torsdag 28 juni 2012

Chokladfrosting och Allsång

I tisdags var det premiär för Allsång på skansen, jag var där tillsammans med min syster och några vänner. Vädret såg inte så lovande ut men vi var beredda på allt. Fliströja, regn poncho, mössa, paraply, ja allt hade vi tänkt på. Det regnade konstant hela dagen men när jag lämnade jobbet vi 5 tiden började himlen spricka upp och jag mötte solen på vägen ut till skansen. Inte en droppe regn kom det på oss under hela kvällen, helt otroligt!

Det blev en härlig kväll med god mat, trevligt sällskap och smarriga cupcakes.
Receptet på frostingen har jag hittat på en av mina favoritbloggar: sarasdelikatesser

Jag har dekorerat dem med kaffebönor av choklad.

Chokladfrostring:
200 g smör, rumsvarmt
2 msk grädde/mjölk
1 tsk vaniljsocker
6 msk kakao
4 dl florsocker

Om man vill:
1 msk espressopulver

Vispa smöret mjukt och krämigt.
Tillsätt grädde/mjölk och vaniljsocker och kakao (espressopulver) och vispa.
Sikta i florsocker, litet i taget och vispa till önskad konsistens.
Välj en tyll (jag har använde wilton 1M) och fyll sedan spritspåsen och spritsa din cupcakes.
Frostingen stelnar i kylen och går utmärkt att frysa!

Om ni även vill baka chokladmuffinsen hittar ni receptet här.

Här kommer lite fler bilden från tisdagskvällen,
enjoy!

Syrran hade fixat en god ceasarsallad som vi avnjöt på filten i gröngräset.


Cupcakes on the go :)
Massa gott blev det under kvällen
Alla åldrar är representerade på allsång på skansen :)

Min stora idol, UGGLA!

onsdag 20 juni 2012

Glad Midsommar

Det är tidigt och samtidigt inte så många timmar sedan jag gick och la mig. Jag var uppe sent och packade inför en helg uppe i sommarstugan. Jag ska sitta på tåget om några timmar så detta får bli ett kort inlägg.

Då jag åker upp till Hälsingland för att fira midsommar kommer det inte att bli fler inlägg i bloggen denna vecka. Jag tror ändå att alla redan har planerat vad de ska ha för godsaker till midsommarfirandet.


Passar på att önska Trevlig Midsommar och jag hoppas innerligt att vi alla slipper undan regnet på fredag!


Muffins med Rabarber, Kanel & Vit Choklad

I söndags när jag öppnade frysen såg jag burken med rabarberkompott som blev kvar efter pavlovan jag bakade för några veckor sedan. Jag blev genast sugen på att baka något gott med rabarber. Hittade ett recept på alltommat.se som jag fastnade för, valde däremot att byta ut kardemumma mot kanel och lägga till lite choklad.

Resultatet blev riktigt saftiga muffins som jag och min T mumsade på till söndagsfilmen Moneyball. Goda muffins och en spännande film, ett bra avslut på veckan.

Säsongen för syren är så gott som över, jag hade tänkt att hinna baka något gott med syren, men det får bli nästa år istället.
Recept:
150 g rabarber
2,5 msk strösocker
kanel efter smak

1 dl strösocker
100 g smör, rumsvarmt
0,5 msk vaniljsocker
2 ägg
1 dl mjölk
2 tsk bakpulver
100 - 150 g vit choklad
2,5 dl vetemjöl

Ugn 175 grader C

Skölj, skala och finhacka rabarbern. Blanda den med 2,5 msk socker och kanel.

Rör smör, vaniljsocker och 1 dl strösocker mjukt.
Tillsätt ägg, ett i taget och vispa ordentligt emellan varje.
Tillsätt mölken i äggsmeten.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat bunke och sikta sedan detta ner i äggsmeten.
Hacka chokladen grovt och tillsätt i smeten tillsammans med hälften av rabarberna.
Fyll muffinsformarna 2/3 och toppa slutligen med andra hälften av rabarberna.

Grädda i ugnen 20-25 minuter, stickan ska vara torr.

Vackra färger
Rabarber, socker och kanel

Jag använder ofta min glasskopa när jag fyller mina muffinsformar, på det viset vet jag att alla
får samma mängd smet. Sen är det så mycket lättare också än att stå med två skedar.

Muffinsformarna kommer från Åhléns

Enjoy!

söndag 17 juni 2012

Mjölburk

Jag har länge letat efter en burk som är stor nog att rymma en hel mjölförpackning (2 kg). Givetvis ville jag också ha en fin burk, vilket har gjort att det tagit ett tag att hitta en. Min mamma har en jätte fin gammal mjölburk, men jag har inte lyckats hitta en likadan.

