onsdag 23 maj 2012

Pavlova med Jordgubbar och Rabarberkompott

Här kommer mitt andra försök med pavlova. Denna gång är den fylld med en rabarberkompott, vispad grädde och färska jordgubbar.

Jag måste säga att det finns en viss försiktighets teknik som krävs när man gör en pavlova, speciellt om man som jag vill bygga den på höjden. Jag tyckte att min första pavlova fick alldeles för tunna bottnar så jag bestämde mig för att grädda marängbottnarna i formar klädda med bakplåtspapper. Detta resulterade i att de verkligen växte på höjden och kanske lite mer än vad jag hade tänkt mig. Men vad gör väl det tänkte jag, jag gillar höga tårtor!

Kruxet blev sen att med högsta försiktighet (för att inte krossa bottnarna) lossa dem från formarna/bakplåtspappret och förflytta dem till tårtfatet. TIPS, använd en tallrik som vändbräda och lossa bakplåtspappret när bottnarna ligger upp och ner. Använd sedan en till tallrik för att vända tillbaka den.


Marängbotten:
4 äggvitor
2,5 dl strösocker
1 msk maizena
1 tsk äppelcidervinäger

Fyllning:
3 dl grädde
Färska jordgubbar(mängd enligt eget önskemål)
0,5 sats rabarberkompott, recept finns här

Ugn 180 grader C

Vispa äggvitorna till ett fast skum på hög hastighet. Tillsätt under tiden sockret, en tesked i taget och låt sockret blandas ut hel innan du tillsätter nästa tesked.
Vispa i ytterligare 5-7 minuter tills du har en tjock och glansig smet.

Klä två formar á 20 cm med bakplåtspapper. (använd  lite av äggvitesmeten för att fästa bakplåtspappret längs kanterna).

Bred ut hälften av smeten i vardera form. Sätt in i ugnen och sänk samtidigt temperaturen till 150 grader C. Grädda i 60-75 minuter.

Låt svalna helt innan du lossar bottnarna från formen.

Springformarna á 20 cm

Uppbyggnad:

Vispa grädde
Skiva jordgubbar
Se till att rabarberkompotten har svalnat helt.

Lägg en klick grädde i mitten på tårtfatet som fäste. Placera sedan den ena marängbotten så centrerat som möjligt (tro mig, det kommer att vara svårt att flytta på den sen).
Bre/klicka ut rabarberkompotten, bred sedan på ett lager med grädde och toppa sedan med ett lager färska jordgubbar.

Lägg nu på botten nummer två.
Klicka ut rabarberkompotten och bred på ytterligare ett lager grädde.
Dekorera slutligen med jordgubbar och knyt ett vitt sidenband runt tårtan för att stabilisera den.

Låt stå i kyl fram till en stund innan servering.

De färdiggräddade bottnarna

Jag var bara tvungen att ta med denna bild, jag tycker den är så vacker.
Det är jordgubbar som ni alla säkert ser, sen är det äggulorna som blev över efter äggvitorna till
marängen och slutligen rabarberkompotten. 

Den färdiga tårtan och min tomatplanta i bakgrunden.

måndag 21 maj 2012

Rabarberkompott

Det är nu äntligen säsong för rabarber igen, april till augusti månad brukar man kunna köpa svenskodlade rabarber i handeln. Har du förmånen med rabarber hemma på din egen gård passa då på att frysa in innan säsongen är slut, det går nämligen utmärka att frysa in. Förvara dem annars i kylen insvept i plast (klarar sig upp till en vecka) om du ej ska använda dem direkt. Liggande i rumstemperatur blir de slaka och tråkiga på bara några dagar.


Recept:
500 g frysta eller färska rabarber
2 dl strösocker
1 st vaniljstång

Skölj rabarbern och skala om du anser krävs, skär sedan i mindre bitar.
Lägg rabarberna tillsammans med socker och frön från en vaniljstång (låt även vaniljstången koka med) i en tjockbottnad kastrull.

Låt sjuda  15 - 20 minuter till dess att rabarberna är mjuka.

Jag hade ingen vaniljstång hemma och valde då att använda vaniljpulver istället, har du vaniljstång använd alltid det i första hand!

Vatten behövs ej då rabarberna i sig själva innehåller 94% vatten.

