torsdag 29 mars 2012

Dubbel ChokladmousseTårta

Detta får bli mitt sista inlägg för Mars månad då jag i helgen reser bort och där med tar en paus från bloggandet. Paus från bakandet kan jag däremot inte lova, min vän Emmelie som jag besöker har även hon ett stort intresse för bakverk. 

När nu helgen börjar närma sig bjuder jag på en dubbelchokladmoussetårta. Denna tårta bara smälter i munnen och eftersom den ska förvaras i frysen är den perfekt att göra någon dag innan.
Jag valde att dekorera min med frysta bär, men är man ett riktigt chokladfreak, varför inte riva över choklad?


Botten:
100g mandelmassa
25 g mörk choklad 70 % 

Mousse 1:
0,5 blad gelatin
100 g mörk choklad, max 56 %
30 g mjölk
100 g vispgrädde
0,5 dl yoghurt

Mousse 2:
0,5 blad gelatin
100 g vit choklad
30 g mölk
100 g vispgrädde
0,5 dl yoghurt

Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten.
Finhacka chokladen.
Koka upp mjölken i en liten kastrull, krama ur gelatinbladet och låt det smälta i mjölken.
Rör ner den hackade chokladen i mjölken och rör tills chokladen smält helt.
Låt chokladsmeten svalna.

Upprepa proceduren med den vita chokladen.

Gör under tiden botten.
Riv mandelmassan grovt och smält chokladen. Arbeta in chokladen i mandelmassan och kavla ut till en ca 3 mm tjock botten mellan två bakplåtspapper. Klä tråtringen/springformens botten med mandelmassan.

Vispa grädden ganska hårt och vänd mer yoghurten.
Vänd ner grädden i den avsvalnade chokladsmeten och blanda försiktigt ihop til en luftig mousse.

Fyll mousserna i varsin spritspoåse
Spritsa moussen i formen och garnera med valfria bär.
Plasta och låt stå i frys i minst 4 timmar.

Ta fram tårtan 30 minuter innan servering.


tisdag 27 mars 2012

Nutella Cookies

Gillar du nutella, TESTA dessa kakor!

När jag tog min första tugga insåg jag att de smakar som kladdkaka, men i fast form. En smaskig upplevelse!


Cookies:
2,5 dl nutella
1,5 dl strösocker
2,4 dl vetemjöl
1 ägg

Ugn: 175 grader

Rör ihop alla ingredienser till en smet.
Rulla bollar som du sedan plattar ut på papprad plåt. (tex, med botten på ett glas, de ska bli platta!)
Grädda i ugnen ca 8-10 minuter
Låt svalna på plåten.

Enjoy!

Kanelbullar "mini"

I helgen när jag bakade rimbobullar blev det lite deg över. Då jag tycker det är hemskt att kasta bort den där lilla degbiten som ibland inte platsar in (även om det bara är lite), bestämde jag min för att baka mini kanelbullar. Den normalstora kanelbullen är vi alla bekanta med, gigantiska kanelbullar har säkerligen många också stött på, mini varianten däremot var något helt nytt för mig.

Små bakverk har en tendens att gör människor så glada, detta då man kan "unna" sig en lite godsak mycket mer än en stor. Jag kan gladeligen meddela att även dessa små bullar drog upp smilgroparna på gästerna.


Nybakta kanelbullar på balkongen i vårsolen!


Ta den överblivna degen och kavla ut. Bred sedan på smör, och strö över socker och kanel.

Rulla degen längs långsidan och skiva upp rullen i tjocka skivor. Lägg rullarna i muffinsformar och låt jäsa enligt receptet på degen innan du penslar dem med uppvispat ägg och strör över pärlsocker.

Grädda bullarna 3-5 minuter i ugnen som är uppvärmd till 250 grader. (det går snabbt så håll ett öga på bullarna)

Avnjut sedan de små nybakta bullarna med en kopp kaffe i vårsolen!

Det blev inte många, men ibland är en liten kanelbulle just vad man behöver.

söndag 25 mars 2012

Rimbobullar

Jag älskar som sagt tusen gånger förr att börja dagen med att baka. Däremot är det inte alltid jag får tillfälle att bjuda på mina bakverk redan samma dag. Igår däremot hade jag ett ypperlig tillfälle att baka, det var första fotbollsträningen på 15 år. Jag kunde knappt tro det själv när jag räknade tillbaka alla år sen jag slutade spela. Vart tog tiden vägen?
Såhär dagen efter när träningsvärken hindrar mig från att gå normalt undrar jag om detta verkligen var någon bra idé?