Förra helgen var jag upp till Hälsingland och besökte min gamla gymnasieskola. Jag bodde kvar hos en kär vän till söndagen och innan det var dags att åka tillbaka till Stockholm var vi iväg och tog en fika i Regnsjö. Caféet låg i en presentbod fylld med heminredning, porslin, presenter och massor av andra vackra saker. Det fanns mängder av plåtburkar och efter att jag känt och klämt på de flesta valde jag tillslut denna.


Jag tycker mycket om burkar och kakfat, väldigt mycket! Nu börjar det däremot bli brist på plats för alla kakfat och burkar vilket gör att jag måste tänka efter en gång extra innan jag inhandlar fler. Ett mycket tråkigt problem om ni frågar mig.

Har du vägarna förbi Regnsjö stanna då till och besök butiken! Länk till hemsidan finns här

Det finns även många som säljer gamla plåtburkar på tradera och blocket, har du gott om plats där hemma så kan du säkerligen göra många fina fynd där. Jag som redan nu får pryda vardagsrummet och hallen med mina tårt/kakfat får nog låta bli.

Jag betalade 269 kr för denna burk.

lördag 16 juni 2012

Chokladbullar

Lördag och ännu verkar sommaren lysa med sin frånvaro. Ypperligt tillfälle att fylla frysen med lite godsaker inför sommarens utflykter i det gröna. För visst smakar det många gånger godare när man får sitta ute, picknick med andra ord.

Picknick i parken, på stranden eller min stora favorit som är tisdagskvällarna under juni/juli/augusti. Jag pratar då förstås om Allsång på Skansen, något som har blivit en tradition att besöka båda med familj, vänner och kollegor. Jag tycker det är bland de bästa med att bo i Stockholm under sommaren. Att man på tisdagarna efter jobbet kan åka in till Skansen, ha med sig picknick och sitta där på en filt och lyssna på genrepet, se alla människor och njuta av en god picknick. Sen när klockan närmar sig 20:00 och TV-sändningarna drar igång burkar vi försöka dra oss närmre scenen. Det är inte många gånger man ser så mycket, men det är en härlig stämning att bara vara där. Har ni inte testat så kan jag rekommendera ett besök!

Nu ska jag iväg på afternoon tea med en kär vän, trevlig lördag alla bakfantaster där ute!

Bullformarna är extra stora och jag har hittat dem här. Lite dyrare men ibland unnar jag mig själv det :)

Vetedeg:
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special

Fyllning:
150 g smör, rumsvarmt
1,5 dl strösocker/råsocker
0,5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
100 g mörk choklad

Garnering
Uppvispat ägg
pärlsocker/råsocker



Ugn 200 grader C


  • Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingervarm, á 37 grader.
  • Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  • Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig och elastisk deg.
  • Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, 45-60 min. (jag låter oftast min jäsa lite längre)

Placera ut pappersformar på en plåt, jag använder oftast en muffinsplåt när jag bakar bullar för att få dem att växa på höjden istället för på brädden.


Bullar är gott, choklad är gott, tillsammans blir det jättegott!
  • Hacka chokladen inte grovt och inte fint, nått där mitt emellan.
  • Rör ihop fyllningen, allt utom chokladen.
  • Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord och dela den i två bitar.
  • Kavla ut ena delen till en rektangel (ca 1 cm tjock) och bred på hälften av fyllningen.
  • Blanda fyllningen och strö över chokladen. och rulla ihop från långsidan.
  • Skiva rullen 3-4 cm tjocka skivor. Gör en rulle till
  • Lägg skivorna i pappersformar.

Rulla ihop och skiva upp i önskad storlek.

  • Låt bullarna jäsa till dubbel storlek 45-60 minuter.
  • Pensla dem med uppvispat ägg och strö socker
  • Grädda bullarna gyllene långt ner i ugnen ca 10 minuter.


Nygräddade bullar är alltid godast!

tisdag 12 juni 2012

BAKA & Chokladmuffins

Det var tunga steg hem från jobbet idag, både måndag och tisdag har bara rusat fram och mycket av det jag trodde att jag skulle hinna med har fått bli liggande. Som tur var klarade jag min från de skyfall som föll över stockholmstrakten någon timme innan jag lämnade jobbet, ibland har man turen på sin sida.