Rabarber och jordgubbar är en underbar kombination.

torsdag 17 maj 2012

Pavlova

Lite inspiration!

Marängbottnar med choklad och lager av kolasås, grädde och björnbär. 

Detta var mitt första försök men pavlova. Däremot fanns ingen tid att dokumentera annat än slutresultatet denna gång. Misströsta inte för det, det blir en till inom kort!


Då vi bara är två i detta hushåll ville jag inte göra en allt för stor tårta (något som slog mig först efter att jag bakat bottnarna), när bottnarna väl var färdiga var min tanke att försöka skära bort lite runt om. Ingen bra idé kan jag meddela. Därav att mina marängbottnar ser lite trasiga ut. Låt nu bara inte de trasiga kanterna lura er, den smakade helt fantastiskt!

Mitt senaste tårtfat, ett fynd på ICA nyplan i Sandarne, Söderhamn.

söndag 13 maj 2012

Bullskorpor

Har du fått bullar över som börjar bli aningen torra, eller har du bullar i frysen som kanske har legat där för länge. Då är detta ett utmärkt tillfälle att göra bullskorpor.

Man kan om man vill pensla dem med smält smör innan de går in i ugnen, men jag tycker inte att det behövs.


Sätt ugnen på 180 grader C

Skiva upp bullarna i önskad tjocklek, det som är viktigt är att alla blir på ett ungefär lika tjocka för att de ska behöva samma torktid i ugnen.




Placera ut skivorna på en papprad plåt och ställ in i ugnen. Sänk samtidigt temperaturen till 150 grader C och låt den torka i ca 25 minuter (tills de blivit torra).



Lägg skorporna i en lufttät burk.
Inte för att skorporna brukar räcka så länge hemma hos mig, men beräkna hållbarheten upp till 4 veckor.


Tårtbotten (vanilj)

Recept:
5 stora äggvitor (ca 150 g)
3/4 dl mjölk eller grädde
3 tsk vaniljextrakt
1 st vaniljstång
290 g vetemjöl
3 msk majsstärkelse
350 g strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
175 g smör, rumsvarmt


Ugn 175 grader C

Blanda grädde, äggvitor, vaniljextrakt och frön från en vaniljstång.
Blanda mjöl, majsstärkelse, bakpulver och salt i en annan skål och sikta ingredienserna tre gånger.
Häll de torra ingredienserna i en mixerskål och låt blanda i två minuter.
Tillsätt smör och äggviteblandningen växelvis under omrörning i mixerskålen (minst tre omgångar, det hela ska ta ca 2 minuter).

Häll smeten i en smord ugnsform á 26 cm eller 2 st formar á 15 cm.
Grädda i 25 till 30 minuter i ugnen, kontrollera kakan men en sticka (stickan ska vara torr) innan du tar ut den.
Låt kakan svalna minst 10 minuter innan du tar ur den ur formen.

När du delar tårtbotten:
Gör det gärna dagen efter att du bakat den, detta för att kakan ska hinna sätta sig.
Frys gärna in den tårtbottnar och dela dem när den fortfarande är något fryst.

lördag 12 maj 2012

Citron & Blåbärstårta täckt med Marsipan

God morgon!

Nu tänkte jag bjuda på det sista receptet från Dantes dop. Det som är lite tråkigt är att jag inte har några bilder från tillverkningen av tårtan, tiden rann iväg och jag får vara glad att det finns bilder på den färdiga tårtan. Ska jag vara ärlig så såg det även mycket kaotiskt ut där ett tag och jag var själv osäker på om det skulle bli någon tårta över huvud taget.

Jag bakar inte mycket tårta, detta då vi sällan är många nog kring bordet att äta upp en hel tårta, samt att det är bökigare att släpa med sig till jobbet då jag åker kommunalt och promenerar en bra bit.

Tårtan är bakad in en springform á 19 cm, det är fyra lager tårtbotten, två lager med citronkräm, ett lager blåbärsmousse, spacklad med en smörkräm, täckt med en marsipan som jag färgat ljusblå och slutligen dekorerad med blommor i vita marsipan och ett vitt sidenband.