Bullarna gick åt som smör i solsken både under och efter träningen. De få som blev kvar överlämnade jag med varm hand till mina svärföräldrar som idag bjöd in oss på lunch, våfflor dagen till ära.

Har ni inte testat dessa bullar så gör det, de är riktigt god!

Bulldeg:
(20-25 bullar)
25 g färsk jäst
2 dl kall mjölk
200 g smör, rumstempererat
2 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
ca 6 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g smör eller margarin
3 msk socker
2 tsk vaniljsocker

Pensling:
uppvispat ägg

Garnering:
1 dl florsocker
1 msk vatten


Ugn: 250 grader


  • Smula ner jästen i en degbunke. 
  • Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig. 
  • Klicka ner smöret i mindre bitar tillsammans med socker, vaniljsocker och mjöl. Arbeta samman det till en smidig deg. 
  • Kavla ut degen till en stor kaka, ca 40×40 cm, på lätt mjölat bakbord. Sporra eller skär ut fyrkanter, ca 8×8 cm.


  • Rör samman alla ingredienserna till fyllningen. 
  • Lägg en klick fyllning mitt på varje fyrkant. 
  • Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem. Lägg bullarna i formar och ställ dem på bakplåtar. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under duk ca 2 timmar.


  • Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 6-8 minuter. Låt bullarna kallna utan bakduk. 
  • Rör ut florsocker med vatten och glasera de kalla bullarna med glasyren.  


Jag fick denna fina kakställning av min vän Annika när jag fyllde år, äntligen fick jag inviga den.

Det går givetvis utmärkt att frysa in bullarna, men tänk på att tina dem långsamt då florsockret lätt smälter.

fredag 23 mars 2012

Fräkniga Chokladkakor

Det är fredag morgon klockan 05:46 och det är redan 8 grader varmt ute. Solen har sakta med säkert påbörjat sin uppgång och det är inte många själar ute på gatorna. Detta är vad jag kallar den bästa stunden på dagen och jag hade mer än gärna velat starta ugnen och bakat några frukost frallor eller varför inte en sockerkaka. Fredag är däremot hur vi än vrider och vänder på det en arbetsdag och det betyder att baket får vänta till imorgon.

Jag passar ändå på att dela med mig av något sött denna underbara morgon!

Denna kaka är så söt att man bara inte kan låta bli att baka den. Jag har hittat många varianter på recept men fastnade till slut för den lite sprödare kakan toppad med 70%:ig choklad. Kakan ser som sagt väldigt söt ut men har en mer "vuxen" karaktär i och med den mörka chokladen.



Fräkninga Chokladkakor:
125 g smör, rumsvarmt
165 g mörkt muscovadosocker
1 ägg
260 g vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 dl kakao

Ca 200 g smält mörk choklad (70%)
Strössel

  • Vispa smör, socker och ägg med elvisp. 
  • Sikta de torra ingridienserna och vänd ner i smeten, lite i taget.
  • Knåda degen på ett mjölat bakbord. Knåda tills degen är smidig.
  • Kavla ut degen (TIPS! kavla ut den mellan två bakplåtspapper för att den ej ska fastna i bordet eller på kaveln) Kakorna skall vara ca 1/2 cm tjock. Täck den o ställ kallt i ca 30 min.

  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Lägg bakplåtspapper på några plåtar.
  • Använd en utstickare av valfri form för att trycka ut dina kakor.
  • Grädda i ugnen 10-13 minuter, beroende på storlek.
  • Låt dem svalna på plåten

  • Smält chokladen o bred över dina kakor, strö rikligt med valfritt strössel på.

Vänta inte för länga med att strö på strössel då det annars lossnar om chokladen hinner stelna för mycket.

Förvara kakorna i en burk med lufttätt lock.

måndag 19 mars 2012

Mycket Motgång Med Markroner

Jag har bakat mycket på sista tiden och mitt fokus har varit makroner. Jag måste däremot motvilligt meddela att min frustration bara växer över detta utsökta lilla bakverk som bara tycks vilja mig illa. Jag trodde verkligen att jag hade löst problemet när jag hittade receptet med sockerlag, men inte. Det känns just nu som att jag för varje nytt försök får ett om möjligt ännu sämre resultat, jag förstår inte?

Jag gick till och med i all min frustration och köpte silikonmattor som är gjorda för just makroner, jag var väldigt förväntansfull och trodde verkligen att detta skulle fungera. Sämre köp dock var det länge sen jag gjorde. Det är bara att konstatera, det finns inga genvägar! De får visserligen alla samma storlek, men det är så gott som omöjligt att få det att lossna från mattan och om du får dem att lossna så fastnar innehållet på mattan, vem kom på detta skämt?