När jag kom hem och öppnade ytterdörren blev jag genast på strålande humör och fotstegen kändes plötsligt så mycket lättare. Min favorittidning låg där och väntade på mig och jag blir alltid lika glad när den kommer. Efter middagen satte jag mig och bläddrade blad alla reportage/vackra bilder och recept. Till slut gick det bara inte att hålla sig. Jag var bara tvungen att baka något! Det fick bli chokladmuffins, alltid bra att ha hemma i frysen!


Receptet kommer här:
(ca 12 muffins)

2 ägg
2 dl strösocker
175 g smör
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kakao
0,5 tsk salt
1 3/4 dl mjölk
0,5 tsk vaniljsocker

Ugn 175 grader C

Vispa strösocker, vaniljsocker och ägg poröst.
Smält smöret och blanda med mjölken.
Vänd ner smörblandningen i äggsmeten och sikta över de torra ingredienserna.
Vänd om till en smidig smet.

Fördela smeten 2/3 i muffinsformar och grädda i ugnen ca 20 minuter.
Om man vill smaksätta muffinsen eller blanda i någon fyllning så gör det innan du fördelar ut smeten i formarna. Vill du hellre ha en topping på dem så ha i så fall på den efter att du fördelat ut smeten i formarna. Viss form av topping kan behöva fördelas ut när muffinsen har gått en stund i ugnen, men det brukar i så fall stå i receptet.

Trevlig kväll!

fredag 8 juni 2012

Chokladdoppade Jordgubbar

Nu är det fredagsmys.....men här hos mig blir det ingen chipspåse utan det blir chokladdoppade jordgubbar med kokos och kakao. Årstider som dessa måste man passa på att njuta av naturens goda, men det finns ju inget som säger att man inte kan göra det ännu godare.

Trevlig helg!
Fredagsmys!
Du behöver:
0,5 l färska jordgubbar
100 g mörk choklad 70%

(Om man vill)
Grillpinnar
Kokos
Kakao

Trä jordgubbarna på grillpinnarna.
Smält chokladen i ett vattenbad eller i mikro.
Doppa jordgubbarna i chokladen och strö över kokos/pudra över kakao och låt stelna i kylen ca 30 minuter.

Vill man inte ha dem på pinnar så klä en plåt med bakplåtspapper, och lägg sedan de doppade jordgubbarna på plåten och låt stelna i kylen ca 30 minuter.

Njut!

Välj din egen favorit till topping

Vill man ha en sötare variant så doppa den istället i vit choklad.

Chokladdoppade jordgubbar och ett glas rött, nu är det helg.

torsdag 7 juni 2012

Pannacotta med Mynta och grillad Vattenmelon

Nationaldagen bjöd på väder i många former, man kunde nästan tro att det var midsommar. Dagen avslutades sedan med en middag tillsamman med våra vänner. Det mesta tillagades på grillen, jag är själv en stor grillfantast och älskar så gott som allt grillat. Då vi bor i lägenhet blir det inte många gånger om år som vi tar oss för att gå ut och just grilla, gårdagen däremot spenderade vi hos mina svärföräldrar som var iväg på kryssning. Där passar vi alltid på att grilla, i ur och skur bör tilläggas!

En frisk efterrätt med gräddigt inslag, perfekt sommarkvällar som dessa.

Jag veeeet att jag glömde myntakvisten, grämer mig fortfarande....
Recept:
(4 portioner)
2 geletinblad
4 dl vispgrädde
1 dl mjölk
4 msk socker
1 vaniljstång
färsk mynta

Blötlägg  geletinbladen i kallt vatten minst fem minuter
I en kastrull blandar du grädde, mjölk, socker, vaniljstång och myntablad (lägg i dem hela, mängd efter smak).
Koka upp på spisen under omrörning.

Ta av kastrullen från spisen.
Ta upp gelatinbladen och krama ur vattnet, rör sedan ner dem så att det smälter i kastrullen.
Låt det sedan stå och svalna, rör då och då.

Passera blandningen genom en finmaskig sil och häll upp i portionsskålar.
Låt sedan stå kallt några timmar.

Innan servering:
blötlägg grillpinnar och kuba vattenmelon.
Trä kuberna på spetten och grilla någon minut medan du snurrar dem så att alla sidor får lite färg.
Dekorera slutligen med en kvist mynta och melonspetten till varje portionsskål.

Mynta och vaniljstång på en bädd av grädde och mjölk.

Är grillen väldigt het grilla bara några spett åt gången så att du hinner snurra dem.

En riktig sommar dessert!