Det jag vill trycka på när ni gör denna tårta är att HA TID, det blir aldrig bra när man ska stressa ihop en tårta! Baka bottnarna några dagar/vecka innan och lägg i frysen. Gör fyllningarna och låt dem stå några timmar i kylen innan du bygger ihop tårtan och bygg ihop tårtan dagen innan kalaset. Spackla och täcka tårtan med marsipan gör du samma dag som servering men tårtan blir tio gånger godare om den får stå över natten i kylen och gotta till sig. Jag har hittat min inspiration från Arlas recept på mors lilla olles tårta. Tårtbotten har jag däremot hämtat från passion4baking.


Tårtbotten:
Recept finns här

Citronkräm:
2 ägg
1,4 dl strösocker
rivet skal och saft av 1 citron
1 msk majsstärkelse
50 g smör, rumsvarmt
1,5 dl vispgrädde

Vispa ihop ägg och socker i en kastrull. Tillsätt citron och majsstärkelse. Sjud på svag värme under omrörning tills krämen tjocknat. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret. Låt krämen svalna. Vispa grädden och vänd ihop, plasta och ställ i kyl så att krämen får sätta sig.

Blåbärsmousse:
250-200 g blåbär (gärna färska, men får även med frysta)
1 dl florsocker
1,5 dl vispgrädde

Blanda blåbär och florsocker. Vispa grädde och vänd samman med blåbären. Plasta och ställ i kyl för att moussen ska sätta sig.

Smörkräm:
60 g smör, rumsvarmt
125 g florsocker
1 tsk vatten
1 tsk citronsaft
citronskal från 0,5 citron

Vispa smöret fluffigt. Tillsätt lite florsocker i taget under omvispning. Tillsätt vatten och smaksättning.

Övrigt:
650-700 g vit marsipan
utstickare i valfri form
sidenband 1,5 meter
pastafärg, blå



Uppbyggnad

Dag 1:
Dela bottnarna på hälften, placera en överdel som botten på tårtan (lägg en klick smörkräm på tårtfatet/tårtbrickans botten för att tårtan ska fästa).
Bre på ett lager citronkräm och lägg på en botten, bre på ytterligare ett lager citronkräm och lägg på botten nummer tre. Bre på blåbärsmoussen och avsluta med att placera tårtbotten nummer fyra (använd då den nedre delen av "bottnarna" för att få en så slät topp på tårtan som möjligt). 
Plasta och ställ tårtan i kyl.

Dag 2:
Ta ut tårtan och spackla med ett tunt lager smörkräm. Låt stå 30 minuter i kyl och stelna.

Bra att ha vid nästa moment: plasthandskar och majsstärkelse/florsocker vid utbak.
Knåda marsipanen mjuk (ta bort en bit om du vill stansa ut dekorationer), tillsätt färg (använd önskad mängd, jag använda ca en knivsudd) och knåda tills du fått en jämn färg på hela marsipanen.

Kavla ut marsipanen tills den är 6-7 mm tjock (lyft och vrid marsipanen varefter du kavlar den men vänd den inte. Tänk också på att använda så lite majsstärkelse/florsocker som möjligt för att inte torka ut marsipanen) (kavla inte för tunt då spricker det lättare) (TIPS, måtta tårtan med ett snöre/tråd och se till att den utkavlade marsipanen är 2-3 cm större på vardera sida för att vara säker på att marsipanen täcker hela tårtan), lägg försiktigt över marsipanlocket (använd armarna eller rulla upp marsipanen på kaveln).

Arbeta dig runt tårtan och platta till marsipanen (bra att kunna snurra på tårtan). Blir det väck, lyft lite på marsipanen och försök jämna till (det finns redskap till detta men jag använde min händer).

Skär bort överflödig marsipan, skär dock några cm utanför då marsipan och även sockerpasta ofta drar ihop sig lite. Vik in kanterna under tårtan.

Kavla ut den ofärgade marsipanen och stansa ut dekorationer (utmärkt tillfälle att täcka oönskade skavanker på tårtan) och knyt slutligen sidenbandet runt tårtan. Förvara i kylen och ta fram 45-60 minuter innan servering.