Här är silikonmattan. Det ser grymma ut, men detta är innan gräddning. Tro mig,  skenet bedrar!

Jag söker på nätet efter nya recept men hittar inget som jag inte redan har testat, ska det verkligen vara så här svårt?

Makronerna blir underbara i smaken, men utseendemässigt håller de inte måttet och mitt tålamod börjar tryta. Förra helgen var jag tvungen att ställa mig och baka kakor och muffins bara för att jag skulle få tillbaka mitt självförtroende. Jag kan baka, jag är inte rädd!


För alla Er som upplevt/upplever detta problem vill jag att ni ska veta att ni inte är ensamma. Även om man kan tro att man är den enda i hela bakvärlden som ej kan lyckas med makroner. Vilket man kan tro om man surfar runt på nätet och får se bilder från alla dem som lyckats. Fast det är väl kanske inte så konstigt att ingen lägger ut bilder på sina misslyckade bakverk, det är nog bara jag som är dum nog att göra det.

Sist jag bakade satt jag på golvet framför ugnen med näsan tryckt mot ugnsluckan. Min taktik var att prata upp makronerna från plåten, min sambo trodde att jag hade blivit galen. Jag behöver kanske inte säga att det inte fungerade. Nu börjar säkerligen även ni tro att jag blivit tokig, så jag ska ge mig för denna gång. 

Jag avslutar detta inlägg med att "bjuda" på mina misslyckanden, detta endast för att kunna glädja Er andra där ute som också kämpar med detta franska delikata påhitt.

Enjoy!

Hallonmakroner med smörkräm smaksatt med hallon.
Chokladmakroner med violkräm.

Citronmakroner med smörkräm.

Chokladmakroner med ganache.

Chokladmakroner med karamell och nutellakräm.

Man kan alltid försöka dölja kaos med svartvita bilder :)


Citronmakroner med nutellakräm.

Sirapslimpa

Denna klassiker!

Något som jag alltid saknar vid långa vistelser utomlands är just bröd bakat på sirap. Detta bröd har jag bakat i massor och jag blir aldrig besviken. Receptet är enkelt och ingredienserna få.

Jag bakar gärna detta bröd om det kommer folk på besök och limpa nummer två skickar jag gärna med gästerna hem.


2 Bröd:
50 g smör
5 dl filmjölk
50 g färsk jäst
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl vetemjöl
5-7 dl rågsikt

Smält smöret och blanda med filmjölken. Värm till fingervarmt, max 37 grader.
Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt.
Tillsätt vetemjöl och rågsikt lite i taget tills att degen går ihop och blir mjuk och elastisk.

Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 200 grader.
Baka ut degen till två limpor och lägg i mjölade brödkorgar eller på en plåt med bakplåtspatter.
Jäs under bakduk i ytterligare 40 minuter.


Jag brukar få plats med två bröd på en och samma plåt. Jäser de ihop på plåten gör det inget, bara att bryta isär dem efter gräddning.


Grädda brödet i mitten av ugnen tills innertemperaturen nått 98 grader (ca 35-40 minuter).
Täck dem med aluminiumfolie efter halva tiden så att de inte blir för mörka.

Skiva upp och frys in om det blir något kvar :)



torsdag 15 mars 2012

Tiramisu Tårta

När jag såg denna tårta första gången blev jag helt salig och ville inget annat än att baka den själv.

Jag vill börja med att säga att jag inte är någon erfaren tårtmakare, det är väldigt sällan jag bakar just tårta. Vi skulle fira en 75åring och temat var Italien, bättre tillfälle att baka denna tårta skulle jag nog inte få. Det tog mig några timmar, men jag och gästerna på kalaset var alla nöjda med slutresultatet. Tårtan blir riktigt saftig eftersom man penslar bottnarna med kaffesirap och då grädde blandas ut med mascarponeost blir den heller inte så söt.

Födelsedagsbarnet som i vanliga fall inte är någon "gottegris" tog till och med två bitar.
Det måste vara ett bra betyg!


