har fått upp alla tavlor, rensat ut källaren och varit fler vänder på återvinningscentralen. Det ska mycket till ibland :-)


Förra helgen däremot fick jag sådan lust att att baka/skapa något. Det fick bli en choklad suffle och jag passade på att testa ett nytt recept. Blev kanonbra!
Här är receptet, jag bytte ut 1/4 dl av grädden mot Kahlua (testa gärna de om du gillar kahlua). Vispade upp grädde som jag serverade till, också den med en skvätt Kahlua.



Mobilkameran fick duga denna gång, jag undrar hur lång tid det ska ta att laga min kamera???

fredag 14 september 2012

Pizzadeg

Helgen är här igen och det finns äntligen lite tid att göra något extra i köket. Hembakt pizza blir alltid godast tycker jag. Kanske för att det ligger lite mer arbete bakom än att bara ringa ett samtal, vänta 15 minuter och sedan åka och hämta den färdiga maten. Nu dissar jag inte alla som väljer att beställa pizza, det gör jag också ibland. Godast blir den ändå när man gör sin egen och kan bestämma själv vad man vill ha på.

Som ni vet pågår renovering hemma hos mig just nu. för att undvika slipdamm i alla mina pötter och bytter har jag stuvat in alla saker i skåp och lådor i köket. Detta medför också att jag inte kommer åt någonting längre. Jag har även passat på att rensa ut de saker jag jag inte använder och organisera upp de jag väl använder. Men andra ord så har jag nu senkoll på vart allt är, däremot har min sambo ingen som helst aning längre :)

Syrran och hennes man kom på middag och jag gjorde 3 pizzor, räckte gott och väl till 4 vuxna!
Pizzadeg:
(4 pizzor)
15 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 tsk strösocker
1 tsk flingsalt
2 msk olivolja
1 dl durumvete
5-6 dl vetemjöl special

Ugn 250 garder C

Smula jästen i en bunke och lös upp med vattnet.
Tillsätt strösocker, olja, flingsalt och rör om.
Tillsätt durumvete och därefter lite vetemjöl i tage,. knåda degen i maskin eller för hand tills den är elastisk (ca 10 minuter).
Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 45 minuter.

Värm upp ugnen och dela degen i fyra lika stor bitar.
Kavla ut till tunna pizzor på lätt mjölat bakbord.
Grädda i ugnen cirka 5 minuter.

Receptet är hämtat ur Leilas One More Slice

Sparris och kronärtskocka på pizza är två av mina favoriter
Så gott som omöjligt att få pizzorna runda???? Någon som har tips?

Testa även denna TOMATSÅS, helt underbar:
2-4 klyftor vitlök (beroende på smak)
5 tomater
1 msk smör
1 msk flytande honung
1 tsk vitvinsvinäger
Flingsalt
Svartpeppar

Skala och skiva vitlöken i tunna skivor, tärna tomaterna.
Värm en kastrull och fräs vitlöken lätt i smör. Tillsätt honung, och de tränade tomaterna, koka upp och låt såsen koka tills dess att tomaterna är helt mjuka och såsen har tjocknat något (ca. 20 minuter).
Smaksätt slutligen med vitvinsvinäger salt och peppar.
Låt svalna innan du brer ut över pizzan.


Använd färska tomater, 1000 gånger godare än krossade tomater på burk!

Tomatsåsen som blir över använde jag till frukostomeletten dagen efter, supergott!

söndag 2 september 2012

Badrumsrenovering & kameran in på lagning

Hej,
Just nu finns det inte så mycket tid i min vardag för att baka. Vi är i full gång med badrumsrenoveringen (ett projekt som skjutits fram många år nu). Min kamera har jag passat på att lämna in för felsökning då displayen har börjat krackelera något, vilket den inte borde göra efter 1,5 år.

I en lägenhet överflödig av slipdamm och utan min älskade kamera är suget efter att baka inte så stort som det brukar vara. Jag vet däremot att jag har en del recept som jag inte haft tid att publicera ännu. Jag kan nämligen ibland tycka att blogga om bakning kan hjälpa när suget att baka någon blir alldeles för stort.

Bilderna är tagna med min mobilkamera, inte riktigt samma kvalitet som men min andra kamera.

Ingen plast i världen kan hålla inne allt damm
Underbara färger med vitt och grönt ;)
Dagens jobb avklarat, äntligen får grannarna lite lugn och ro.

Många turer till återvinnings centralen har det blivit.

Under helgen har vi haft min svärfar här som har varit till stor hjälp när vi börja riva. I vanliga fall bjuder jag på något gott när vi får besökare, kan erkänna att det tog emot att behöva gå till affären och inhandla ett paket kakor. Har nämligen en tom frys (tro det eller ej) när det gäller bakverk, har passat på under semestern att frosta av frysen.

Riktigt goda var kakorna kan jag meddela!

Nu kanske ni undrar varför jag skrivit detta blogginlägg, det handlar ingenting om bakning. Nej, det är sant. Det jag egentligen ville med detta inlägg var att varna för en eventuell frånvaro en tid framöver. Med det sagt tackar jag för mig och hoppas vi ses snart igen!