Riktigt god tårta, gillar du inte marsipan, klä den med ett täcke av grädde och garnera med färska blåbär!

onsdag 9 maj 2012

Kanel, Russin och Valnötsbullar i långpanna

Dagarna går långsamt nu. Jag har åkt på ett redigt förkylningsvirus och nu efter många dagar i lodrätt läge har jag äntligen kommit på fötter igen. Jag har pendlat mellan soffan och datorn nu i fem dagar och börjar få rutin på det hela. Idag är första dagen jag känner att jag har lite ork i kroppen och jag bestämde mig då för att baka lite bullar. Efter att ha gjort degen kände jag att jag kanske hade tagit mig vatten över huvudet och fick då en idé om en genväg ut.

Jag såg ett recept i julas med saffransbullar som man hade bakat i en långpanna, efter att ha kikat vad som fanns hemma fick det också bli russin och valnötter i bullarna. Mycket gott kan jag meddela!
Efter baket var jag helt slut och tog mig därav inte tiden att kolla att bullarna var helt klara innan jag tog ut dem ur ugnen. Bullarna längs kanten var klara, men dem i mitten var fortfarande degiga i botten. Ja, ja, man kan inte alltid lyckas, det får bli skorpor av dem en annan dag!

Innan degen rullas ihop.

Vetedeg:
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special

Fyllning:
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk mald kanel
1 dl valnötter
1 dl russin
pärlsocker till garnering

Ugn 200 grader C

  • Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingervarm, á 37 grader.
  • Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  • Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig och elastisk deg.
  • Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, 45-60 min. (jag låter oftast min jäsa lite längre)

Smöra en långpanna eller större modell av ugnsform.
Rör samman, smör, socker och kanel till fyllningen. (russin och valnötter strör du över när väl fyllningen är på plats).

  • Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela på hälften.
  • Kavla sedan ut en degbit i taget, ca 1 cm tjock.
  • Bred på fyllningen över degen och strö över russin och valnötter, rulla ihop till en rulle. 
  • Skiva rullen i 3-4 cm tjocka skivor. Gör sedan lika med andra hälften.
  • Lägg skivorna i den smörade långpannan.
  • Låt bullarna jäsa utan bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  • Grädda bullarna gyllene långt ner i ugnen i ca 15-20 minuter. Mina var fortfarande degiga i botten efter 20 minuter så kolla bullarna innan du tar ut dem!


Mmmmm, detta kommer att bli gott!

Bullarna efter jäsning 60 minuter.

Innan gräddning.

Färdig att servera.

Låt det smaka!

måndag 7 maj 2012

Brioche

Tuttbullar!?
Det var precis vad min sambo utbrast när jag hade bakat brioche första gången, och samma reaktion fick jag när jag tog med dem till jobbet. Tuttbullar eller ej, det är ett saftigt, sött bröd som ofta serveras vid frukost och brunch.

Jag visste att detta var ett franskt bakverk men mycket mer än så visste jag inte. Jag tycker det är roligt att ta reda på lite mer information kring just bakverkens ursprung när jag bakar. Jag stötte på en artikel av Mia Öhrn som jag tyckte var bra. Kolla in den här. Hennes recept är något annorlunda än det jag nu delar med mig av. Jag ska testa det nästa gång, för med mer smör och mer ägg kan det väl inte bli annat är bättre, eller?

Jag har också hittat ett recept i Sébastien Boudets bok Den Franske bagaren som jag vill testa, måste nog säga efter att ha läst hans receptet att mitt recept känns något förenklat.

Tveka nu inte bara föra att jag skriver att det finns många andra bra recept, detta är ett bra recept att börja med!


Recept:
(ca 15 st)
1 dl ljummen mjölk
25 g jäst
2 dl vetemjöl
1 krm salt
------------------
75 g smör
2 msk strösocker
2 ägg
ca 5 dl vetemjöl

Till pensling:
Ägg

Ugn: 250 grader C

Lös upp jästen i den ljummna mjölken.
Tillsätt den mindre mängden mjöl och saltet.
Arbeta "grunddegen" och låt den jäsa till dubbel storlek.

Rör smör och socker.
Vispa äggen.
Tillsätt detta i grunddegen och arbeta in den större mängden mjöl.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta degen fram tills att den är smidig.
Dela upp degen i 15 lika stora bitar och trilla till släta bullar (Spara en bit som du sedan kan dekorera bullarna med).
Lägg den sedan på papprad plåt och rulla små bollar av degen du lagt åt sidan som du sedan fäster med hjälp av lite vatten (om så krävs) på varje bulle.
Låt jäsa till dubbel storlek.

Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.

söndag 6 maj 2012

Lomelinos Tårtor

Jag måste bara få skriva några rader om den här boken. Jag har läst Linda Lomelinos blogg ett bra tag nu och blev överlycklig när hon berättade att hon skulle få göra en bok. Nu är den här och i torsdags efter jobbet var jag iväg och köpte den.

Ni som var uppe i lördags morse och kollade på nyhetsmorgon på tv4 kunde också se henne där. Hon bakar dom mest fantastiska tårtorna och jag ser verkligen fram emot att testa många av recepten i boken.


Boken innehåller massor av underbara bilder, bra tips och alla recept givetvis.
Är du en person som gillar tårta är denna bok bara ett måste!


Besök hennes blogg om du inte redan gjort det: www.callmecupcake.se
Där bakar hon inte bara tårtor utan så mycket annat gott också!


Coconut Cream Cupcakes

Denna cupcake som ni ser i rubriken innehåller kokosgrädde, något som inte alltid är så lätt att få tag på i matvarubutiken. Köp då istället kokosmjölk (skaka den inte innan du öppnar den), grädden är den delen som är vit och hård! Jag har hittat receptet i The hello cupcake book av Leila och de blev riktigt goda. Inte alls en kraftig smak av kokos utan bara ett lätt inslag. Toppa dem med valfri frosting, jag valde att göra en marängfrosting och strö lite kokos på toppen.

Lycka till!


Recept:
(ca 12 normalstora/ca 40 mini)
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
75 g smör
1 dl kokosgrädde
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt

Ugn 175 garder C

Vispa ägg, strösocker, vaniljsocker poröst.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt kokosgrädden och låt dem smälta samman, vänd sedan ner i äggsmeten.
Blanda att torra ingredienser i en bunke, sikta ner blandningen i smeten, vänd ner försiktigt men väl.
Placera ut formar in en muffinsplåt och fyll upp den 2/3 med smet.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter för stora och 7-10 minuter för mini.
Låt svalna helt innan du frostar dem!


Stök i mitt kök

Ägg

Innan gräddning
Färdiggräddade!

lördag 5 maj 2012

Super Moist Chocolate Cupcakes

Här kommer ytterligare ett recept från Passion 4 Baking, har du inte besköt bloggen ännu så är det hög tid för det nu. Många talar om henne som Norges svar på Leila, och det är säkerligen så också.

Dessa cupcakes blir otroligt saftiga. Man använder nästan lika mycket kakao som mjöl och istället för smör använder man olja. Smeten ska silas tre gången innan man fyller upp cupcakeformarna, så se till att ha en stor och bra sil till hands!


Recept:
(ca 24 st medelstora)
190 g vetemjöl
155 g kakao
1,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
70 g mörk choklad 70%
2,5 dl varm kaffe
250 ml vispgrädde
2 tsk vaniljextrakt/vaniljsocker
2 stora ägg, rumstempererade
120 ml matolja
500 g strösocker

Ugn 180 grader C

Hacka chokladen fint, häll sedan det varma kaffet och vaniljextrakt överden hackade chokladen. Låta svalna helt.
Sikta mjöl, kakao, bikarbonat och bakpulver i en bunke.
Knäck äggen i en annan bunke, vispa dem 2 minuter på hög hastighet. Efter 2 minuter sänker du hastigheten till låg och tillsätter olja, låt sedan vispa i ytterligare 30 sekunder på hög hastighet. OBS! Vispa inte för länge, följ anvisningarna i receptet.
Tillsätt sedan socker, grädde och chokladen som svalnat. Låt vispa samman under 2 minuter på låg hastighet.
Vänd ner mjölblandningen i smeten och rör samman. Sila sedan smeten genom en fin sil för att undvika klumpar i dina cupcakes.
Fyll dina formar 2/3 och låt grädda ca 20 minuter.
Kontrollera alltid med en sticka om de är klara.

Låt svalna helt om du vill frosta dem.

Jag äger ingen större sil så det fick gå med den lilla jag hade, men har du en
större så använd den. Jag måste nog ta och införskaffa en större själv!

Efter att jag testbakat en cupcakes insåg jag att de reser sig väldigt mycket i
ugnen och då jag inte ville att de skulle gå över kanten fyllde jag endast mina
formar till hälften.