Jag har inte förändrat något i receptet som jag hittade här
Då länken inte vill fungerar direkt till receptet kommer receptet här:


Tiramisu Tårta
(cirka 12-15 bitar)

Sockerkaksbotten
•3 ägg
•2,5 dl socker
•1 tsk vaniljsocker
•3 dl mjöl
•1,5 tsk bakpulver
•1 dl mjölk
•50 gram smör

Kaffesirap
•2 dl starkt kaffe
•0,5 dl kahlua
•1 dl socker

Mascarponekräm
•1 burk mascarponeost (250 g)
•2 dl grädde
•4 äggulor
•1 dl socker
•4 äggvitor
•2 tsk vaniljsocker

Garnering
•Kakao
•Riven mörk choklad (cirka 100 gram)
•1 paket savoiardikex, cirka 200 g



Sockerkaksbotten
1.Sätt ugnen på 175°C. Smörj och ströbröa en form som är cirka 20 cm stor.
2.Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Värm mjölk och smör i en kastrull tills smöret har smält. Tillsätt den varma mjölkblandningen lite i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i äggsmeten. Häll smeten i formen.
3. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen i cirka 35-45 minuter. Känn med sticka att den är torr.
4.Låt bottnen svalna 15 minuter. Lossa kanten med en kniv och vänd sedan upp den på ett bakplåtspapper. Låt kallna en stund.
Dela kakan i tre eller fyra bottnar.

Kaffesirap
1. Brygg 2 dl starkt kaffe eller espresso. Häll i en kastrull tillsammans med 0,5 dl kahlua och 1 dl socker. Låt det koka upp tills allt socker har smält. Låt svalna.

Mascarponekräm
1. Vispa ihop äggulor och 1 dl socker i en värmetålig skål över vattenbad. Vattnet ska sjuda. Rör hela tiden i blandningen tills den börjar tjockna. Var försiktig bara så att det inte är för varmt, då blir det äggröra! Ta bort från plattan och låt svalna.
2. Vispa under tiden upp äggvitorna i en ren skål till ett hårt skum. Vispa även grädden i en anna skål.
3. Blanda mascarponeosten med äggulesmeten. Blanda sedan i grädden och vaniljsockret. Rör sist ner äggvitorna försiktigt. Låt svalna en stund i kylen.


Sätta ihop tårtan
1. Använd en form, helst en springform, som är lite större än tårtbottnen, cirka 23-25 cm.
2. Pensla tårtbottnarna med kaffesirapen.
3. Lägg i den första bottnen i formen, klä sedan hela insidan med savoiardikex. Bred ut fyllning över den första tårtbottnen. Upprepa samma sak med alla tårtbottnar, och avsluta med ett lager fyllning överst.
4. Ställ in i kylen minst 4 timmar.
5. Pudra med kakao och garnera med riven mörk choklad.


Tårtan blir komplett när man avslutar med att knyter runt sidenbandet.

Jag gjorde min tårta dagen innan och dekorerade med kex, kakao, choklad
och sidenbandet samma dag som servering.


onsdag 14 mars 2012

Mandelmjöl

Mandelmjöl finns att köpa i många butiker och på nätet idag, men jag brukar göra mitt eget. Detta eftersom det är väldigt enkelt och så mycket billigare. Det blir visserligen inte lika finmalt som de mandelmjöl man köper, men jag har aldrig upplevt detta som ett problem.


Du behöver:
Sötmandel
Mandelkvarn/matberedare

1. Koka upp vatten i en kastrull
2. Lägg in mandlarna och låt koka någon minut (ej för länge då mandlarna då blir sega)


3. Häll mandlarna i ett durkslag och trycka ut mandlarna ur skalet.


Lägg en bit papper i botten på de skalade mandlarna så suger pappret upp fukten.


Låt mandlarna luftas något innan du maler dem.


4. Mal i mandelkvarn eller matberedare.

Låt gärna mandelmjölet torka lite innan du lägger det i en plastpåse eller lufttät burk.



måndag 12 mars 2012

Rödbetsbröd med lagrad ost och flingsalt

Ett lite festligare bröd som passar perfekt till en god soppa eller en fräsch sallad. Bröder blir lätta rosa i och med rödbetan och om du ej vill bli röd om händerna tänk på att använda handskar. Rödbetan ska rivas fint och ej grovt för att undvika bitar av rödbeta i brödet. Jag valde att att använda en grevéost i mitt bröd, nästa gång blir det nog en chevré.


Ett bröd:
2,5 dl vatten
25 g färsk jäst
1 msk rapsolja
1 medelstor finriven rödbeta
1 tsk honung
1 tsk salt
1 dl fullkornsdinkelmjöl
5-6 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g lagrad ost
olja
flingsalt

Ugn 175 grader.