En av de bloggar jag läser är Söta Saker, detta recept har jag nominerat till månadens sötsak. Kolla in bloggen, där hittar ni garanterat massor av goda recept.

tisdag 5 juni 2012

Smarrig Ischoklad


Jag vet att det är många som "inte tycker om" ischoklad. Det är i alla fall vad de själva säger. Jag kan hålla med om att ischokladen man köper i matvarubutiken inte är det bästa jag smakat, men testa då att göra er egna. Jag lovar att ni inte kommer att bli besvikna. Ischoklad är inte något som bara bör ätas under jul, det smakar faktiskt lika gott året om. Smaksätt den med dina favoriter, nötter, kokos, espresso, bär, ja egentligen alla fungerar ju med choklad

Receptet är så enkelt att det egentligen inte går att misslyckas. Min kära syster däremot vände på mängderna choklad och kokosfett och det kan jag meddela inte vart någon hitt :)




Recept:
(ca 50 st)
200 g mörkchoklad (minst 70%)
100 g kokosfett
aluminiumformar

Tips på fyllning/smaksättning:
Espressopulver
Jag köpte denna choklad och jag måste säga att den smakar precis som
denna ischoklad när man smaksätter den med kokos.


kokos
nötter
pepparmintsolja
likör
konjak
kardemumma

Sweet tooth:
krossade polkagrisar
russin
torkade körsbär




Smält kokosfettet i en kastrull.
Hacka chokladen och lägg ner den i det varma kokosfettet, rör till en jämn smet.
Ska du smaksätta ischokladen med vätska eller pulver gör det nu.
Fördela ut fyllningen i formarna och fyll sedan upp med smeten.
Låt stelna i kyl/frys.

Förvara i en burk i kylen.
Går utmärkt att frysa in!


En smarrig ischoklad när man kommer hem trött och hungrig efter jobbet, vardagslyx kallar jag det!

söndag 3 juni 2012

Inspiration

...i detta regniga väder.

Man kan inte tro att det är juni månad, inte om man tittar ut genom fönstret i alla fall. Jag har begravt mina ögon i tidningar fyllda med somriga bakverk och buffé mat att avnjuta ute i det gröna. Jag köper inte ofta tidningar men när jag väl gör det brukar det bli flera stycken. 

Det finns alltid mycket inspiration och hämta i tidningar, om inte recepten lockar så får säkerligen
bilderna dig att grubbla på nya goda recept.

Här kommer några tips på tidningar!

BAKA
Tidningen som jag prenumererar på, min stora favorit. Tråkigt att den kommer så sällan bara.

HEMBAKAT
Denna tidning hade jag aldrig köpt innan, men det kan nog bli fler gånger.

MAT & VIN (Lantliv)
Ska ni köpa någon tidning så skynda Er att köpa denna. Massor av god mat och somriga bakverk inför midsommarfesten. Flera recept med rabarber och jag tror nog att till vårt midsommarfirande får det bli en rabarberbål.


lördag 2 juni 2012

Söta ChokladCupcakes med Marängfrosting

Min guddotter fyllde nyligen 2 år och givetvis betyder det kalas. Hennes mamma och jag delade upp bakningen och jag stod för Mini kanelbullarCookies med Marshmallows och Nonstop, och dessa söta mini chokladcupcakes med marängfrosting.

Det som är bra med mini size på bakverk är att gästerna får möjlighet att smaka flera sorter och är det kalas och det också bjuds på tårta är det prefekt med små söta cupcakes vid sidan av. Dessa cupcakes går utmärkt att frysa in med och utan frosting. I och med att det är små blir det lättare torra om de får stå framme i rumstemperatur, frys därför in dem eller förvara dem i kylen fram tills servering.

Receptet har jag hittat på Danielles bakblogg Heavenly Cupcake, hon kallar dem devil´s food minicupcakes.


Mini Cupcakes
(ca 45 st)
50 g smör, rumsvarmt
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 dl varmt vatten
0,5 dl kakao
2 1/4 dl vetemjöl
1 nypa salt
1,5 tsk bakpulver

Ugn 180 grader C

Vispa smör och socker krämigt, tillsätt ägg och vispa poröst.
Mät upp 1 dl varmt vatten i en bunke, tillsätt kakao och vispa tills kakaon löst sig helt.
Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke.
Vänd ner kakao blandningen och de torra ingredienserna i äggsmeten och rör försiktigt till en smet.

Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt och fyll dem 3/4 med smet. Grädda ca 10 minuter.
Låt cupcakesen svalna helt innan du frostar dem.

Receptet på frostingen hittar du här

Cupcakesen innan frostingen kommer på.

Morgonfika ute i gräset, det blir inte bättre än så.

Hugg in!