Slutresultatet!

Här är min test cupcake som jag bara var tvungen att sätta tänderna i.

Skördebröd

Detta bröd går att göra både som stor limpa eller som små bullar. Ett lite grövre bröd som inte bara behöver baka i augusti månad. Grahamsmjölet ska skållas hårt, det betyder att du kokar upp vattnet till 100 garder C och sedan häller det över mjölet. Vid lätt skållning kokar du endast upp vattnet till 75 grader C.


Recept:
3 dl grahamsmjöl
5 dl vatten
50 g jäst
0,5 dl rapsolja
1 msk salt
1 msk sirap
7-8 dl vetemjöl

Ugna 200 grader C

Häll grahamsmjölet i en bunke.
Koka upp vattnet och häll det kokande över mjölet, låt svalna till 37 garder C.
Smula jästen och tillsätt olja, sirap, salt och nästan allt vetemjöl.
Arbeta degen smidigt och låt jäsa övertäckt med bakduk ca 40 minuter.

Ta upp degen och knåda ordentligt.
Ta undan en liten bit av degen till garnering.
Forma degen till 8 runda bullar och placera på en papprad plåt.
Gör axklommor (se bild nedan) som dekoration av degen du tog undan tidigare och placera axblommorna på bullarna.

Bild lånad från google
Låt jäsa övertäckt ytterligare 20 minuter.
Grädda sedan bullarna tills innertemperaturen når 96 garder C, ca 15 minuter.
Täck ev. bullarna med aluminiumfolie om bröden blir för mörka.

Om du är osäker om de är klara, knacka bullarna i botten. Låter de ihåliga är brödet färdigt.
Låt brödet kallna på galler under bakduk.


Går utmärkt att frysa in.

fredag 4 maj 2012

Mocca Frosting

En chokladfrosting smaksatt med mocca/kaffe, har man inte mocca arom/kaffe essens går det givetvis bra att använda espresso istället. Du kommer kanske inte att få en lika intensiv "mocca" smak men fortfarande en väldigt god chokladfrosting!

Frostingen stelnar bäst i kylskåpet och kan därefter utan problem stå några timmar i rumstemperatur utan att smälta.


Receptet har jag hittat på Passion 4 Baking

Recept:
(24 normalstora/48 mini)
200 g smör, rumsvarmt
3-4 dl florsocker
200 g choklad 70%
1-2 msk mocca arom

Lägg smör och florsocker i en skål.
Smält chokladen över ett vattenbad och tillsätt mocca arom.
Häll chokladen i bunken med smör och florsocker.
Vispa sedan frostingen på låg hastighet till en början för att undvika rökmoln av florsockret, använd en köksassistent eller elvisp. Ju längre tid du vispar, desto med luft vispar du in och frostingen bli därmed fluffigare.
Frostingen är nu färdig att användas!

Om frostingen är för lös att jobba med, ställ då in den i kylskåpet en kort stund innan du spritsar dina cupcakes, brer din tårta eller dekorerar dina kakor. OBS! inte för länge då frostingen då stelnar helt!

torsdag 3 maj 2012

Angel Feather Icing

Denna frosting är helt underbar att jobba med och det är inte krångligt att göra, tro mig, TESTA!

Jag har hittat receptet på passion 4 baking. Färga den i precis den färg du önskar, jag har än så länge bara testat att färga den i ljusblå, men den är lika fin bara i vitt.

Här har jag använt en rund tyll.
Recept:
2 äggvitor
170 g strösocker
1 dl flytande glukos/glukossirap
2 msk vatten
1 tsk citronjuice
1 tsk vaniljextrakt, ofärgad. (jag använde 1 tsk vaniljsocker och en knivsudd  vaniljpulver, gick utmärkt det också)
En knivsudd färgpasta (om du vill färgsätta frostingen)

Fyll en kastrull med vatten och låt koka upp
Lägg alla ingredienser utom vaniljextrakt och färgpasta i en rostfri/glas bunke
Placera bunken över kastrullen med lätt kokande vatten (se till så att bunken inte når vattenytan)
Använd en elvisp och vispa tills du har en fin och fluffig smet, ca 10 minuter.
Efter 5 minuter börja det bli fluffigt och den börjar får en vit färg, men fortsätt att vispa!
Efter 7 minuter tar du skålen från kastrullen och tillsätter vaniljextrakt. Om vill färga frostingen tillsätter du nu färgpastan.
Fortsätt vispa (ej över vattenbadet denna gång), ju mer du vispar desto styvare blir frostingen.
Efter 10 minuter är frostingen klar!