Smula ner jästen i en bunke och häll i vattnet.
Blanda i olja, finriven rödbeta, honung, salt och nästa allt mjöl.
Arbeta degen tills den är smidig och släpper bunken.
Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord, forma ett runt bröd och platta ut det.
Fördela ut den smulade osten över degen, lämna en kant runtom fri.
Rulla/bänd ihop degplattan löst och forma en rulle.
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter på papprad plåt.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.


Snitta ytan med en kniv innan gräddning för att få ett fint mönster på brödets ovansida.

tisdag 6 mars 2012

Nutella Whoopie Pies

Det som kan vara klurigt med bakning är att resultatet med ett och samma recept kan variera. Jag brukar alltid göra en testkaka i ugnen för att se hur mycket semten smälter ut och hur bred/hög kakan blir. När man ska göra kakor som ska vara lika stor kan det vara bra att veta hur degen/smeten reagerar när den kommer in i ugnen. Efter min första testkaka denna dag insåg jag att det behövdes mer vätska för att jag skulle uppnå den släta ytan som jag vill ha på mina whoopie pies. Givetvis har vi alla olika tyck och smak om hur vi vill att de ska se ut, men tipset i detta recept är att testbaka en kaka innan du sätter in en hel plåt och tillsätt sedan mer mjölk om den ej flyter ut nog.

Jag har lagt in en bild lite längre ner på en och samma smet, bara olika mängd vätska.


Till Kakorna:
3,5 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
1,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
100 g smör, rumstempererat
2 1/4 dl ljust muscavadaosocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 1/4 dl mjölk

Sätt ugnen på 190 grader
Viska smör och socker mjukt och fluffigt
Tillsätt ägg och viska krämigt
Viska ner mjölken
Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke och sikta ner dem i smeten
Blanda tills det blir en slät smet.
Spritsa eller klicka ut på plåt täckt med bakplåtspapper (ej för tätt)
Grädda ca 10 minuter
Låt svalna något på plåten innan du lyfter över dem till ett galler där de får svalna helt.

Jag spritsar ur mina kakor.
Kakorna till höger är mina första testkakor, dem till vänster är när jag tillsatt mer vätska.
Nutellakräm:
1 dl nutella
4 dl florsocker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
150 g philadelphiaost
1 msk espresso

Hasselnötter till garnering

Rör nutella, florsocker, kakao, vaniljsocker och philadelphiaost krämigt.
Tillsätt kaffet och vispa fluffigt.
Spritsa krämen på undersidan på hälften av kakorna, lägg ihop den med den andra hälften som du ej har spritsat. Spritsa en klick kräm på toppen av varje whoopie och garnera med en hasselnöt.

Spritsa önskad mängd nutellakräm på hälften av kakorna
Lägg på locket

Spritsa en klick nutellakräm även på toppen och garnera med en hasselnöt

Bara att servera!

söndag 4 mars 2012

Semlor

Fördelen med att göra egna semlor är att du själv kan välja smaksättning. Fettisdagen har redan passerat men just då befann jag mig i Paris och det blev därav inget semelbak. Denna helg har jag inte haft något inplanerat och då jag inte hunnit äta någon semla än i år passar jag på att baka några egna.

Det finns många varianter på semlan, jag hittade ett recept på chokladsemlor med polkagrisgrädde som jag gärna ville testa. Det får däremot bli en annan gång då våra gäster fick förhinder och en sats semlor redan är mer än vad vi klarar av att äta.



Jag valde att göra bullen på en karlspaderdeg. Jag gjorde dem även något mindre än "vanliga" semlor, man kan säga att det blev minisemlor. Att göra mandelmassa är mycket enkelt, men idag var jag lat och valde istället att köpa färdig mandelmassa som jag mosade med lite vatten för att få till konsistensen. Grädden smaksatte jag med vaniljsocker. 


Receptet på bullarna hittar ni Här.


Mandelmassa:
1 dl socker
1,5 dl sötmandel
ev. 1 tsk vatten

Skålla och skala mandeln.
Mixa ihop mandeln tillsammans med sockret.
Tillsätt eventuellt 1 tsk vatten mot slutet för att få bättre konsistens.


Vaniljgrädde:
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

Blanda grädde och vaniljsocker och vispa till önskad konsistens.

Aningen behåller man locket runt eller skär dem i trekanter som också
är mycket populärt.

Själva monteringen är mitt favoritmoment, men det gäller inte bara semlor, utan
alla bakverk. Det är först då man ser slutresultatet.

Montering:
Skär av locket på varje bulle.
Gröp ur lite av bullens innehåll och fyll med mandelmassa.
Spritsa ut grädden över fyllningen och lägg på locket.
Pudra över florsocker.