Välj önskad tyll och fyll sedan spritspåsen och frosta dina cupcakes, din fårta eller varför inte dina whoopie pies.

Här jag har fyllt två spritspåsar som jag sedan klippt upp i botten och sätt ner dem
i en trejde spritspåse med tyll (jag använde en Wilton 1 C). På det viset kan man
frosta i två färger.

onsdag 2 maj 2012

Cake Pops med Kladdkaka och Vit Choklad

Det spelar ingen roll vart än man är när man bjuder på dessa söta små pops, de gör alltid en succé och speciellt bland barn. Dessa pops gjorde jag till min systersons dopdag, det var tema blått och därav färgen blå på sockerpastan och sidenbandet. Men du väljer givetvis den färg du själv önskar!

Jag hade aldrig tidigare jobbat med sockerpasta, men jag var inne på Panduro och kunde bara inte låta bli att köpa en förpackning för att testa vad man kunde göra för skoj med denna otroligt söta massa. Jag hade sedan tidigare införskaffat utstickare i form av blommor som jag också ville inväga :) Jag valde att köpa en vit sockerpasta och sedan färga den i den blåa färg som jag önskade. Det finns sockerpasta att köpa som redan är färgad, men det är inte alltid i den färgnyans man önskar och då får man färga själv! Jag använder allt som oftast pastafärg från Wilton. Jag har köpt mina på Kakburken.se


Recept:
(Beräknat antal: 30 cake pops)
1 sats kladdkaka, recept finns här
50-100 g philadelphiaost
300-400 g vit choklad

Övrigt:
30 st klubbpinnar
9 meter sidenband
100 g sockerpasta/marsipan
Utstickare i önskat mönster

Dag 1
Dagen innan du ska göra dina cake pops kavlar du ut sockerpastan och använd en utstickare och stansar ut dekorationen. Låt dem sedan ligga och vila på ett bakplåtspapper över natten i rumstemperatur. De kommer att stela och bli lättare att jobba med.

Jag har använt en utstickare för blommor. Här har jag testat olika storlekar.
Här har jag stansat ur alla blommor som nu ska vila till morgondagen.


Dag 2
1. Mixa kladdkakan i en köksassistent och blanda sedan ner philadelphiaost, lite i taget till du har en bra konsistens på smeten.

2. Rulla bollarna till önskad storlek och lägg på bakplåtspapper. (Gör inte bollarna för stora och tunga, då är risken nämligen större att de går sönder och trillar av pinnen. Bra mått är en 5-krona)


3. Ställ dem i kylen cirka 30 minuter.

4. Smält lite av den vita chokladen i ett vattenbad.

5. Ta ut bollarna ur kylen och doppa pinnen i lite choklad och tryck ner den i bollen (pinnen fäster bättre om du gör detta). Upprepa sedan detta moment med alla bollar.


6. Låt sedan bollarna vila i kylen cirka 30 minuter.

7. Smält resten av den vita chokladen (använd samma skål som tidigare).

8. Doppa bollarna i chokladen och ställ dem på en plåt/bricka täckt med bakplåtspapper. Låt sedan stå i kylen tills chokladen har stelnat.


9. Placera en bit bakplåtspapper på en skärbräda, använd sedan en kniv och jobba dig runt varje cake pop med kniven lutad in mot botten och skär bort "ringen" av choklad.

10. Upprepa moment nummer 8 igen då den mörka kladdkakan kommer att lysa igenom. Denna gång innan chokladen hinner stela trycker du försiktigt dit sockerpastan.

11. Låt sedan stå i kylen tills chokladen har stelnat.

12. Placera en bit bakplåtspapper på en skärbräda, använd sedan en kniv och jobba dig runt varje cake pop med kniven lutad in mot botten och skär bort "ringen" av choklad.

11. Dekorera slutligen bollarna med ett sidenband.

Doppade i vit choklad en gång.
Doppade i vit choklad två gånger.

Bara att servera!